mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:31

Francie - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Sektor ICT se ve Francii v roce 2023 těšil dynamickému růstu +6,5 % a celkovému obratu přes 66 miliard eur. I přes mírné zpomalení by měl růst v roce 2024 pokračovat, a to +5,8 % o celkovém objemu 70 miliard eur. Francouzský trh informačních a komunikačních technologií se bude i v roce 2024 dále dynamicky vyvíjet, především v důsledku rychlého pokroku v digitalizaci. Hlavními motory růstu budou v letošním roce generativní umělá inteligence a GreenTech. Příslibem zajímavých příležitostí pro inovativní české firmy je i oblast kybernetické bezpečnosti, digitalizace v průmyslu, zdravotnictví a školství.

Všechny obory digitálního sektoru zaznamenaly v loňském roce silný růst: vydavatelé softwarů a cloudové platformy +10,3 %, technologické poradenství +5,5 %, digitální služby (DSC) +4,1 %. Nejlépe se dařilo firmám, působícím v oblasti Cloud C&SI (+17,5 %), Big Data (+18 %), kybernetické bezpečnosti (+10,2 %) či poskytovatelům služeb spojených s umělou inteligencí (trh v hodnotě 1,1 miliardy eur s velmi silným růstem +22,9 % v roce 2023). Nejrychleji rostoucím segmentem byly GreenTech služby (zatím malý trh v hodnotě 0,7 mld. eur, +39,3 %).

Největšími klienty pro ICT firmy jsou z hlediska realizovaného obratu průmyslové podniky - zejména automobilový a letecký průmysl (30 %), bankovní a finanční sektor (15 %), služby (15 %), státní sektor (10 %), obchod (8,5 %), utilities (6,4 %) a pojišťovnictví (5,1%).

Klíčovými trendy, které formují současný ekosystém ICT a představují perspektivní příležitosti pro inovativní české firmy, jsou:

Uspět na tomto trhu budou moci firmy, které nabídnou inovativní a efektivní přístupy k poskytování zdravotní péče či se zapojí do nadnárodních výzkumných projektů.

  • GreenTech a udržitelnost: S rostoucím důrazem na udržitelnost, hledání ekologických řešení a snižování ekologické stopy digitálních technologií vzniká v tomto prudce rostoucím sektoru mnoho příležitostí pro specializované firmy.
  • Školství a vzdělávání: Vzdělávací instituce implementují AI pro personalizované učení, hodnocení a vývoj pedagogických metod. Francie přijala novou digitální strategii pro vzdělávání na období 2023-2027 a investuje značné finanční prostředky do digitalizace vzdělávacího systému s cílem rozvíjet digitální dovednosti studentů, poskytnout učitelům přehlednou nabídku digitálních nástrojů a zdrojů, posilovat mediální a informační gramotnosti a podporovat atraktivitu oborů vedoucích k digitálním profesím.

Další uplatnění firmám skýtá rostoucí poptávka po bezpečných a flexibilních řešeních a službách v oblasti FinTech a TransportTech, v průmyslu i zemědělství, ale i v digitalizaci veřejné správy.

Příležitosti napříč obory mohou české firmy hledat ve vývoji služeb a produktů v oblasti Internetu věcí (IoT), Virtuální a rozšířené reality (VR/AR), biometrické autentizace, 5G, a mohou se podílet se na výzkumných projektech Quantum a Edge Computing.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688