mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:06

Španělsko - Automobilový sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Automobilový průmysl má pro Španělsko velký hospodářský a sociální význam a má také velký vliv na ostatní průmyslová odvětví a sektory. Španělsko je druhým největším výrobcem vozidel v Evropě po Německu a v roce 2021 se umístilo na 9. místě na světě. Obrat automobilového průmyslu jako celku představuje 10 % španělského HDP a je zodpovědný za 18 % celkového španělského vývozu. V roce 2023 továrny vyprodukovaly 1,8 milionu vozů, což je o 14 % více než v roce 2022, ale také o 14 % méně než ve stejném období roku 2019, tedy před vypuknutím pandemie. Španělsko se nyní snaží vrátit do stavu před pandemií.

Automobilový průmysl investuje do rozšíření a modernizace závodů v průměru 4 miliardy eur ročně. Toto odvětví je jedním z nejatraktivnějších pro nadnárodní investory. Španělsko bylo v posledních 5 letech druhou nejoblíbenější evropskou destinací nadnárodních společností pro nové projekty v automobilovém průmyslu. Španělské výrobní závody patří k nejefektivnějším a nejvíce automatizovaným v Evropě, na každých 10 000 zaměstnanců připadá 1 000 průmyslových robotů.

Přesto ale automobilový průmysl dál čelí výzvě digitální transformace, automatizace továren, digitalizace procesů a využívání technologií, jako jsou big data a aditivní výroba. Všechny systémy, aplikace a materiály potřebné k dosažení modernizace tohoto sektoru nabídnou v nadcházejícím období na španělském trhu mnoho příležitostí.

Výroba ve Španělsku je na historickém mrtvém bodě kvůli elektromobilům. V současnosti je brzdí nejen nedostatečná poptávka, ale i nepřipravenost španělských závodů, které budou muset od příštího roku zpomalit výrobu, aby přizpůsobily své montážní linky novým modelům s bateriemi. Jedním z příkladů je závod Volkswagen v Navaře, kde budou od roku 2026 vedle sebe existovat dva spalovací a dva malé elektrické modely, které se budou vyrábět pro značky Škoda a Volkswagen. Na trhu je proto zájem o technologie, které pomohou závody na zvýšenou produkci elektromobilů připravit.

Elektrifikovaná vozidla (elektrická a plug-in) se na celkovém počtu registrací podílela pouze 12 %, což je daleko od evropského průměru 20 % a nedostačující pro vizi Evropy, která se zavázala k dekarbonizaci. Proto na elektromobilitu španělská vláda vyčlenila v rozpočtu 1 mld. EUR a bylo rozhodnuto, že od roku 2040 nebude smět žádné nové vozidlo produkovat emise CO2. Vývoj nových pohonných jednotek vytváří velké výzvy i příležitosti v průmyslu automobilových komponentů. Je očekávána poptávka po pohonných systémech, které zahrnují: elektromotor a výkonovou elektroniku spolu s baterií a zařízením pro rekuperaci brzdné energie.

Aby se zvýšila poptávka po elektromobilech je potřeba implementovat nové marketingové strategie. Ty jsou příležitostí pro všechny zprostředkovatele zapojené do procesu prodeje vozidel. Na jedné straně umožňují přilákat a zaujmout zákazníky prostřednictvím inovativnějších modelů a na straně druhé mohou sloužit jako kanál pro zapojení a komunikaci se zákazníkem, což upřednostňuje poprodejní vztah.

Další novinkou, které se právě dostává na španělský trh a představuje mnoho příležitostí, jsou chytré vozy. Služby, které uživatel chytrého vozu vnímá, se týkají: bezpečnosti silničního provozu (eCall, upozornění na krádež vozidla, geolokace nebo kontrola rychlosti), infotainmentu (interní wifi sítě, streamování multimediálního obsahu, připojení k sociálním sítím), efektivity provozu (volná místa, lepší ceny paliva, provoz v reálném čase), snižování nákladů (sledování nebezpečného chování, telematické řízení s pojišťovnami) a interaktivity se systémem (call centrum s výrobcem, dálkové ovládání, placení parkovného). Tato změna trendu je příležitostí pro celý průmysl komponentů v tomto odvětví, který může rozšířit svůj podíl na trhu a rozšířit nabídku svých produktů.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688