mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:49

Tchaj-wan - Kulturní a kreativní odvětví, gaming, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Popularita a zájem o videohry na Tchaj-wanu činí z ostrova lokalitu s velkým potenciálem pro zahraniční herní společnosti. Průměrná roční útrata tchajwanského hráče činila v roce 2023 dle platformy Statista okolo 501,5 USD. Ta je celosvětově jednou z největších, překonaná pouze Japonskem a USA.

Počet hráčů (Statista uvádí 6 mil. Tchajwanců, výzkumná společnost Newzoo až 14,5 mil.) lze vzhledem k celkové populaci ostrova (23,5 mil.) považovat za značně veliký, přičemž se očekává každý rok nárůst. Studie od agentury TAICCA (Taiwan Creative Content Agency) z roku 2022 uvádí, že celkové příjmy tchajwanských firem operujících v herním průmyslu za rok 2021 z domácího trhu činily více než 38,6 miliard NTD (okolo 27,4 miliard ).

Zdejšímu hernímu průmyslu dominují mobilní hry jak z hlediska popularity, počtem stažení, tak i celkové výdělečnosti. Za nejoblíbenější a nejvýdělečnější mobilní hry mezi tchajwanskými hráči lze považovat žánry RPG, casual, a karetní hry.

Tchajwanští hráči často rádi hrají hry ze zahraničí. Ostrov však disponuje i svými vlastními herními společnostmi. Studia se z velké části snaží přizpůsobit preferencím tchajwanských hráčů, kteří mají rádi hry tématikou a stylem spojené s tamní a okolní kulturou, např. motivy inspirované japonským stylem anime. Vzhledem k saturaci trhu v těchto typech her zmiňuje přes 59% firem intenzivní konkurenci, přičemž 24% firem chybí talentovaní zaměstnanci (především umělci a inženýři).

Tchajwanské herní společnosti se nesoustředí pouze na tvorbu kompletně originálního obsahu, adaptují zároveň různé licence třetích stran do formy videoher. 75% společností zmiňuje, že má zájem o nákupy a adaptaci licencí dalších forem kulturního obsahu do formy videoher (televizní seriály, filmy, knihy…). Vzhledem k vysoké konkurenci domácích herních společností s převažující tématikou k místním a okolním kulturám se domníváme, že existuje na trhu značný potenciál pro české vývojáře, které se svými produkty budou odlišovat a vyniknou. Přes dominanci mobilních her jsou PC a konzolové hry na Tchaj-wanu také velice populární. Oblíbené žánry jsou multiplayer střílečky, adventury i rytmické/hudební hry – neboli žánry, ve kterých se nejslavnější česká studia svými tituly prosadila na světovém trhu.

Za jednoznačně nejdůležitější akci, která každoročně umožňuje herním společnostem se prezentovat na Tchaj-wanu, lze označit Taipei Game Show (TGS), pořádanou TCA (Taipei Computer Association). Jedná se o jednu z největších několikadenních akcí tohoto charakteru na celém území Asie, během které se schází celosvětové herní společnosti a fanoušci videoher pod jednou střechou. Ročník 2023 navštívilo 300 000 hráčů, jejichž věk se průměrně pohyboval mezi 19-39 roky, přičemž akce měla i internetovou podobu, kterou navštívilo přes 1 000 000 online návštěvníků. TGS také každoročně pořádá sub-event Indie Game Award určenou pro nezávislá „indie“ studia, za účelem zviditelnění a ocenění talentovaných nezávislých herních studií a vývojářů. Celkový event TGS 2023 byl odvysílán online pro celosvětové publikum, kdy jeho postprodukce byla v čínštině i angličtině s dvoujazyčnými titulky. Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji ( www.mzv.gov.cz/taipei ) s partnery plánuje na jednom z nadcházejících ročníků TGS představit česká herní studia a jejich hry tchajwanské veřejnosti.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688