mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:35

Chorvatsko - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Většina chorvatských zdravotnických zařízení potřebuje celkovou modernizaci a rekonstrukci, nutné jsou investice do kompletního moderního vybavení a zařízení nemocnic nebo do záchranářských služeb. Příležitosti existují i při výstavbě nových moderních nemocnic, zdravotně-rekreačních center, středisek a nově i wellness turistických zařízení. Nejen pandemie koronaviru ukázala mnohá slabá místa chorvatského zdravotnického systému, především nedostatečnou kvalitní vybavenost nemocnic, včetně prostředků urgentní medicíny.

Byla dokončena výstavba nových nemocnic ve městě Rijeka a Bjelovar (investice celkem za téměř 2 mld. , úvěry má splatit vláda do roku 2036). Vzniknou tím příležitosti i pro dodávky vybavení pro jednotlivá specializovaná oddělení nutnými lékařskými přístroji a zařízeními (pro oční kliniky, gynekologicko-porodnické, zubní, kosmetické a chirurgické laboratoře, 250 mil. , dodání do konce roku 2024).

Většina chorvatských zdravotnických zařízení není na krizové události, jako byla pandemie koronaviru, dostatečně připravená, má proto zájem o investice do zdravotnického personálu a vybavení nemocnic. V mnoha zařízeních chybí i ochranné oděvy, transportní a izolační prostředky (bioboxy, biovaky), systémy dekontaminace (sprchy, stany). Většina nemocnic není vybavena systémem biologické ochrany, ani prostředky urgentní medicíny. Mnohé projekty jsou v tomto sektoru podpořeny spolufinancováním z fondů koheze a konkurenceschopnosti EU.

Ministerstvo cestovního ruchu a sportu rozdělilo 57 mil. EUR z prostředku Národního plánu obnovy a odolnosti, pro celkem 5 projektů zdravotní turistiky: Rekonstrukce zámku Inkey (10,1 mil. EUR) – rozvoj wellness cestovního ruchu, výstavba bazénu a hotelu v rámci Specializované nemocnice pro lékařskou rehabilitaci Stubičke Toplice (16,5 mil. EUR), zlepšení kvality ubytování v hotelu Minerva e Varaždinských Teplicích (17,1 mil EUR) – rozvoj zdravotnického a wellness cestovního ruchu, rekonstrukce Dřevařských Teplic (13,2 mil EUR), projekt bazénového komplexu Terme Bjelovar – jehož prostředky jsou zajištěny ve státním rozpočtu.

Novým profilem Chorvatska se však stává rozvinutá zdravotní a wellness turistika. V Národní rozvojové strategii schválené chorvatským parlamentem je mezi prioritami zmíněn i rozvoj a podpora zdravotní turistiky, včetně jeho propojení se „zelenými“ městy a s rozvojem „stříbrné ekonomiky“ (poskytování zdravotnických služeb pro seniory). Propaguje se vznik nových zdravotně-rekreačních center a rehabilitačních pracovišť přímo v hotelích a ubytovacích zařízeních. Souvisí to se snahou vlády prodloužit turistickou sezonu z několika letních měsíců v podstatě na celý rok a reagovat tak i na rostoucí poptávku po těchto službách především z řad seniorů. Střední délka dožití je v Chorvatsku 77,8 let, což je o tři roky méně než je průměr EU. Očekávaná délka zdravého života je 57,4 let, což je o takřka 8 let méně než průměr EU. Naopak Chorvatsko vykazuje celoevropsky nejlepší bilanci v rámci poměru investic a nabídky z hlediska počtu lůžek, lékařů i pořízených přístrojů.

Jako zajímavé se jeví projekty rekonstrukce a modernizace stávajících nemocničních zařízení. Mezi jednu z významných českých exportních komodit dlouhodobě patří léčiva. Se stárnutím populace lze očekávat nárůst poptávky. Kromě vývozu klasických a speciálních léků je perspektivní i spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a testování léků. Zájem existuje i v oblasti rozvoje balneologických zařízení a celkové spolupráci v oblasti lázeňství.

Akcentovaným tématem se v Chorvatsku začínají stávat biotechnologie, což ostatně potvrzuje i řada státem financovaných nebo spolufinancovaných projektů z nedávné doby. V roce 2022 byla zahájena výstavba biotechnologického výrobního závodu v hodnotě 100 mil. EUR nedaleko Záhřebu. Jde o výsledek partnerství se švédskou společností Sobi, která se specializuje na vzácná onemocnění a společností CDMO Pfizer CenterOne. Zařízení, zaměřené na výrobu léků na vzácné onemocnění, by mělo být uvedeno do provozu ještě v tomto roce. V jeho rámci bude přestavena laboratoř společnosti Haspira (spadá pod koncern Pfizer), která zde již od roku 2015 provozuje závod na výrobu biologických látek pro léky, finální produkty proti rakovině a na vzácné onemocnění a komponenty pro vakcíny proti COVID. Nové a rozšířené zařízení se bude rozkládat na ploše 4 tis. metrů čtverečních na 11 ha půdy.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688