mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:58

Omán - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Těžební průmysl je jedním z odvětví, na které se ománská vláda zaměřuje v rámci svého programu diverzifikace hospodářství. Očekává se, že těžební sektor v Ománu v nadcházejících letech významně poroste. Růst budou pohánět rostoucí globální poptávka po nerostných surovinách, vládní podpora a investice do nových těžebních projektů.

Těžební sektor Ománu je silně zastíněn produkcí ropy a zemního plynu. Jeho podíl na HDP země je na úrovni 0,6%, do budoucna však vykazuje značný růstový potenciál.

Vláda Ománu aktivně podporuje rozvoj těžebního průmyslu. Zákon o nerostných zdrojích, který vstoupil v platnost v březnu 2019, poskytuje rámec pro udržitelný rozvoj a komercializaci ománských přírodních zdrojů. Vláda rovněž poskytuje investiční pobídky a daňové úlevy pro investory do tohoto odvětví.

Růst těžebního sektoru v Ománu v nadcházejících letech podpoří rostoucí globální poptávka po nerostných surovinách, vládní podpora a investice do nových projektů. Vláda se snaží formou legislativních opatření, pobídek pro investory, včetně daňových úlev a dalších výhod oslovit zahraniční investory a zahraniční společnosti z oblastí průzkumu, těžby, logistiky a zpracování těžených surovin.

Ačkoliv v Ománu již probíhá těžba některých surovin, jsou ománské nerostné zdroje, včetně kovů a průmyslových nerostů, stále relativně nevyužité. Mezi nejvýznamnější realizované projekty patří projekt Sohar (těžba mědi a chromitu), projekt Barka (těžba zlata) a projekt Duqm (těžba vápencového kamene). Celková investice do těchto projektů se odhaduje na 3 miliardy USD. Mimo uvedené suroviny ukázaly průzkumy na komerčně využitelná ložiska azbestu, uhlí, železné rudy, olova, manganu, niklu, stříbra a zinku.

Jedním z hlavních cílů rozvoje tohoto odvětví je rovněž dokončení a rozvoj geologických, geofyzikálních a geochemických map v Ománu, pokračování v průzkumných pracích pro všechny druhy nerostných surovin a nalezení jejich využití v oblasti průmyslu.

Na vládní úrovni jsou partnery zahraničních firem zejména Ministerstvo energetiky a nerostných zdrojů a Minerals Development Oman, státní společnost, která je v Ománu pověřena rozvojem sektoru těžby a zpracování nerostných surovin.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688