europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  18.07.2024 12:43:00

Rozprava poslanců s Ursulou von der Leyenovou před hlasováním o jejím zvolení

Ursula von der Leyenová představila svou vizi silnější a prosperující Evropy. Mezi jí navrhované klíčové iniciativy patří nová dohoda o čistém průmyslu, která má podpořit dekarbonizaci a růst průmyslu, a evropský fond pro konkurenceschopnost na podporu inovací. Oznámila, že hodlá posílit bezpečnost zdvojnásobením počtu zaměstnanců Europolu a ztrojnásobením počtu příslušníků Evropské pohraniční a pobřežní stráže na 30 000. Navrhla „evropský štít demokracie“ pro boj proti zahraniční manipulaci s informacemi a vměšování a evropský plán dostupného bydlení.

Ursula von der Leyenová rovněž navrhla plán pro zemědělství, který by řešil potřebu přizpůsobit se změně klimatu, a plán pro práva žen. Uvedla: „musíme mladým lidem umožnit, aby co nejlépe využili evropských svobod“ a vyzdvihla význam programu Erasmus+, duševního zdraví a řešení problémů souvisejících s časem stráveným u obrazovek a na sociálních sítích, včetně návykových praktik.

Kladla důraz na obranu a navrhla vytvoření nové funkce komisaře pro obranu, který by řídil evropskou obrannou unii. Vyzvala rovněž k vytvoření komplexního systému vzdušné obrany - evropského vzdušného štítu - k ochraně vzdušného prostoru EU a „jako silného symbolu evropské jednoty v otázkách obrany“.

Ursula von der Leyenová zopakovala, že EU neochvějně podporuje Ukrajinu, a potvrdila, že „Evropa bude stát při Ukrajině tak dlouho, jak bude třeba“.

Mezi nová portfolia komisařů, která oznámila, patří bydlení s cílem řešit bytovou krizi na kontinentu, Středomoří na podporu regionální stability a spolupráce, a mezigenerační spravedlnost pro zohlednění potřeb budoucích generací politiky.

Reakce poslanců

Poslanci v reakci na její projev zdůraznili, že je důležité více naslouchat hlasům pracovníků, zemědělců a průmyslu. Uvítali nové zaměření politik na bydlení a zdůraznili potřebu spravedlivé mezinárodní hospodářské soutěže, silné podpory Ukrajiny, ukončení války v Gaze a lepší kontroly migrace. Řada poslanců vyzvala k pokračování úsilí o potlačení vzestupu krajně pravicové politiky a k podpoře sociální spravedlnosti, opatření v oblasti klimatu a rovnosti žen a mužů. Několik poslanců požadovalo více se zaměřit na boj proti chudobě, nezaměstnanosti a na solidární Evropu.

Někteří poslanci argumentovali, že je důležité naslouchat touze občanů po ochraně, identitě a suverenitě, odmítali nadměrnou regulaci a masové přistěhovalectví a zároveň volali po strategické autonomii. Další odsoudili současnou hospodářskou a zemědělskou politiku a místo toho se vyslovili pro Evropu svobodných a suverénních národů.
Podívejte se na záznam projevu Ursuly von der Leyenové a reakcí poslanců.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

26.08.2024  Erasmus+ a Adam na pracovní stáži ve Španělsku Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688