mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:36

Tunisko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Tunisko patří k zemím s nejvyšším podílem absolventů oborů vědy, techniky, inženýrství a matematiky (tzv. STEM) na světě s 37,9 %. Popularita technických oborů společně s rozšířenou znalostí francouzského a anglického jazyka umožňuje dynamický růst center pro výzkum a vývoj v rámci automobilového průmyslu nebo aeronautiky, ale také vznik úspěšných startupů, jako je InstaDeep nebo Enova Robotics. Prioritou je propojení výzkumu a průmyslu.

Věda a výzkum patří mezi prioritní oblasti rozvoje Tuniska, jedná se o hlavní pilíř strategie přilákání zahraničních investic. Tunisko disponuje devíti technologickými parky, které se nachází v blízkosti průmyslových center, jako je Tunis, Sfax nebo Sousse. Každý má jiné sektorové zaměření, a pomáhá s rozvojem start upů.

Ghazala v Tunisu se soustředí na komunikační technologie, a po boku zde působí a dále rozvíjí technické vzdělávací instituce a výzkumná centra mezinárodních společností v automobilovém průmyslu. V této oblasti se centra pro výzkum a vývoj soustředí m.j. na elektromobilitu, ve stále větší míře jsou aktivity R&D převáděny do Tuniska kvůli dostupné pracovní síle.

BiotechPole Sidi Thabet se nachází nedaleko hlavního města, a soustředí se na farmaceutický průmyslu a zdravotnictví. Jeho hlavními akcionáři jsou státní výzkumný subjekt Institut Pasteur, který vévodí rozvoji léků a vakcín, nebo národní institut pro výzkum a fyzikálně-chemické analýzy INRAP. V této oblasti působí cluster PharmaIN, mezi jehož členy figurují klíčové společnosti v sektoru, které vyváží produkty do dalších zemí afrického kontinentu.

Zaměření Ecoparku Technopole Borj Cedria je převážně na technologie spojené s ochranou životního prostředí: obnovitelné zdroje energie, vody, nebo biotechnologie rostlin. Působí zde Vyšší institut environmentálních věd a technologie (ISSTE), Výzkumné a technologické centrum vody (CERTE), nebo Centrum energetického výzkumu a technologií (CRTEn).

Úplný přehled je dispozici na stránkách ministerstva průmyslu, energie a těžby: https://www.tunisieindustrie.nat.tn/fr/doc.asp?mcat=16&mrub=157

Příjetí zákona, tzv. Start up Act v roce 2018 otevřelo dveře rozvoji tuniských startupů v různých oblastech specializace, následná legislativa pak dále zjednodušila jejich financování. Seznam registrovaných startupů ze září 2022 je k dispozici zde: https://www.tunisieindustrie.nat.tn/fr/download/STARTUPSTECH.pdf I navzdory vzniku nadějných projektů, které reagují na potřeby jak místního, tak mezinárodního trhu, je dlouhodobé působení startupů v Tunisku omezováno především zastaralým devizovým zákonem, m.j., který by měl být v procesu revize.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688