OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  18.07.2024 17:37:38

Allstate zdraží pojistné pro majitele domů v Kalifornii o třetinu. Není sama

Obyvatelé Kalifornie, stejně jako na Floridě a v dalších státech těžce postižených klimatickými katastrofami, mají těžkosti při získávání pojistného krytí. Některé společnosti trh opouští zcela, jiné zdražují. Společnost Allstate chce zvýšit pojistné pro majitele domů v Kalifornii v průměru o 34 %, což by bylo největší zvýšení sazeb v letošním roce v souvislosti s pojistnou krizí ve státě.

Pokud by zvýšení sazeb schválil příslušný úřad pro pojišťovnictví, dotklo by se více než 350 000 klientů a překonalo by 30% zvýšení sazeb, o které v červnu usilovala společnost State Farm, největší pojišťovna majitelů domů ve státě. Takové opatření by se dotklo od začátku příštího roku až 1,2 milionu klientů s pojistnou smlouvou State Farm.

Kalifornie nežádoucí

Průměrné pojistné za domy přitom loni v zemi stouplo za prvních 8 měsíců o 8,8 % - tedy u společností, které jsou ještě ochotné obnovu pojistných smluv provést. Některé společnosti ovšem kalifornský trh pojištění majetku zcela opustily – například v dubnu 2024 oznámily stažení Tokio Marine America Insurance Co. a Trans Pacific Insurance Co. Společnost Farmers omezila svou expozici na lokálním trhu. Z trhu odstupuje i Guard Insurance, Kemper oznámil restrukturalizaci a neobnovuje smlouvy. Podobně se rozhodl i Hartford. American National od března nenabízí pojištění domů v 9 státech včetně Kalifornie.

Allstate, šestý největší pojistitel majitelů domů v Kalifornii, nejprve loni požádal o zvýšení sazeb o 39,6 % a v lednu svou žádost korigoval na 34,1 %, uvedlo ministerstvo pojišťovnictví. „Naše platby pojistného plnění na pomoc obyvatelům Kalifornie při odstraňování následků nehod a katastrof se v posledních letech výrazně zvýšily v důsledku vyšších nákladů na opravy, častějšího a nepříznivějšího počasí a také v důsledku zneužívání právního systému,“ uvedla společnost v prohlášení.

Společnost Allstate přestala v listopadu 2022 uzavírat nové pojistné smlouvy pro majitele domů v Kalifornii s odkazem na tyto problémy. Pojišťovna v posledních letech obdržela už několik schválení zvýšeních sazeb, naposledy o 4 % v roce 2023. Poslední žádost o navýšení, o níž jako první informoval deník San Francisco Chronicle, napadla losangeleská skupina na ochranu spotřebitelů Consumer Watchdog, která požadovala, aby pojišťovna poskytla více údajů. „Allstate používá tajné algoritmy k rozhodování o tom, zda jsou majitelé domů vystaveni vysokému riziku požáru a kolik budou platit. Tlačíme na společnost, aby tuto cenotvorbu vysvětlila a sdělila spotřebitelům, co přesně zvyšuje jejich pojistné,“ uvedla Carmen Balber, prezidentka organizace Consumer Watchdog.

Výrazně zdražuje i společnost State Farm. Ve své žádosti o zvýšení sazeb z minulého měsíce se State Farm odvolávala na nejasné vyjádření v souvislosti se zákonem o pojišťovnictví, které obvykle naznačuje, že pojišťovna čelí vážným finančním problémům – a to i přesto, že State Farm mohla provést v lednu 2023 zvýšení sazeb o 6,9 % a v březnu vstoupilo v platnost zvýšení o 20 %. V březnu společnost State Farm oznámila, že neobnoví 72 000 pojistek pro vlastníky nemovitostí v celém státě, a připojila se tak k dalším společnostem, které buď nesjednávají nebo omezují nové smlouvy, případně zpřísňují standardy upisování rizik.

Co na to dozorový orgán

V Kalifornii přijal státní regulátor pojištění opatření na pomoc majitelům domů a automobilů ve státě. Ve svém prohlášení uvedl, že sice „nemá zákonnou pravomoc nařizovat pojistitelům, jakou úroveň rizika musí upsat nebo kde musí pojištění uzavřít, ale můžeme dohlížet na to, aby byli ve svých rozhodnutích důslední a aby jejich rozhodnutí byla založena na úvahách o riziku, nikoli na jiných předsudcích“. Podpůrné zdroje zahrnují formuláře stížností, pokud má majitel domu podezření, že jeho neprodloužení pojištění bylo nespravedlivé, dále databázi společností, které nadále nabízejí pojištění a další informace. Komisař pro oblast pojišťovnictví Ricardo Lara vydal v červnu prohlášení, že jeho ministerstvo bude žádost společnosti State Farm pečlivě prověřovat.

Začátkem července ministerstvo uvedlo, že žádost společnosti Allstate o stanovení sazeb byla přezkoumána. Podle tohoto zdroje zahrnovala „komplexní rizikový požární model“, jakož i navrhované slevy pro majitele domů, kteří podniknou preventivní kroky ke snížení rizika požáru na svém majetku. „Hlavní prioritou ministerstva pojišťovnictví je ochrana spotřebitelů. Pojistné sazby musí být odůvodněné, aby se zajistilo, že klienti nebudou platit žádné nadměrné pojistné,“ uvádí se v prohlášení. S podporou guvernéra Gavina Newsoma se komisař Lara snaží do konce roku prosadit největší reformu kalifornských pojistných předpisů od přijetí návrhu z roku 1988, aby volený komisař měl pravomoc prověřit zvyšování sazeb požadované pojistiteli.

Klíčovým prvkem jeho Strategie udržitelného pojištění (Suistainable Insurance Strategy), balíčku exekutivních opatření, má být umožnění pojistitelům zahrnout náklady na zajištění, které nakupují na ochranu před katastrofami, do ceny pojistného pro majitele domů. Umožnil by jim také zahrnout potenciální náklady na budoucí požáry, které by byly identifikovány pomocí složitých počítačových modelů, namísto toho, aby se spoléhali na údaje o minulých pojistných událostech. Cílem těchto opatření je přilákat pojistitele zpět na trh. V dubnu jeden z vedoucích pracovníků společnosti Allstate na slyšení ze strany státu prohlásil, že pokud bude plán přijat, začne společnost v Kalifornii opět uzavírat nové pojistné smlouvy. Samozřejmě za předpokladu, že jí budou schváleny přiměřené sazby pojistného.

Federální vláda je tímto nejasným vývojem zneklidněna a chystá opatření. Ministerstvo financí například chystá zahájit rozsáhlý projekt sběru dat, v jehož rámci budou pojišťovny nemovitostí zasílat údaje – včetně nedávných výpadků krytí v několika státech – pro analýzu finančních rizik souvisejících s klimatem.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688