mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:56

Palestina - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Palestinská zemědělská produkce zdaleka nepokrývá lokální spotřebu a trh s potravinami je tak dlouhodobě z velké části závislý na dovozu. Na celkovém objemu dovozů se zemědělské a potravinářské výrobky podílejí více než 30 %. Dováží se prakticky všechny druhy potravin, existuje rovněž solidní prostor pro dovoz krmných směsí a živých zvířat. V souvislosti se snahami o rozvoj lokálních výrobních kapacit se příležitosti nabízejí rovněž v technologiích a vybavení v oblasti zemědělství a zpracování potravin.

V oblasti potravin je Palestina silně závislá na dovozu ze zahraničí, palestinská zemědělská a potravinářská výroba zdaleka nepokrývají lokální spotřebu. Z politických i ekonomických důvodů je patrný zájem o diverzifikaci dovozu potravin, který stejně jako v mnoha dalších sektorech pochází z Izraele (podíl činí cca 50 %). Podle údajů za rok 2022 (novější zatím nejsou k dispozici) činil podíl importovaných potravin na celkových dovozech 1,9 mld. USD, tedy necelých 21 %. Dováží se prakticky všechny druhy potravin, mezi hlavní položky importované z EU patří živá zvířata (porážky se s ohledem na náboženské dietetické požadavky provádějí velmi často až na místě), nápoje (zejména slazené, ale i alkoholické), mléčné výrobky a další produkty živočišného původu, těstoviny, ovoce, cereálie, tabákové výrobky a v neposlední řadě cukrovinky (sušenky, čokolády). Palestinci ocení známé značky, jsou ale otevření i novým výrobkům „evropské kvality” za kompetitivní ceny, čemuž v postcovidové době nahrávají vyšší náklady na dopravu z Číny či Turecka. Obecnou komplikací je roztříštěnost trhu; většina dovozců dokáže pokrýt jen část palestinského území (nejlepšímu pokrytí se těší guvernoráty Ramalláh, Betlém a Hebron, které jsou zároveň ekonomicky nejvýznamnější).

Palestina usiluje rovněž o navýšení domácí potravinářské výroby. V zemědělství jsou v posledních letech patrné snahy o inovativní přístup spočívající například v zavádění nových exotických druhů ovoce, jako je avokádo nebo liči, které by farmářům zajistilo vyšší marže než tradiční druhy, nebo rozvoj zavlažování.

Příležitosti se nacházejí i v oblasti zemědělství – jedná se například o dovoz krmiv, osiv nebo insekticidů, problematický je naopak dovoz výrobků chemického průmyslu včetně těch používaných v zemědělství (dovoz chemikálií je na základě Pařížského protokolu regulován či přímo zakázán ze strany Izraele). Příležitostně se mohou objevit poptávky po moderních zemědělských technologiích, zejména pro živočišnou výrobu. Lokální palestinští výrobci v potravinářském sektoru projevují zájem o moderní potravinářské technologie a strojní zařízení, včetně například plnicí a obalové techniky, zájem je rovněž o suroviny pro domácí potravinářskou výrobu (například mouka, mléko a tuky).

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688