mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:24

Lotyšsko - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Lotyšsko jako členská země NATO přijala roku 2018 závazek vyčlenit 2 % HDP na obranu a v následujících letech plánuje své příspěvky ještě zvýšit: 2,7% HDP do roku 2025 a 3 % do roku 2027. Vzhledem ke své geografické poloze, posledním událostem v regionu i závazkům v rámci NATO, bude obrana i nadále klíčová pro fungování státu. V roce 2024 dosáhne financování obranného sektoru 2,4% HDP Lotyšska, což je o 141,56 milionu EUR více než v loňském roce. Plánuje se, že v letech 20232027 bude do obranného rozpočtu každoročně investováno dalších 200 milionů EUR na posílení schopností protivzdušné obrany, čímž se zvýší obranyschopnost země a posílí bezpečnost Lotyšska v měnící se geopolitické situaci. Rozpočet ministerstva obrany na rok 2024 je rozdělen do tří kategorií: personál, údržba a investice, tj. rozvoj schopností, a infrastruktury (rozvoj výcvikového prostoru Selija). Priority na rok 2024 obsahují zlepšení bojových schopností Národních ozbrojených sil, jakož i zajištění plné obranné služby pro lotyšské občany a zlepšení systému rezervistů Národních ozbrojených sil.

Za účelem dlouhodobého rozvoje vojenského průmyslu v Lotyšsku byla na konci 2023 roku zaregistrována státní společnost Státní obranná korporace. Společnost bude nepřímo zajišťovat výrobu a integraci vojenského zboží nebo komponentů a technologií, které obranný sektor kriticky potřebuje. Už v březnu 2024 Lotyšsko společně s Francií, Itálií, Finskem a Norskem obdrželo z fondu Evropské komise grant o výši 41 milionu EUR na projekt, který se bude týkat podpory výroby munice. Během projektu má být v Lotyšsku vytvořena továrna na dělostřelecké modulární náboje.

Na začátku roku 2024 země Pobaltí podepsaly společnou dohodu o zřízení Baltské obranné linie, která má posílit východní hranici pobaltských států a NATO. Plán počítá s budoucím rozvojem a rozmístěním různých protimobilních opatření podél vnější hranice NATO a EU. Podle ministra obrany by výstavba Baltské obranné linie v Lotyšsku mohla trvat příští desetiletí, přičemž náklady budou značné. Byl také schválen plán posílení vojenských sil a boje proti mobilitě na východní hranici. Plán je součástí Baltské obranné linie, která bude zahrnovat zřízení opěrných bodů jednotek Národních ozbrojených sil podél celé rusko-běloruské hranice. Sektor obrany pokračuje v praktických pracích na posílení východní hranice od března 2024 a v příštích pěti letech investuje 303 milionů EUR. Spolu s tím byla schválena aktualizovaná verze Národního plánu civilní ochrany (plán CO).

Podle komerčních bank je národní bezpečnost pro Lotyšsko, pobaltské státy i celou Evropu existenční otázkou, a proto jsou připraveny poskytovat více finančních prostředků vojenským společnostem, které rozvíjejí a posilují národní obranné schopnosti. Lotyšské komerční banky již financují řadu projektů ve vojenském a obranném sektoru, protože finanční sektor zrušil po desetiletí trvající přísná omezení pro financování vojenských projektů po ruské invazi na Ukrajinu v plném rozsahu.

Lotyšsko mívá specifické nároky na vojenskou, případně hasičskou či záchrannou techniku vzhledem k terénu svého území, které se z velké části rozkládá na měkkém písečném podloží. V Lotyšsku se navíc nachází velké plochy lesů, které jsou v letních měsících i přes severské přímořské klima náchylné na lesní požáry. Charakteristické pro tuto pobaltskou zemi jsou i méně dostupné odlehlé vesnice, ke kterým nezřídka vedou jen prašné cesty.

V Lotyšsku již několik let působí jednotky Armády ČR v rámci alianční předsunuté přítomnosti (eFP NATO). Jednotky Armády ČR tedy přímo používají českou výzbroj na území Lotyšska a tím mohou partnerům ukázat nejnovější trendy a vybavení.

V neposlední řadě čelí Lotyšsko v současné době i hybridním či kybernetickým útokům. V této oblasti má Česká republika co nabídnout a mnohé české firmy si zde budují silné renomé. Vzhledem ke geopolitickému vývoji situace v regionu bude zcela jistě i nadále sílit poptávka po řešení v oblasti electronic warfare či odhalování fake news.

Ministerstvo obrany aktuálně posuzuje možnost výroby min v Lotyšsku. Vzhledem k tomu, že Lotyšsko rozvíjí své odborné znalosti a technologie v oblasti výroby munice a výbušnin, může začít uvažovat o dalších krocích ve spolupráci s partnery a v současné době posuzuje možnost montáže nebo výroby min. V tomto směru budou zcela jistě důležitá mezinárodní partnerství.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688