mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:07

Srbsko - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Koncem června r. 2023 členské státy Mezinárodního úřadu pro výstavnictví (BIE) zvolili Srbsko za hostitele specializované výstavy EXPO 2027 s tématem “Hra pro lidstvo – sport a hudba pro všechny”. V návaznosti na to srbská administrativa realizuje nový investiční plán Srbsko 2027 – Skok do budoucnosti” . Výše investičních plánů, 17,8 mld. EUR, se rovná jednoročnímu srbskému státnímu rozpočtu a zahrnuje cca 320 projektů. Cílem Srbska je dosáhnout HDP ve výši 100 mld. EUR v r. 2027. Pro české společnosti srbské plány mohou znamenat celou řadu obchodních příležitostí.

EXPO 2027 je samostatnou kapitolou a referenčním bodem, ke kterému mnoho investic směřuje. Předpokládá se, že výstavu navštíví 3 miliony účastníků. EXPO areál zahrnuje 250 ha půdy, byly zahájeny práce na výstavbě vodovodní a kanalizační sítě a další činnost pokračuje tak, aby všechny práce byly ukončeny do prosince 2026. Areál zahrnuje veletržní komplex, rezidenční komplex (1500 bytů), centrum vodních sportů a „architektonické mistrovské dílo“ – národní stadion postavený podle norem UEFA pro 52? tisíc diváků.

Srbská strana velice stojí o kontakty se společnostmi, které by se mohly podílet na výstavbě stánků pro jednotlivé země. Zde třeba upozornit na to, že vzhledem k?charakteru výstavy je třeba počítat s?tím, že výstavní plocha pro jeden stánek je omezena na 1000 m2. Tyto stánky navíc nemohou mít více než 1 patro.?

Více informací zde: https://srbija2027.gov.rs/expo-2027/

Mimo uvedeného velkolepého plánu, je vhodné zmínit, že v?posledních letech v Bělehradě vzniká řada velkých rezidenčních developerských projektů, jako například:

  • Belgrade Waterfront – jedná se o monumentální projekt v centru Bělehradu na pravém břehu Sávy, zahrnující 10 000 bytových jednotek a 2 000 kanceláří na 180hektarovém pozemku. Smlouvu o realizaci projektu v hodnotě cca 87,5 mld. CZK (3,5 mld. EUR) podepsali v dubnu 2015 zástupci srbské vlády a developerská společnost ze Spojených arabských emirátů. Vláda Srbska je vlastníkem 32 % společnosti „Bělehrad na vodě“, zatímco zbývající podíl vlastní arabští investoři. V rámci projektu bylo zatím dokončeno patnáct budov. Vedle obchodního centra „Galerija“, největšího obchodního centra v jihovýchodní Evropě, dominantu areálu a celého Bělehradu tvoří „Kula Beograd“, 42 patrový mrakodrap, vysoký 168 m. Je to zároveň hotel a nejvyšší obytná budova v Srbsku se 190 hotelovými pokoji v prvních devíti podlažích, v dalších patrech jsou luxusní byty a na vrcholu věže restaurace s panoramatickou vyhlídkou.?
  • Avala (se zapojením českých firem) – filmová studia v Srbsku, založená již v roce 1946 jako první studio v poválečné Jugoslávii. Český investor přichází s plánem, jak vrátit filmové studio mezi hlavní centra filmové produkce v Evropě, tedy na místo, kam Avala Film patřil do 90. let minulého století. Celý areál čítá více než 40 tisíc m 2 . Zastaralé nebo nefunkční budovy budou kompletně modernizovány. Projekt obdržel v prosinci 2019 statut „Projekt výjimečné důležitosti pro Srbskou republiku“. Investice do filmových studií je spojena s projektem na rezidenční čtvrť s důrazem na vysokou kvalitu životního prostředí. Autorem obytné zóny je významný český architekt. Developerský projekt počítá s výstavbou cca 3 000 bytů pro 8 000 lidí (včetně školy, školky a zdravotního střediska).
  • Marina Dorćol (se zapojením českých firem) – česká společnost je aktivní rovněž ve významném developerském projektu Marina Dorćol, který předpokládá výstavbu urbanistického celku na břehu Dunaje v docházkové vzdálenosti od centra Bělehradu. V projektu (76 000 m2) se počítá s revitalizací stávajícího přístavu, vytvořením parku kolem původní železniční tratě a vybudováním bytových domů s živým parterem, který bude propojen s nábřežím a kde se bude nacházet veškerá občanská vybavenost.?

Dále v oblasti kancelářských prostor bylo v Bělehradě zahájeno několik projektů s nájemci, kterými jsou především velké nadnárodní společnosti. V tomto segmentu je bezesporu velký potenciál i pro české firmy. Ačkoli je poptávka po moderních logistických zařízeních v Srbsku stále poměrně málo rozvinutá, tento segment trhu získává na sofistikovanosti a roste výstavba nájemních objektů. Do tohoto segmentu vstoupila i jedna česká společnost, která staví největší logistické centrum v Bělehradě a pokračuje v rozšiřování svého portfolia v Srbsku prostřednictvím akvizic stávajících logistických center. Další projekty jsou v současné době v jednání.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688