mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:31

Francie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Prioritami Francie v oblasti energetické transformace jsou snižování spotřeby energií, zejména fosilních, spolu s masivním rozvojem obnovitelných zdrojů. Jejich podíl na konečné spotřebě aktuálně činí 21 % a do roku 2030 se má zvýšit na 33 %. Skladba zdrojů elektrické energie Francie je díky rozsáhlé síti jaderných elektráren nízkoemisní a podíl jaderné energie na výrobě elektřiny ve Francii činí zhruba 70 %. Velká část z celkových 56 jaderných reaktorů se blíží konci své životnosti a jejich udržení v dlouhodobém provozu za bezpečných podmínek vyžaduje investice do modernizace. K dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 sází Francie na další rozvoj jaderné energetiky, jakožto stabilního zdroje výroby elektřiny a plánuje výstavbu šesti až osmi reaktorů typu EPR 2. V oblasti technologií vidí velký potenciál ve vývoji menších inovativních reaktorů SMR.

I přes dřívější prosazování snižování podílu jaderné energie na výrobě elektřiny na 50 % do roku 2035 z počátků prvního prezidentského mandátu Emmanuela Macrona, Francie v posledních dvou letech potvrzuje významnou pozici jaderné energetiky v dekarbonizaci a zajištění energetické bezpečnosti. V zájmu urychlení projektů výstavby nových reaktorů, včetně malých modulárních reaktorů, byl přijat v roce 2023 zákon, který po dobu 20 let urychluje schvalovací procedury a zjednodušuje postupy týkající se výstavby nových jaderných zařízení poblíž stávajících jaderných elektráren.

Řada stávajících reaktorů se blíží ke konci své životnosti a jejich udržení v dlouhodobém provozu za dodržení pravidel bezpečnosti vyžaduje nemalé investice do údržby a modernizace.

Podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie se ve Francii od roku 2006 neustále zvyšuje a v roce 2022 dosahoval 20,7 %. Zákon o energetice a klimatu z roku 2019 stanoví pro Francii cíl 33 % konečné spotřeby energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030. K dosažení tohoto cíle je potřeba zrychlit tempo jejich zavádění, k čemuž má přispět zákon o urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů z roku 2023, který zjednodušuje administrativní postupy, zkracuje povolovací řízení pro výstavbu nových zdrojů a stanovuje povinnosti pro umísťování solárních panelů u některých typů budov.

V rámci snižování spotřeby energií v budovách a efektivnějšího využívání potřebné energie pokračují renovace za účelem snižování energetické náročnosti budov – rekonstrukce, zateplování, izolace, úspory energií na vytápění apod. Dodávky zařízení na výrobu energie, domácích topných zařízení na dřevo, účinnějších kotlů, kolektivních systémů vytápění pro objekty průmyslové a terciární sféry, kogeneračních jednotek a zařízení na výrobu biopaliv představují příležitosti pro české firmy.

Francie vynakládá přibližně 1,7 miliard eur ročně na výzkum a vývoj v energetice, přičemž prioritou je zlepšování účinnosti a snižování spotřeby zdrojů. Větší polovina veřejných výdajů na energetický výzkum směřuje do jaderného výzkumu a nových technologií (obnovitelné zdroje, energetická účinnost, skladování energie, vodík). Česko a Francie jsou dlouhodobými partnery v oblasti jaderného výzkumu a vzdělávání. V lednu 2024 uzavřela Technologická agentura ČR a Národní výzkumná agentura Francie (ANR) smlouvu o financování společných projektů v jaderné energetice, která otevírá další možnosti česko-francouzské spolupráce na projektech aplikovaného výzkumu v oblasti jaderné energetiky a nízkouhlíkových technologií.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688