mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:33

Estonsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Estonsko má aktivní akademickou a výzkumnou komunitu s několika univerzitami a výzkumnými centry, které se zabývají špičkovým výzkumem a vývojem. Příležitosti pro akademickou a vědeckou spolupráci s českými partnery existují zejména v oblastech, jako jsou biotechnologie, informační a komunikační technologie a čistá energie. Potenciálními možnostmi spolupráce mezi oběma zeměmi jsou společné výzkumné projekty, výměnné programy a spolupráce na výzkumných iniciativách financovaných EU.

Finanční prostředky na mezinárodní projekty v oblasti výzkumu v zemi poskytuje Estonská rada pro výzkum (ETAG) a Inovační fond Enterprise Estonia. Aktivní účast v programu Horizon Europe usnadňuje společné financování výzkumu a inovací s českými partnery.

Nejvýznamnějšími univerzitami v zemi jsou Univerzita v Tartu, Tallinnská univerzita a Tallinnská technologická univerzita (TalTec).

V zemi dále působí kompetenční centra poskytující infrastrukturu pro provádění aplikovaného výzkumu a vývoje: STACC se zaměřuje na analýzu velkých objemů dat a bezpečnost softwaru; ELIKO vyvíjí algoritmy a komunikační modely pro internet věcí; IMECC se specializuje na technologie materiálů, umělou inteligenci a chytré továrny; EII implementuje projekty v oblasti mechatroniky a vestavěného softwaru.

Estonsko je aktivním členem mezinárodních výzkumných organizací. Jako člen Evropské unie se Estonsko účastní různých výzkumných iniciativ financovaných EU včetně programu Horizont 2020. Estonsko je také členem UNESCO a přidruženým členem Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) a členem Evropské kosmické agentury (ESA), což poskytuje možnosti účastnit se projektů v oblasti částicové fyziky a kosmického výzkumu. Estonsko je také členem Seversko-baltské osmičky (NB8) a Baltské vědecké sítě.

Hlavní oblasti potenciální spolupráce:

  • Informační a komunikační technologie (ICT): Světový lídr v oblasti e-governmentu, kybernetické bezpečnosti a digitálních řešení. Pět akcelerátorů podporovaných globálními firmami včetně společnosti Telia poskytuje validaci, mentoring, rizikový kapitál a přístup na trh pro odvětví včetně internetu věcí, mechatroniky a CleanTech.
  • Medicína : Zaměření výzkumu na personalizovanou medicínu, objevování léčiv a biotechnologie. Příležitosti pro společný výzkum v oblasti digitalizace bioprůmyslu a vývoje řešení personalizované medicíny.
  • Nové technologie : V čele výzkumu a vývoje umělé inteligence, analýzy velkých dat a 3D tisku. Spolupráce může vést k pokroku v personalizované medicíně, inteligentních městech a průmyslové automatizaci.

Největší výzkumný grant v historii Estonska byl udělen Univerzitě v Tartu na rozvoj digitalizace bioprůmyslu a vytvoření služeb personalizované medicíny. Evropská komise a estonská vláda poskytly po 30 milionech EUR na rozvoj dvou nových špičkových mezinárodních center excelence. Tyto multidisciplinární projekty představují zajímavou příležitost i pro české univerzity, výzkumná centra či zdravotnické a ICT startupy.

Estonsko dále v roce 2024 plánuje zřízení Centra excelence pro farmaceutickou vědu a technologii. Cílem je zvýšit investice do vývoje léčiv a podpořit inovace v tomto odvětví. Středisko bude financováno estonskou vládou a průmyslovými partnery, přičemž celkový rozpočet na příštích pět let činí 40 milionů EUR. Významné příležitosti zde najdou české firmy v oblasti farmaceutického výzkumu a vývoje a bioprocesingu.

Závěrem lze uvést několik příkladů úspěšné spolupráce v oblasti VVI mezi estonskými a českými partnery:

  • Vědci z Centra digitální forenzní a kybernetické bezpečnosti TalTech a ČVUT v Praze spolupracovali na projektech z oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně vývoje nových metod pro odhalování kybernetických hrozeb.
  • Vědci z Univerzity v Tartu a Akademie věd ČR spolupracovali na společném výzkumném projektu týkajícím se materiálové vědy, včetně vývoje nových materiálů s pokročilými vlastnostmi.
  • Estonsko a Česká republika spolupracují na několika výzkumných iniciativách financovaných EU, včetně programu Horizont 2020. Například výzkumní pracovníci z ČVUT v Praze a Technické univerzity v Tallinnu spolupracovali na projektu Horizon 2020 zaměřeném na vývoj nových materiálů pro skladování energie.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688