mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:04

Švýcarsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Švýcarsko patří k zemím s nejdynamičtější výzkumnou činností. Na výzkum a vývoj ročně vynakládá více než 3 % HDP, čímž se řadí k zemím, které do výzkumu a vývoje investují v poměru ke svému HDP nejvíce. 2/3 výdajů na výzkum a vývoj ve Švýcarsku realizují soukromé společnosti. Veřejné financování výzkumu se opírá především o vlastní iniciativu výzkumných pracovníků, princip hospodářské soutěže a mezinárodní spolupráci. Příležitosti pro české subjekty se nabízejí v akademické spolupráci, spolupráci na klinickém výzkumu, subdodávkách laboratorních zařízení, informačních technologiích, projektech s umělou inteligencí či v investičních příležitostech.

Švýcarsko si i v roce 2023 udrželo pozici nejinovativnější ekonomiky na světě. Podle Global Innovation Index 2023 se již 13. rokem po sobě (od roku 2011), umístilo na 1. místě v tomto žebříčku z celkového počtu hodnocených 132 zemí.

V roce 2021 činily celkové výdaje na výzkum a vývoj 24,6 mld. CHF, což představuje 3,31 % HDP, z toho 68 % připadlo na soukromý sektor (údaje byly Švýcarským statistickým úřadem aktualizovány v roce 2023).

Dne 8. března 2024 předložila Spolková vláda Parlamentu zprávu o podpoře vzdělávání, výzkumu a inovací (VVI) v letech 2025-2028. Ve zprávě uvádí, že plánuje do této oblasti investovat finanční prostředky v celkové výši 29,2 mld. CHF. Cílem této iniciativy je, aby Švýcarsko zůstalo mezinárodním lídrem v oblasti VVI. Spolková vláda předkládá parlamentu na vědomí svou politiku v oblasti podpory vzdělávání, výzkumu a inovací každé 4 roky. V rámci rozdělení kompetencí mezi Konfederaci a kantony uznává jako základní principy spolupráce subsidiaritu, autonomii a partnerství.

Navrhovaný celkový objem ve výši 29,2 mld. CHF odpovídá ročnímu nominálnímu růstu o 1,6 % a je tak o 1,3 mld. CHF vyšší než objem pro finanční období v letech 2021-2024. Z těchto prostředků budou financována opatření v oblasti odborného a rozšířeného vzdělávání, univerzity, jakož i podpora výzkumu a inovací. Důraz je kladen především na konkurenceschopné financování výzkumu a inovací. To zahrnuje iniciativy zaměřené na excelentní vědy (např. národní kvantovou iniciativu) a větší globální kooperaci v rámci výzkumné spolupráce. Mezinárodní výměna bude posilována také v oblasti vzdělávání prostřednictvím programů provozovaných finanční agenturou Movetia. Další pozornost je věnována rozšířenému vzdělávání, které má velký význam vzhledem k nedostatku kvalifikovaných pracovních sil.

Tato finanční podpora pokrývá přibližně 19 % celkových veřejných výdajů v oblasti VVI. Zbytek financují kantony a obce. Úloha Konfederace v oblasti VVI tak přesahuje její finanční závazky. Vytvořením co nejlepších politických rámcových podmínek chce umožnit autonomním aktérům v oblasti VVI, aby se i v budoucnu aktivně podíleli na utváření vzdělávacího a výzkumného prostředí.

Nadprůměrné výdaje na vědu a výzkum svědčí o vysokém statusu, kterému se tato oblast ve Švýcarsku těší. To však není jediný důvod, proč je mezinárodní špičkový výzkum ve Švýcarsku doma: dalšími důvody jsou vynikající mezinárodní networking, vysoká úroveň vzdělávání, stabilní politické a právní podmínky, vynikající infrastruktura, jakož i společenské uznání. Švýcarsko disponuje atraktivním a úspěšným vědeckým a výzkumným prostředím. Země proto přitahuje výzkumné pracovníky z celého světa: přibližně polovina všech doktorandů a profesorů pochází ze zahraničí. Mnoho švýcarských univerzit se umisťuje na velmi vysokých příčkách v mezinárodních žebříčcích univerzit. Většina výzkumu a vývoje však neprobíhá ve veřejných institucích, ale v soukromých společnostech.

Dlouhodobá a nepřetržitá podpora vzdělávání, výzkumu a inovací je jedním z receptů úspěšného Švýcarska.

Tato nejvyšší hodnocení ukazují, že výzkumná a inovační politika ve Švýcarsku a rozdělení úkolů mezi soukromé a veřejné subjekty dobře fungují i v současné době. Výzkum a inovace jsou však činnosti, které jsou vždy zaměřeny na budoucnost, a proto zůstávají stálou výzvou: jde o výzkum toho, co ještě nebylo prozkoumáno, o vývoj toho, co ještě nebylo vyvinuto, a o uvádění na trh toho, co se ještě neprodává.

Příležitosti pro české subjekty se nabízejí v akademické spolupráci, spolupráci na klinickém výzkumu, subdodávkách laboratorních zařízení, informačních technologiích, projektech s umělou inteligencí či v investičních příležitostech.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688