mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:13

Rumunsko - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Rumunský energetický sektor prochází významným přechodem k dosažení a udržitelnosti ekologických cílů odpovídajících principům EU v souvislosti s plánovaným přechodem ke klimatické neutralitě. Národní plán obnovy a odolnosti si klade za cíl vyřadit do roku 2032 z energetického mixu uhlí a lignit a nahradit je obnovitelnými a nízkouhlíkovými alternativami založenými na solární energii, větrné energii včetně větrných energetických generací na černomořském pobřeží, dále pak na jaderných zdrojích, čistém vodíku a geotermálních zdrojích. Pro dosažení výroby čisté energie postupným ukončením výroby energie z uhlí a lignitu, zaváděním obnovitelných zdrojů a vodíku se v rámci plánu počítá s investicemi ve výši 1,2 miliardy EUR podpory. Počítá se také s investicemi do zvyšování energetické účinnosti budov ve výši 2,9 miliardy EUR. Nejvýznamnější podíl, a to zejména pokud jde o výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů budou mít soukromé investice do solárních zdrojů.

Ministerstvo ekonomiky, podnikání a cestovního ruchu v závěru roku 2023 spustilo program financovaný modernizačním fondem, jehož prostředky mají být využity na zlepšení energetické účinnosti, modernizaci energetických systémů a ekologickou transformaci regionů závislých na uhlí. Rozpočet ve výši přibližně 460 milionů EUR má být použit na pořízení nových obnovitelných zdrojů. Vybraným větrným a solárním projektům budou poskytnuty dotační pobídky v rozmezí od 0,425 do 1,3 mil. EUR na jeden instalovaný MW výkonu. Vláda zavedla nový regulační rámec, který usnadňuje prodej energie vyrobené z obnovitelných zdrojů s instalovaným výkonem až 400 kW na energetickém trhu.

V rámci zelené transformace rumunského energetického sektoru se v posledním období největší pozornost investorů soustřeďuje na fotovoltaiku. Podle údajů z počátku roku 2024 bylo v Rumunsku v různých stádiích rozpracovanosti téměř 900 nových větších fotovoltaických projektů s celkovým očekávaným instalovaným výkonem přibližně 45 GW. Je to samozřejmě velmi dlouhodobá vize, nicméně 60 projektů s předpokládaným výkonem 2,3 GW se již nachází ve fázi výstavby. Připraveno k výstavbě je 75 projektů s předpokládaným výkonem 4,9 GW a zbytek tvoří projekty v raných fázích přípravy.

V rámci vládní podpory koordinované s EU je aktuální podpůrný balíček v hodnotě zhruba 460 milionů EUR na větrné a solární projekty. Z toho přibližně 370 milionů EUR směřuje na projektům s výkonem nepřesahujícím 1 MW a 75 milionů EUR na větrné a solární elektrárny s kapacitou mezi 200 kW a 1 MW.

Dalším dílčím segmentem zajímavým z hlediska možné účasti českých investorů a dodavatelů může být rozsáhlý program zvyšování energetické účinnosti budov přispívající k energetickým úsporám v rámci Národního plánu obnovy a odolnosti. Plán je zaměřen na energetickou renovaci obytných domů a veřejných budov souběžně s eliminací následků možných seismických rizik.

Rumunsko může do roku 2030 získat dalších 1,4 GW instalovaného výkonu větrných elektráren. Investice do tohoto segmentu výroby elektřiny se odhadují až na 2 miliardy EUR.

Neméně významnou součástí probíhající modernizace rumunské energetiky je i nadále budování systému chytrých sítí umožňujících komunikaci se spotřebiteli v reálném čase s lepší kontrolou a okamžitou optimalizací výroby a spotřeby energie. Modernizují se technologie umožňující lepší interakci mezi elektrickými rozvodnými sítěmi a komunikačními sítěmi.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688