Fidelity International (Fidelity International)
Akcie ve světě  |  19.07.2024 14:54:18

Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií

Odkupy akcií oznámené japonskými společnostmi letos zřejmě dosáhnou rekordních úrovní. Více společností také zvýšilo výplatu dividend. Pomohou tyto výsledky podnikových reforem v zemi japonským akciím překonat obavy z oslabení jenu?

Reformy správy a řízení společností v Japonsku nadále přinášejí své ovoce a odkupy akcií oznámené japonskými společnostmi by měly v letošním roce dosáhnout rekordních hodnot. 

Graf níže ukazuje, že kumulativní částka dosáhla zatím v roce 2024 výše 9,3 bilionu jüanů (57,5 miliardy USD), zatímco za celý loňský rok to bylo 9,6 bilionu jüanů, ale i to představuje nejvyšší roční částku v historii. 

Graf: Odkupy akcií oznámené japonskými společnostmi



A pro akcionáře přichází další dobré zprávy. Počet společností, které oznámily zvýšení výplaty dividend, se v prvních pěti měsících letošního roku vyšplhal už přes tisíc, přičemž ve stejném období roku 2023 jich bylo přibližně 800. Na konci května 72 % společností kótovaných v hlavní sekci tokijské burzy (TSE) zveřejnilo plány na optimalizaci řízení kapitálu, zrušení křížových podílů nebo zvýšení výnosů pro akcionáře. 

To je pozoruhodný pokrok pro japonské firmy, které si vybudovaly pověst, že spíše hromadí hotovost, než aby se dělily o výnosy s investory. A je zřejmé, že existuje další prostor pro zlepšení. V indexu Topix má 59 % nefinančních společností čistý kladný zůstatek hotovosti ve srovnání s 16 % u podobných společností v indexu S&P 500 a 19 % v evropském indexu Stoxx 600. S návratem mírné inflace vypadají budoucí zisky podniků slibně, což podpoří společnosti, které chtějí investory odměnit. Očekává se také, že nejnovější plán tokijské burzy na přepracování indexu Topix bude tlačit zejména menší společnosti k tomu, aby se víc snažily.

Strukturální reformy byly přitom velkou hnací silou akciové rally v Japonsku. Nicméně nemůžeme ignorovat ani druhou stranu příběhu. Přílišné oslabení jenu by mohlo zvýšit importovanou inflaci, což by poškodilo růst reálných mezd a spotřeby. Japonské akcie také čelí rostoucí konkurenci v rámci regionu. Silný růst Indie přitahuje zahraniční investory a Čína ve snaze zvýšit ocenění akcií rozjela podobné podnikové reformy jako Japonsko. Pokud však japonská iniciativa bude i nadále přinášet výsledky v oblasti kapitálové efektivnosti a výnosů, pak by její nová kultura vstřícná k akcionářům spolu s posunem k mírné inflaci měla posílit dlouhodobější důvěru v japonské akcie

Fidelity International

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa – v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hongkongu, Tokiu, Singapuru, Soulu, Dillí, Bombaji a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld. USD (assets under administration) a globálně pro klienty investovala 290 mld. USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou.

V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Více informaci na: www.fidelity.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688