mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:34

Zambie - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Zambie čelí výzvám v oblasti zdravotní péče, s přibližně 18 % obyvatel žijících více než 5 km od nejbližšího zdravotnického zařízení. Zdravotnická zařízení jsou extrémně podfinancovaná a zastaralá. Zambie usiluje o zvýšení investic a zkvalitnění zdravotní infrastruktury, včetně stavby nových nemocnic a klinik, obzvláště v rurálních oblastech. Existuje poptávka po lékařských přístrojích, zdravotnickém vybavení, farmaceutických produktech a službách veřejného zdraví.

Financování zdravotní péče v Zambii představuje velkou výzvu. Vláda se snaží tuto situaci kompenzovat mezinárodními granty a financováním od dárců, včetně Světové banky, USA a EU. V roce 2023 Světová banka schválila projekt v hodnotě 150 milionů USD na zlepšení zdravotních služeb ve venkovských oblastech Zambie. EU a USA společně financují projekt zaměřený na boj proti HIV/AIDS a malárii s rozpočtem přes 50 milionů USD. Několik zdravotnických zařízení, o kterých bylo rozhodnuto za předchozí vlády, nedávno dokončila Čína za nevýhodných podmínek úvěrového financování.

Českým výrobcům a distributorům zdravotnických zařízení se otevírají konkrétní příležitosti v oblasti neonatologických zařízení, nemocničních lůžek a sanitek. Zambie plánuje modernizaci a rozšíření neonatologických oddělení v městských i venkovských nemocnicích, kde je vysoká poptávka po moderním vybavení pro péči o novorozence, včetně inkubátorů, ventilátorů a monitorovacích systémů. Potenciál lze spatřovat také v dodávkách nemocničních lůžek pro připravované projekty výstavby nových nemocnic v šesti provinciích. Modernizace urgentní péče vyžaduje také dodávky nových sanitních vozů pro odlehlé provincie se špatnou dopravní dostupností.

Důležitým faktorem při vstupu na zambijský trh je fyzická přítomnost zdravotnických zařízení a technologických řešení. Také proto v roce 2023 darovala Česká republika v rámci zahraniční rozvojové spolupráce komplexní vybavení porodnické ambulance v nemocnici Univestity Teaching Hospital v Lusace. Součástí vázaného peněžního daru byl také vybavený sanitní vůz specificky uzpůsobený pro převoz neonatologických pacientů a těhotných žen. Česká řešení v oblasti zdravotnictví také podporuje přítomnost humanitárního programu Ministerstva vnitra České republiky - MEDEVAC.

Farmaceutický průmysl v Zambii je ve vývojové fázi s několika místními výrobci, většina léků a zdravotnických potřeb je však importována. Vláda podporuje domácí výrobu léků prostřednictvím investičních pobídek a zjednodušení regulace. Ve spolupráci se zahraničními donory v čele s Evropskou unií a Spojenými státy americkými opakovaně dochází ke snahám mobilizovat investice právě do farmaceutické výroby v Zambii.

Rostoucí urbanizace a zlepšení životních podmínek vedou ke zvýšené poptávce po kvalitních soukromých zdravotnických službách, což představuje příležitosti pro domácí i zahraniční investory v oblasti zdravotnické technologie a farmaceutického průmyslu.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688