OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.07.2024 20:00:00

10 tipů, aby vás cestovní pojištění podrželo, když v zahraničí objeví problém

Devět z deseti Čechů je při výletech do zahraničí zodpovědných a vyráží s cestovním pojištěním, pojištěním k platební kartě, nebo dokonce s oběma typy. To je rozhodně pozitivní zpráva. Existuje ale hned několik bodů, kterým se vyplatí věnovat zvýšenou pozornost, aby pojištění skutečně zafungovalo ve chvílích, kdy se o něj budete potřebovat opřít. Proč si pojistku jen tak nenaklikat „na autopilota“ na internetu?

I když si dnes každý může sjednat cestovní pojištění v řádu minut, nemělo by to proběhnout stylem hlavně rychle a co nejlevněji. Je vhodné se věnovat detailům, případně si nechat poradit odborníkem. Smyslem pojištění je, aby vás chránilo před zásadními finančními dopady nečekaných událostí, které se mohou v cizině vyšplhat mnohonásobně výše než u nás. Je hned několik situací, kdy vám nemusí základní varianta stačit.

Dostatečné limity pro léčebné výlohy 

Limity jsou pomyslný strop, nad který už pojišťovna platit nebude. Nestačí tedy mít „jen“ pojištění, ale důležité je mít pojištění s dostatečným limitem. Pojišťovny mohou mít například celkový limit pro veškeré pojistné plnění, které vám v součtu poskytnou, a pak limity dílčí. Nejdůležitější je znát a adekvátně nastavit limit pro léčebné výlohy. Do hry pak vstupují ještě další sublimity, například za stomatologická ošetření nebo za léčbu zhoršeného zdravotního stavu v souvislosti s chronickým onemocněním. Veškeré náklady nad limit musíte hradit z vlastních prostředků, volte tedy pojistnou variantu, která bude mít limity dostatečně vysoko, obzvlášť pokud cestujete do zemí, kde se zdravotnictví pohybuje v úplně jiných cifrách, jako jsou třeba USA.

Když poškodíte někoho jiného 

V základních variantách pojištění velmi často nenajdete ani pojištění odpovědnosti. Přitom pokud někomu způsobíte škodu, a zejména pak újmu na zdraví, můžete své úspory doslova zruinovat kvůli odškodnému. Stačí někoho omylem zranit třeba při sportu, způsobit trvalé následky a náhrada škody se v zahraničí vyšplhá klidně k milionům korun. Mít sjednané pojištění občanské odpovědnosti je jednoznačně vhodné celoročně i v České republice (lze to udělat například v rámci pojištění domácnosti), a rozhodně pak během pobytu v zahraničí. I zde si ohlídejte, jaké má nastavené pojišťovna limity u škod na zdraví a majetku, případně ušlého zisku.

Když nechcete jen sedět u bazénu 

Pokud se chystáte trávit aktivní dovolenou v zahraničí, ověřte si, jaké typy sportů máte v pojištění zahrnuty v základní variantě, a co už musíte připojistit. Klasické dovolenkové aktivity bývají většinou v základu, i když pozor, najdou se výjimky, které mají i takové šnorchlování mezi rizikovými sporty. Pokud byste se zranili při aktivitě, na kterou se pojištění nevztahuje, pojišťovna nebude plnit. Chcete-li mít jistotu, zvolte připojištění rizikových sportů, které vám pokryje většinu aktivit. Některé adrenalinové a extrémní sporty jsou ale běžně nepojistitelné.

Přítel na telefonu 

Kvalitní cestovní pojištění bude zahrnovat také asistenční službu. Neváhejte si za tuto službu případně připlatit nějakou tu korunu navíc. Když si v nějaké situaci nebudete vědět rady, proškolený operátor vám přesně poradí, co máte dělat, kde je nejbližší zdravotnické zařízení či jaká zdravotní péče je vaší konkrétní situaci adekvátní – i z pohledu pojistného plnění. Dokáže také zajistit tlumočníka, právní pomoc nebo převoz zpět do Česka. Číslo asistenční služby si uložte do mobilu ještě před výletem spolu s číslem vaší pojistky, ať ho máte vždy po ruce. Linka je dostupná nonstop odkudkoli. A pokud nejde o bezprostřední ohrožení života či zdraví, měla by být prvním kontaktem, který v případě potíží a nejistoty vytočíte.

Jedete-li vlastním vozidlem, které obvykle není starší 15 let, a nemáte sjednané havarijní pojištění, doporučujeme s cestovním pojištěním sjednat i autoasistenci, která zajistí pomoc při poruše vozidla – například jeho odtah ze zahraničí zpět do ČR nebo zajistí náhradní ubytování pro posádku. Opět je dobré seznámit se v rámci pojišťoven s limity a rozsahem asistenčních služeb.

Když se něco stane ještě před odjezdem 

Kupujete zájezd s předstihem? Máte často nemocné děti? Nechcete, aby našetřené peníze na dovolenou vyletěly oknem? Vyplatí se pojištění storna zájezdu nebo cesty. Pozor ale na termíny! U části pojišťoven je nezbytné připojištění sjednat v rozmezí jednoho až maximálně tří dnů po uhrazení cesty či pobytu. U některých maximálně 15 dní před odjezdem. Každá pojišťovna má podmínky trochu jiné. Někde musíte počítat se spoluúčastí, jinde pojišťovna uhradí celou částku. Rozmezí se zpravidla pohybuje v rozpětí 80–100 % storno poplatků. Pojištění se nevztahuje pouze na zájezdy přes cestovní kancelář, platí i pro individuálně zaplacené ubytování, letenky a další poplatky.

Nejen, když se zatoulají zavazadla 

Ztracení, odcizení, zničení… V případě ztracené cestovní tašky s osobními věcmi a elektronikou můžete přijít o majetek v hodnotě desetitisíců. Opět proto dobře projděte limity pojistného plnění. Nezapomeňte, že na některé položky (typicky hotovost či šperky) a situace (odcizení tašky ze stanu či odemčeného auta) se pojištění nemusí vztahovat vůbec.

Je cestovní pojištění ke kartě dostatečné?

Dost možná máte k platební či kreditní kartě sjednané pojištění do zahraničí, které má třeba i celoroční platnost a při cestách do ciziny už další pojištění neřešíte. Za poslední roky se tyto pojistné balíčky ke kartám podstatně zlepšily, ale i ony mají své limity, podmínky a výluky. Určitě se tedy podívejte, co vám banka na cesty „nabalila“. Pokud vám takové pojištění přijde nedostatečné, můžete se ještě individuálně připojistit v cestovním pojištění.

To stejné může platit i pro nabízené cestovní pojištění při koupi zájezdu u cestovní kanceláře. I v tomto případě je dobré zkontrolovat limity a další podmínky a případně uzavřít kvalitní pojištění s dostatečnou ochranou raději individuálně.

I pár skleniček může být v pohodě 

Když dojde k nějaké pojistné události, může hrát důležitou roli, zda jste byli v tu dobu pod vlivem alkoholu. V takovém případě může pojišťovna plnění krátit, nebo dokonce zcela odmítnout. Existují ale i cestovní pojistky, které mají určitou toleranci k hladivě alkoholu v krvi, takže i pár skleniček, samozřejmě při dodržení místních zákonů, z pohledu pojištění nevadí.

Pojistěte se i k sousedům 

I když se díky schengenskému prostoru dnes po většině evropských zemí pohybujeme zcela volně a hranice k sousedům překročíme raz dva, nepodlehněte dojmu, že nejste v cizině a vystačíte jen s „kartičkou“ české zdravotní pojišťovny. V mnoha případech se to v zahraničí nevyplatí, zdravotní pojišťovny uhradí jen náklady za nezbytnou péči, a to ještě jen do výše českých cen nebo bez proplacení spoluúčasti. Takový převoz sanitkou přes hranice nebo zásah horské služby vás bez cestovního pojištění přijde klidně na desetitisíce.

V klidu i v Česku 

I když cestujete jen po Česku, kde případné léčebné výlohy zaplatí vaše zdravotní pojišťovna, zvažte cestovní pojištění, které lze sjednat i pro tuzemskou dovolenou. Když budete mít krytá rizika úrazů, ztráty zavazadel nebo odpovědnost za způsobené škody, bude se vám lépe spát i cestovat.

Alice Tomanová
Ředitelka úseku pojištění
Broker Trust

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688