Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  18.07.2024 13:09:24

Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda (Marks o investování) (video)

Spojené státy se bohužel chovají jako člověk, který má platební kartu s neomezeným dluhovým limitem a který se domnívá, že mu nikdy nepřijde vyúčtování. Na Bloombergu to uvedl Howard Marks ze společnosti Oaktree Capital Management. K tomu dodal, že se všichni shodnou na tom, že existuje určitý bod, kdy už se poměr vládních dluhů k produktu nachází příliš vysoko. Jenže zároveň nikdo neřekne, kde takový bod přesně leží.

Současná americká vláda se podle investora o fiskální disciplínu nezajímá. Dosahuje obrovských rozpočtových deficitů „v době prosperity, a k tomu by docházet nemělo.“ Jak ale bylo uvedeno, „nikdo nemůže říci, kdy se takové chování stává problémem.“ A také „co s tím dělat“. K tomu podle investora nejde americké kapitálové trhy vyčlenit z investičních portfolií. „Lidé, kteří to tak v posledních letech udělali, nyní vypadají dost špatně.“

Marks podle svých slov patří k mnoha lidem, kteří nevědí, kdy se míra zadlužení stává skutečným problémem. „Vždy k tomu cituje Marka Twaina, který říkal, že do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě a není to pravda.“ Na otázku týkající se monetární politiky pak reagoval připomenutím toho, že od roku 2009 do roku 2021 panovalo velmi přívětivé finanční prostředí pro korporátní sektor. Sazby se totiž držely na mimořádně nízkých hodnotách, což se nyní změnilo, a to mění i celkové prostředí.

Podle investora bude prostředí vyšších sazeb přetrvávat delší dobu. Vyšší tlak tak pocítí společnosti s větším zadlužením, jednak totiž poroste jeho cena a také bude nižší dostupnost dluhového financování. Společnost, která si dříve půjčila třeba 900 milionů dolarů za 5 %, tak nyní ve snaze refinancovat tento dluh dostává nabídku na úrovni 500 milionů dolarů za 9 %. Změna prostředí se pak mimo jiné promítne do hospodaření a návratnosti investičních společností včetně fondů soukromého kapitálu. Ty totiž podle Markse ve velkém využívaly vyššího zadlužení k znásobení své návratnosti.

Nové prostředí se dotýká i trhu s komerčními nemovitostmi. K tomu Marks uvedl, že zde je stejně jako jinde otázka, zda již ceny klesly na atraktivní úrovně. Samotný znatelný pokles totiž neznamená, že ceny jsou již pod fundamentálními hodnotami. Větší úvěrovou angažovanost vůči realitnímu sektoru mají přitom podle investora menší banky, pro ty velké vývoj v tomto sektoru nepředstavuje větší riziko.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:47  US - PCE inflace v červenci rostla v souladu s odhady Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 11:20  Eurozóna - nezaměstnanost v červenci klesla na 6,4 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688