mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:33

Estonsko - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Estonsko, země sousedící s Ruskem a důležitý člen NATO, zahajuje rozsáhlý plán obranných zakázek. Tato iniciativa, která je vedena zhoršenou bezpečnostní situací a závazkem k silné národní obraně, představuje významnou změnu ve vojenském postoji Estonska. Estonsko dle schváleného obranného plánu do roku 2027 utratí 3,8 miliardy EUR v nákupech nové armádní techniky, součástí bude nákup dělostřelectva a systémů protivzdušné obrany středního dosahu, které postačí k pokrytí celého území. Do konce dekády Estonsko předpokládá, že výdaje na obranu překročí hranici 1 miliardy EUR ročně, což představuje dvojnásobný nárůst během několika let.

Estonský plán obranných zakázek pečlivě rozděluje zvýšené finanční prostředky na konkrétní oblasti modernizace s cílem odstranit kritické nedostatky ve schopnostech ozbrojených sil:

  • Systémy protivzdušné obrany : Protivzdušná obrana je pro Estonsko nejvyšší prioritou, zejména s ohledem na vyvíjející se hrozby ve vzdušné válce. Plán upřednostňuje pořízení systémů protivzdušné obrany krátkého i středního dosahu, které vytvoří vrstvený štít chránící estonský vzdušný prostor. Upřednostnění systémů protivzdušné obrany otevírá dveře českým výrobcům radarů, raketových systémů a integrovaných řešení protivzdušné obrany.
  • Mechanizovaná pěchota : Estonsko usiluje o přeměnu své pěchoty z převážně lehkých sil na silnější mechanizované jednotky. Ústředním bodem tohoto úsilí je pořízení obrněných transportérů 6x6, které estonským jednotkám poskytnou lepší mobilitu a ochranu na bojišti.
  • Obrana pobřeží : Estonsko si je vědomo strategického významu svého pobřeží, a proto plánuje rozsáhlé investice do projektů obrany pobřeží. To zahrnuje posílení námořních schopností a zvýšení schopnosti odrazovat a reagovat na potenciální námořní hrozby.
  • Posílení Kaitseliit : Estonská dobrovolnická obranná liga Kaitseliit je důležitou součástí národní obranné strategie. Cílem plánu je rozšířit Kaitseliit na 20 000 členů a poskytnout jim v letech 2023-2026 rozsáhlý výcvik, vybavení, munici a modernizaci infrastruktury.
  • Logistika a doprava : Modernizace vojenských základen, výstavba nových muničních skladů a modernizace letecké základny Ämari - to vše jsou klíčové projekty v rámci plánu, které zajistí, že estonská armáda bude mít k dispozici infrastrukturu nezbytnou pro podporu svých operací. Vláda dále vyčlenila prostředky na pořízení značného počtu nákladních automobilů a plánuje věnovat velkou část obranného rozpočtu na nákup munice pro různé zbraňové systémy, aby zajistilo, že jeho síly budou dobře vybaveny pro případný konflikt.
  • Informační systémy a kyberbezpečnost : Investice ve výši 278 milionů EUR během čtyř let do shromažďování zpravodajských informací a kapacit včasného varování umožní Estonsku lépe předvídat potenciální hrozby a reagovat na ně.

Národní plán dále počítá s investicemi do komunikačních zařízení, kybernetické obrany, systémů autonomního řízení a bezpilotních systémů. Estonská armáda v současné chvíli připravuje novou koncepci zapojení bezpilotních prostředků do svých jednotek a jejich integraci do stávajících systémů C4ISR (velení, řízení, komunikace, počítače, zpravodajství, sledování a průzkum), aby se zlepšilo povědomí armády o situaci na bojišti a schopnosti rychlého rozhodování. Země má zájem pořídit několik typů UAV: Mikrodrony, které mohou být využity ve velkém množství k překonání obrany nepřítele (taktika rojení), středně velké drony ať už s pevnými křídly či rotorové pro průzkumné a sledovací mise a také UAV pro identifikaci cílů a navádění dělostřelecké palby.

Společně s Lotyšskem a Litvou pak Estonsko plánuje výstavbu Baltic Defence Line . Linie se bude skládat z řady opěrných bodů, včetně bunkrů (cca 600) a různých protipohybových opatření a také skladovacích prostor pro uložení dalšího protipohybového vybavení. Zahájení výstavby je plánováno na rok 2025. Za plánování jsou zodpovědné estonské obranné síly EDF, od nichž pochází hlavní vstupní informace týkající se umístění jednotlivých bunkrů. Státní Centrum pro obranné investice (RKIK) pak bude zodpovědné za proces projektování a zadávání veřejných zakázek.

V neposlední řadě chce Estonsko nastartovat vlastní obranný průmysl . Země se chystá zřídit rozsáhlý průmyslový komplex zaměřený na produkci munice malého, středního a velkého kalibru. Projekt má za cíl nejen doplnit estonské vojenské zásoby a řešit budoucí potřeby země, ale také podpořit zahraniční prodej zbraní spojeneckým zemím. Vláda má zájem zavést v Estonsku výrobu munice různé ráže, nechce ale jít cestou státní společnosti, naopak plánuje být provozovatelem průmyslové zóny, ve které by munici vyráběly soukromé firmy. Paralelně k projektu Národního obranného parku zvažuje svůj vstup do obranného segmentu několik estonských investorů, kteří plánují vybudování např. linky na výrobu nábojnic pro střely ráže 155mm. Cílem je vybudovat závod, který ročně vyprodukuje až sto padesát tisíc nábojnic, které následně prodá estonským a spojeneckým výrobcům ostré munice. Do budoucna by průmyslový areál mohl být rozšířen také o závody vyrábějící plastické trhaviny, např. RDX. Existuje celá řada výrobních postupů pro syntézu hexogenu, z nichž patrně nejpoužívanější je nitrolýza urotropinu bezvodou kyselinou dusičnou. Významné poptávky mohou proto očekávat také chemické závody vyrábějící potřebné chemikálie a kyseliny.

Vláda také rozhodla o zřízení státního fondu v hodnotě 50 milionů EUR, který bude moci provádět přímé kapitálové investice do společností vyvíjejících obranné technologie.

Významné estonské investice do modernizace obrany představují pro české firmy bohaté příležitosti v širokém spektru obranného sektoru. Aby však české společnosti mohly tyto příležitosti plně využít, musí jít nad rámec pouhého nabízení svých výrobků a služeb. Klíčové je budování pevných vztahů s estonskými protějšky prostřednictvím průmyslových akcí, obchodních misí a aktivní spolupráce s příslušnými agenturami, jako je Estonské centrum pro obranné investice (ECDI).

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688