mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:04

Korejská republika - Kulturní a kreativní odvětví, gaming, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Tzv. korejská vlna v sobě skrývá vše od filmové produkce až po módu a v současnosti je jedním z dominantních faktorů světové popkultury. Sektor strategicky podporovaný vládou dlouhodobě roste a na jeho podporu země letos vyčlenila v přepočtu až 740 mil. USD. Silnou roli hraje rovněž videoherní průmysl, kdy hraní se v nějaké formě věnuje přes 60 % Korejců a velikost tohoto trhu se odhaduje na 16 miliard USD.

TV show jako Hra na oliheň, rytmy skupiny BTS nebo barevné videoklipy plné módních kreací. To vše je součástí tzv. korejské vlny neboli hallyu. Četné filmy, dramata, hudba, tzv. webtoony, hry a televizní pořady vyrobené v Koreji neustále přitahují pozornost na globálním trhu.

Anglický pojem „K-content“, který odkazuje na kreativní obsah pocházející z Jižní Koreje, se na globální pop-kulturní scéně stal mainstreamem. V roce 2022 dosahovala velikost tohoto segmentu přibližně 111,6 miliardy USD, což představovalo nárůst o 9,9 % oproti předchozímu roku. Jedná se o velmi rostoucí segment s vysokou přidanou hodnotou, který pokračuje v růstu bez ohledu možný hospodářský pokles jinde ve světě. V globálním měřítku Korea zaujímá 8. místo. Korejský rozpočet pro tento sektor na rok 2024 se oproti loňskému roku zvýšil o 18 % a poprvé tak přesáhl hodnotu v přepočtu 740 milionů USD. Tento průmysl je možné označit jako národní a strategický a místní vláda do něj směle investuje. Prostřednictvím rozšířených investic plánuje Korea stát se od roku 2023 jedním ze čtyř největších hráčů v této oblasti na světě.

Jihokorejská vášeň pro K-pop je úzce spojená se znatelnou poptávkou po hudebních nástrojích. Příležitosti se tak nabízí výrobcům v širokém spektru - od klávesových nástrojů po elektrické kytary.

České a zejména pražské kulisy Korejce velmi přitahují a povědomí o ČR i zkušenost s cestováním k nám je mezi místními velmi silná. Toho lze využít například prostřednictvím spolupráce mezi korejskými a českými produkčními společnostmi a natáčení obsahu v českých lokacích.

Významnou roli v životě Korejců hrají rovněž videohry a tento segment je zde významný nejen ekonomicky ale i společensky. Dle odhadů generoval globální herní trh v roce 2023 až 184 miliard USD, což představovalo meziroční růst o 0,6 %. Jižní Korea patří celosvětově mezi pět zemí s největším podílem na tomto trhu.

Korejský herní trh dosahoval v roce 2022 velikosti v přepočtu 16 miliard USD a celosvětově je tak na 4. místě. Při pohledu na rozložení podílu herních platforem zabírají největší část mobilní hry s 64,4 %, následují PC hry s 28,6 %, konzolové hry s 5,5 % a arkádové hry s 1,5 %.

S herním průmyslem je v Koreji neodmyslitelně spojené odvětví e-sportu a to zde v roce 2022 dosahovalo velikosti 111 milionů USD. Nejpopulárnější hrou je League of Legends, jejíž světový šampionát hostily v roce 2023 města Busan a Soul..

Největšími jihokorejskými herními společnostmi jsou tzv. 3N: Nexon, NCSoft Corp and Netmarble Corp.

Významné akce v tomto sektoru: Cheonan K-culture Expo, Busan International Film Festival, Global Game Exhibition G-STAR, DESIGN KOREA.

Příležitosti pro české firmy se tak skýtají zejména v: produkci audiovizuálního obsahu, designu a videohrách, hudebních nástrojích

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688