mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:57

Pákistán - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Odvětví informačních a komunikačních technologií (ICT) se v Pákistánu rychle rozvíjí díky pokroku v digitálních technologiích a rostoucímu rozšíření internetu. Vládní iniciativy jako e-government a smart cities vytvářejí významné příležitosti pro inovace a investice. Očekává se, že trh s ICT, jehož hodnota činí přibližně 3,2 miliardy dolarů, bude nadále růst, a do roku 2024 bude registrováno více než 19 000 ICT společností, přičemž vývoz dosáhne 3,5 miliardy dolarů. Nárůst umělé inteligence, analýzy velkých objemů dat a fintech dále zvyšuje potenciál tohoto odvětví. České společnosti mohou nabízet špičková řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti, datových sítí a elektronických zařízení, využívat rostoucí trh a podporovat technologický pokrok.

ICT sektor v Pákistánu prochází dynamickým růstem, podpořeným pokroky v digitálních technologiích a rostoucí dostupností internetu. Vláda se zaměřuje na digitální transformaci prostřednictvím iniciativ jako e-government a chytrá města, což vytváří významné příležitosti pro české firmy specializující se na ICT řešení. Pákistánský trh s počítačovým softwarem zaznamenal v posledních letech stabilní růst. Podle místních průmyslových zdrojů je celková velikost softwarového sektoru přibližně 3,2 miliardy USD a očekává se jeho růst navzdory výzvám, které představuje podnikatelské prostředí a makroekonomické problémy.

Umělá inteligence (AI) a velká data revolucionizují různá průmyslová odvětví, nabízejí nové poznatky a efektivitu, která dříve nebyla dosažitelná. Pákistán přijímá AI a analýzu velkých dat s aplikacemi ve zdravotnictví, zemědělství, finančnictví a dalších oblastech. České firmy mohou přispět poskytováním špičkových AI řešení a služeb analýzy dat. Pákistán vytvořil instituce jako Sino-Pak Center for Artificial Intelligence (SPCAI) a National Center of Artificial Intelligence (NCAI), aby podpořil aplikace AI ve smart cities, chytrém zemědělství, hlubokém učení a řízení přírodních katastrof.

Fintech je dalším rychle se rozvíjejícím odvětvím, kdy Pákistán zaznamenává nárůst digitálních plateb a iniciativ na finanční začleňování. České fintech společnosti mohou prozkoumat partnerství pro nabídku inovativních platebních řešení, digitálních bankovních platforem a blockchainových technologií. V roce 2021 zaznamenaly pákistánské startupy rekordní investice ve výši 350 milionů USD a v první polovině roku 2022 dalších 227 milionů USD.

Kybernetická bezpečnost zůstává klíčovým problémem, jak digitální transformace postupuje. Roste poptávka po robustních řešeních kybernetické bezpečnosti, která chrání citlivá data a zajišťují bezpečné online transakce. České odborné znalosti v oblasti kybernetické bezpečnosti mohou pomoci řešit tyto výzvy, což činí tento segment klíčovou oblastí pro spolupráci. ICT sektor v Pákistánu zaznamenává rychlý růst a investice díky zvýšené digitální adopci a posílené digitální infrastruktuře, což umožňuje lepší služby a rozvoj digitálních technologií.

Pákistán je čtvrtým největším poskytovatelem freelance služeb na světě, hned po Indii, Bangladéši a Spojených státech, přičemž vývoj herního softwaru je v popředí poskytovaných služeb. Většina pákistánského ICT sektoru je orientována na export. V roce 2023 Pákistán vyvezl ICT produkty a služby do více než 170 zemí, přičemž exporty do Spojených států, největšího trhu Pákistánu, tvořily 54,5 % z celkového objemu.

Sektor ICT v Pákistánu nabízí dynamické a perspektivní příležitosti pro české firmy. Díky vládnímu zaměření na digitální transformaci, rostoucí poptávce po AI a velkých datech a nárůstu fintech iniciativ mohou české firmy významně přispět k rozvoji pákistánského ICT sektoru. Strategická partnerství a investice do inovativních řešení posílí přítomnost českých firem na tomto rostoucím trhu.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688