mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:56

Palestina - Průmyslové technologie, průmysl 4.0, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Jednou z priorit Palestinské národní správy je navýšení domácí výroby, což pomůže snížit chronický, výrazný obchodní deficit. Průmyslová výroba se v roce 2023 podílela na HDP z necelých 12 %, podobně jako ostatní sektory zaznamenala v 4. čtvrtletí výrazný pokles v souvislosti s válkou v Gaze. Vzhledem k rozvoji industriálních zón na Západním břehu Jordánu roste poptávka po strojním zařízení a technologiích využitelných v dalších průmyslových oborech. Kromě hlavního odvětví výroby, kterým je těžba a zpracování kamene, se jedná především o spotřební průmysl.

Dle údajů z roku 2023 v Palestině působilo celkem 176 000 soukromých podniků, z toho výrobou se zabývalo 10 % z nich. Dvě třetiny působí na Západním břehu (hlavním výrobním centrem Palestiny je s především Hebron, následuje Náblus, s větším odstupem pak Ramalláh, Betlém a Dženín), v Gaze působilo okolo 5400 výrobních podniků, které prakticky všechny v důsledku války ukončily aktivitu.

Výroba je omezená především na spotřební průmysl, těžký průmysl v Palestině prakticky neexistuje. Zdaleka nejvýznamnějším palestinským odvětvím je těžba a zpracování mramoru a stavebního a obkladového kamene. Toto odvětví představuje 4,8 % palestinského HDP (20 % palestinského exportu) a působí v něm téměř tisícovka firem. Používá především poloautomatické a automatické výrobní linky. Poptávány jsou v této souvislosti moderní technologie pro kamenný průmysl, včetně technologií umožňujících recyklaci odpadního materiálu. K dalším odvětvím se řadí textilní průmysl, výroba nábytku, potravinářství, farmaceutický průmysl, výroba plastů, kovovýroba a reprografie.

V posledním desetiletí vznikají na Západním břehu průmyslové zóny, často s finančním přispěním zahraničních donorů a investorů, konkrétně v Dženínu (rozvíjená ve dvou fázích pomocí německých a tureckých investic), Betlémě (s francouzskou účastí) a Jerichu (výstavba byla financována s japonskou podporou). V budoucnu se očekává nárůst kapacit těchto zón, případně vznik dalších. Cílem je vytvořit až desítky tisíc pracovních míst, podpořit výrobu a zvýšit palestinský export.

Příležitostí je existující poptávka po strojních zařízeních ve výše popsaných, popřípadě i dalších, méně četně zastoupených odvětvích především spotřebního průmyslu. Kromě toho se objevuje poptávka po strojních zařízeních pro rozvíjející se odvětví recyklace plastů nebo elektroniky (na Západní břeh se k recyklaci dováží elektronika z Izraele – ačkoli část je zpracována nelegálně, existují zde firmy, které se věnují standardní recyklaci). Poptávány jsou rovněž použité stroje a průmyslová zařízení a některé průmyslové suroviny.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688