mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:26

Mexiko - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Mexická energetika prošla v posledních letech bouřlivým vývojem. V Mexiku se v r. 2022 vyrobilo 340,7 TWh elektrické energie a poptávka s rozmachem průmyslu, elektromobility i stoupající demografickou křivkou každoročně roste. Reforma z roku 2013 otevřela trh soukromým výrobcům, kteří začali měnit energetickou mapu Mexika. Během několika let se zásadně zvýšil podíl výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů až na 31 % a pro rok 2024 platí závazek 35 %. Pokud se však bude generovat jen více čisté energie bez nahrazování znečišťujících zdrojů těmi obnovitelnými, nedojde ke snížení emisí. Jednou z priorit vlády je posílení energetické nezávislosti, která jde ruku v ruce s poptávkou po moderních technologiích. Důkazem je výše veřejných investic do vlajkových projektů energetické infrastruktury.

Mexická energetika prošla v posledních letech bouřlivým vývojem. Reforma přijatá v r. 2013 otevřela trh soukromým výrobcům, kteří bez otálení začali měnit energetickou mapu Mexika. Již v roce 2015 zajišťovali soukromí výrobci 26,7 % produkce elektřiny a dnes je to téměř polovina veškeré elektrické energie v zemi. Výstavba nových elektráren také změnila portfolio energetických zdrojů. Během několika let se výrazně zvýšil podíl výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů až na 31,2 % (2022) hlavně díky vodním, větrným a solárním elektrárnám. Tento podíl by měl dále růst, což však nepůjde bez zásadních změn a nahrazování fosilních zdrojů.

Ačkoli aktuální politické klima není soukromým výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů zrovna nakloněno a energetiku si stát prozatím velmi hlídá, ve střednědobém horizontu se bez nich mexický energetický sektor obejde jen těžko. Obzvlášť pro solární elektrárny je Mexiko ideální destinací kvůli době slunečního svitu a vysokým teplotám přesahujícím 40 °C především na severu země.

V Mexiku se v r. 2022 vyrobilo 340,7 TWh elektrické energie (cca 2 672 kWh/os.) a poptávka každoročně s rozmachem průmyslu, elektromobility i stoupající demografickou křivkou roste zhruba o 3 %. Podle propočtů má být v roce 2037 potřeba minimálně 511 TWh energie. A takové navýšení je bez soukromých investic jen těžko realizovatelné. Zdá se, že s tím počítají i investoři, jejichž neutuchající zájem dokládá fakt, že Mexiko je 14. největším příjemcem investic do výroby z obnovitelných zdrojů na světě.

To odráží nový vlajkový projekt, na němž Mexiko spolupracuje s USA, tzv. „Plán Sonora“. Jedná se o vládní plán pro energetickou soběstačnost, který má využít pouštního klimatu severomexického státu Sonora k výstavbě pěti velkých fotovoltaických elektráren s celkovou kapacitou 5 GW, podobných té, kterou staví státní energetický podnik CFE v Puerto Peňasco (kapacita 1 GW; plocha 2 000 ha). Její první část je v provozu od jara 2023 a už získala prvenství největší solární elektrárny v Latinské Americe. Důležitým prvkem je přeshraniční využití elektrické energie (zejm. pro sousední Arizonu) a s ní související očekávané investice USA. Pro zajištění funkčnosti se počítá také se zásadní modernizací a posílením rozvodné soustavy. Vedle tohoto megaprojektu mají vzniknout menší solární a větrné elektrárny zajišťující energetickou soběstačnost místních komunit. Mimoto má ve státě Sonora vzniknout hned několik LNG terminálů a hub pro výrobu baterií a elektrovozů.

S potřebou navýšení dodávek elektrické energie vyvstává také nutnost modernizace a rozšíření elektrizační soustavy, kterou vlastní a provozuje státní podnik CFE (Federální komise pro elektřinu), ale i zvýšení efektivity celého výrobního a distribučního řetězce s využitím moderních technologií a IT řešení. Velká část starších výrobních celků CFE čeká renovace, kde se naskýtají příležitosti i pro české dodavatele. Česká zařízení mají na trhu renomé kvality a spolehlivosti.

S ohledem na kolísavost výroby v případě obnovitelných zdrojů je jednou z důležitých otázek možnost skladování elektřiny pomocí bateriových systémů, ať už velkoobjemových řešení, nebo behind-the-meter baterií. Vzhledem k rozloze Mexika dosahuje přenosová a distribuční soustava téměř 1 milionu kilometrů a přenáší elektrickou energii na velké vzdálenosti (200–500 km). Ty v oblastech s často extrémními klimatickými vlivy komplikují kontrolu a správu celé sítě a jsou příčinou opakovaných poruch přenosu. Nabízí se proto uplatnění pro řešení založená na IoT umožňující komunikaci se vzdálenými částmi sítě, která jsou spolu s využitím výhod pokrytí 5G cestou k elektrizační síti nové generace („smart grid“).

Rozsáhlá data, jež mohou být takto ze sítě získána, jsou vhodným vstupním materiálem pro inteligentní analýzu a řešení. Big Data tak mohou vést k zefektivnění celého procesu výroby, distribuce a využití elektrické energie a umožnila by potřebnou synchronizaci všech procesů (např. výroba na základě předpovědi reálné spotřeby). Rozlehlá mexická elektrizační soustava potřebuje moderní systémy na bázi umělé inteligence, které po vyhodnocení příchozí informace dokážou automaticky změnit své chování (např. při závadě zapnout záložní transformátor). Předešlo by se tím výpadkům dodávek, k nimž dochází zejména v odlehlých oblastech země.

Široké pole využití v mexické elektroenergetice má podle průzkumů také technologie Blockchain. Její použití v různých částech výroby a distribuce může zásadně přispět ke zvýšení efektivity a transparentnosti procesů. Blockchain již v Mexiku našel uplatnění ve finančním sektoru a první pilotní projekty se rozbíhají právě v oblasti energetiky.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 17:10  Vláda snížila saldo rozpočtu, deficitní hospodaření však nekončí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po 17:05  Za Babišovy éry mandatorní výdaje v poměru k HDP nenarostly Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Po 16:29  Aktivita evropských průmyslníků zůstává výrazně utlumená (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688