mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:05

Kazachstán - Cestovní ruch, lázeňství, volný čas, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Bohatá historie a kultura, jedinečná příroda a strategicky příznivá geografická poloha v oblasti Střední Asie určují významný potenciál pro rozvoj cestovního ruchu v Kazachstánu. Díky těmto faktorům vykazuje kazachstánský cestovní ruch pozoruhodný růst. V roce 2022 dosáhl počet domácích turistů 6,4 mil osob, podíl zahraničních turistů činil 0,9 milionů.

V žebříčku Indexu rozvoje cestovního ruchu Světového ekonomického fóra se v roce 2022 umístil Kazachstán na 66. místě ze 117 zemí. Cestovní ruch v Kazachstánu se zaměřuje především na výjezdovou turistiku, důvodem jsou příznivější ceny, lepší nabídka služeb a i zajímavější klimatické podmínky, jeho potenciál není dosud zcela využit.

Trh cestovního ruchu v Kazachstánu zažívá v posledních letech výrazný růst, k čemuž přispívají různé faktory včetně vládních iniciativ podpory turismu, rozvoj infrastruktury a rostoucí zájem domácích i zahraničních cestovatelů. Kazachstán se svou rozsáhlou a rozmanitou přírodou, bohatým kulturním dědictvím a strategickou polohou na křižovatce Evropy a Asie je stále více považován za destinaci s významným potenciálem pro růst cestovního ruchu. V souvislosti s otevřením přímé linky do České republiky je pravděpodobné, že dojde k dalšímu rozvoji v této oblasti.

V Kazachstánu roste poptávka po kvalitních ubytovacích zařízeních, od luxusních resortů až po levné hotely. Investoři mohou prozkoumat možnosti rozvoje hotelů, letovisek, penzionů a dalších forem ubytování, aby uspokojili rozmanité potřeby turistů. Kazachstán se může pochlubit úchvatnými přírodními scenériemi, včetně hor, pouští, stepí a jezer, což z něj činí ideální destinaci pro ekoturistiku a dobrodružnou turistiku, jako je pěší turistika, trekking, horolezectví, pozorování divoké přírody a kempování. Díky bohaté historii a rozmanitému kulturnímu dědictví ovlivněnému různými civilizacemi a etnickými skupinami nabízí Kazachstán řadu příležitostí pro rozvoj kulturního a památkového cestovního ruchu. Investice do obnovy a zachování historických památek, muzeí, kulturních akcí a tradičních řemesel mohou přilákat kulturní nadšence a milovníky historie. Kazachstán rozvíjí svou zdravotnickou infrastrukturu a služby, aby přilákal zahraniční pacienty, kteří hledají vysoce kvalitní a zároveň cenově výhodná řešení zdravotní péče.

Neméně zajímavá je i možnost incomingové turistiky do České republiky. České lázeňství má v Kazachstánu pozitivní image, řada Kazachů zná české lázně, především Karlovy Vary. Výhodou je rovněž možnost spojení léčebného pobytu s řadou dalších aktivit, např. návštěvou památek, wellnesovými nebo jinak zaměřenými pobyty.

Zajímavé možnosti se nabízí i v oblasti sportovního vybavení a oblečení. I když se nabídka v tomto sektoru každým rokem, zvláště ve velkých městech, zlepšuje, stále je velmi těžké koupit specializovaný sortiment či větší velikosti. Možnosti se nabízí v oblasti vysokohorského vybavení, vybavení do extrémních podmínek či cyklistiky.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688