mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:25

Peru - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Peru v posledních letech zintenzivnilo snahy o digitalizaci země. Od roku 2019 zrychlilo 95 % malých a středních firem proces digitalizace. I když její kvalita je stále na nízké úrovni. Kromě veřejné digitalizace začalo Peru více investovat do podpory inovací a online řešení. Rozvoj telekomunikační infrastruktury, zlepšení spojení a rozšíření služeb se týká především venkovských oblastí. České firmy by se mohly uplatnit i v zabezpečení digitálních operací a procesů, jako například zabezpečovací prvky nebo hologramy.

Peru v posledních letech zintenzivnilo snahy o digitalizaci země. Podle indexu OECD E-Government 2022 se Peru posunulo do skupiny 60 zemí s nejvíce rozvinutou digitalizací státu (dostalo se na 59. místo). V Latinské Americe je v této skupině 6 zemí.

Nejnovější index OECD E-Government 2023 z ledna 2024 uvádí Peru na 34. místě s tím, že dosud nejsou k dispozici data ze SRN, USA, Slovenska, Řecka a Švýcarska. Tedy zemí, u kterých se předpokládá vyšší úroveň digitalizace. Peru by pak obsadilo 40. místo.

Digitální transformaci země zastřešuje Sistema Nacional de Transformación Digital (Národní systém pro digitální transformaci). Koordinační roli má Sekretariát pro digitální transformaci. Systém sdružuje příslušná ministerstva, Národní radu pro vědu, technologie a technologické inovace Concytec, Výbory pro digitalizace další veřejných institucí na národní úrovni a organizace ze soukromého sektoru, občanské společnosti a akademické sféry.

Podle nejaktuálnější údajů (II. čtvrtletí r. 2023) mělo 77,3 % Peruánců přístup k internetu, což je o 4,3 % více než ke stejnému období předchozího roku. V Limě a okolí to bylo dokonce 89,2 %, ve venkovských oblastech 51,2 %.

V lednu 2020 vláda schválila takzvanou Digitální agendu ke 200. výročí založení Peru: seznam kroků nezbytných k digitalizaci veřejné správy za účelem usnadnění administrativních úkonů občanů. Podle BID potřebují v současnosti Peruánci v průměru 8 hodin na vyřízení běžného administrativního požadavku, což je 2. nejdelší doba v Latinské Americe. BID se také stal hlavním partnerem Peru v implementaci digitalizace státní správy. Finančně podporuje aktivity nově vytvořeného Generálního sekretariátu pro digitalizaci, včetně poskytnutí grantu 10 mil. USD na vytvoření jednotné platformy pro dotazy a požadavky občanů. BID bude dále financovat zavedení digitalizace pro 24 nejvíc žádaných občanských procesů.

Peru participuje na programu EU BELLA, který by prostřednictvím podmořského kabelu zlepšit propojení Evropy a Latinské Ameriky.

U 95 % malých a středních firem pandemie zrychlila digitalizaci. Ta byla vynucena z důvodu snížení nákladů a zvýšení efektivity. Kvalita digitalizace je však stále na nízké úrovni (např. jen webové stránky).

Mezi r. 2019 a 2023 vzrostl počet nákupů přes internet (e-commerce) ze 6 milionů na 20 milionů.

Výhledově chce 80 % firem zavádět další technologie. Nepřipravenost ukazuje např. to, že 85 % společností muselo na digitalizaci najmout externí služby nebo nový personál. Nejméně virtuální způsob práce zavedl zprac. průmysl, výroba potravin a nápojů.

V souvislosti s covid-19 byly veřejné instituce nuceny ustupovat od fyzické účasti občanů. V dubnu 2020 spustila vláda digitální propojení mezi jednotlivými regiony, takzvané GORE Digital. Cílem je sdílení informací a novinek, především z oblasti telemedicíny a vzdělávání. Ministerstvo dopravy zavedlo páteřní internetové sítě do všech regionů, do tohoto projektu investovalo 850 mil. PEN (230 mil. USD).

V červenci 2020 byl přijat Rámec pro digitální důvěryhodnost, který stanovuje standardy pro digitální bezpečnost, ochranu dat a transparentnost.

Kromě veřejné digitalizace začalo Peru více investovat do podpory inovací a online řešení. Národní plán pro konkurenceschopnost 20192030 předpokládá postupný nárůst veřejných investic do ICT, včetně vytvoření centralizované digitální datové platformy, která umožní žadatelům přímo a transparentně se ucházet o vládní prostředky na vývoj inovací a poskytne informace o programech a datech Národního systému vědy a technologie (SINACYT). Již nyní funguje v rámci Ministerstva produkce nová platforma „Innovate Peru“ (Inovuj se, Peru) s cílem zapojení soukromého sektoru do vývoje a zavádění digitálních řešení. ICT firmy, inženýrské asociace či programátoři zde mohou nalézt informace o tendrech, hackathonech a dalších výzvách v oblasti využití AI, internetu věcí, blockchains, robotiky, smart cities apod.

Do užšího výběru na provozování 4G a 5G technologií se kvalifikovaly 3 firmyTelefónica del Perú S.A.A., América Movil Perú S.A.C. a Entel Perú S.A. Projekt v hodnotě 289 mil. USD umožní zlepšit fungování národních mobilních sítí.

České firmy by se mohly uplatnit i v zabezpečení digitálních operací a procesů, jako například zabezpečovací prvky nebo hologramy.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:58  USDCAD po údajích o CPI roste X-Trade Brokers (XTB)
Út 15:52  Slabá kondice evropské ekonomiky si žádá razantnější snižování sazeb ECB. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688