mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:47

Egypt - Těžební a ropné technologie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Přes snahu o posílení obnovitelných zdrojů energie patří především těžba ropy a zemního plynu v Egyptě stále mezi důležitá odvětví s potenciálem dalšího rozvoje. Země nemá doposud zmapované veškeré lokality nerostných surovin a předpokládá, že bude v následujících letech rozdělovat další koncese (neustále se rozšiřuje průzkum těžby zlata). Mezi nejvyhledávanější komodity patří kritické nerosty, Egypt má naleziště například niobu a tantalu a vzácných zemin. Významná je také těžba a zpracování fosfátu, jednoho z klíčových vstupů výroby hnojiv, jichž je Egypt významným producentem. Ve srovnání s předchozím rokem chce Egypt zvýšit těžbu ve fiskálním roce 2023/24 o 16 %.

Egypt má značné energetické zdroje fosilních paliv. Prokázané zásoby činí kolem 3,1 miliardy barelů ropy a 2,1 bilionu metrů krychlových zemního plynu. Vzhledem ke globální energetické krizi vyvolané ruskou agresí na Ukrajině poptávka po fosilních palivech citelně vzrostla. Ve fiskálním roce 2024/25 plánuje Egypt zvýšit těžbu surové ropy z 580 tisíc až na 637 tisíc barelů denně. V případě zemního plynu cílí Egypt na produkci cca 65 mld. m 3 ročně. V červenci 2023 egyptská vláda vyhlásila průzkumný program v hodnotě 1,8 mld. USD s cílem provést 35 nových vrtů na pobřeží Středozemního moře a delty Nilu. Egyptská vláda vyzývá mezinárodní ropné společnosti, aby se podílely na ropném a plynárenském sektoru, kde působí více než padesát nadnárodních společností.

Těžba minerálů je oproti ropě a zemnímu plynu v Egyptě stále podfinancovaná, přestože od roku 2020 došlo k řadě reforem, které vedly ke zjednodušení systému nájemného, licencí nebo uzavírání smluv s investory. Egypt plánuje do roku 2026 desetinásobně zvýšit příspěvek těžebního sektoru k HDP s cílem diverzifikovat národní hospodářství a uvolnit obrovské bohatství nerostných zdrojů. Egypt má značné množství zásob nerostných surovin včetně zlata, tantalitu a niobu, soustředěných především ve Východní poušti a na Sinajském poloostrově. V Egyptě se nachází na sto zlatých dolů, nejvýznamnějšími z nich jsou Sukari a Iqat. Jen v oblasti Východní pouště jsou zásoby zlata odhadovány na 300 tun, Egypt přitom stále pokračuje v hledání nových nalezišť i zvyšování počtu výrobních míst. Koncese těžařské společnosti Shalateen láká potenciální investory na benefity jakými jsou osvobození od DPH, příspěvek na cestovné a ubytování atd., nadto stát spustil tzv. Gold Hub, 200 tisíc m 2 průmyslovou oblast, jejímž těžištěm bude vůbec první rafinérie zlata v Egyptě, bude však zahrnovat i laboratoře na podporu průzkumu zlata.

Příležitosti se nabízejí v inovativních řešeních spojených s provozem a environmentální zátěží těžby. Kromě výrobců a dodavatelů vybavení do dolů a rafinérií se mohou uplatnit i firmy poskytující služby v oblasti odborného poradenství, vrtání nebo chemických zkoušek.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688