Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  18.07.2024 11:29:25

Co pro nás znamená dosažený inflační cíl v denním fungování?

Za cílovou inflaci se tentokrát v porovnání s prognózou nejvíce přičinil zpomalený růst cen pohonných hmot (rostly jen o 5 % oproti prognózovaným 14,1 %) a neregulovaných nepotravinářských komodit (položek tvořící jádrovou inflaci neboli složky spotřebního koše, které jsou nejvíce ovlivňované vnějšími přechodnými šoky jako jsou například potraviny). Jádrová inflace dosáhla 2,2 % oproti prognózovaným 2,6 %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 1: Měsíční vývoj meziročního indexu spotřebitelských cen. Zdroj: ČNB 

Zpomalený růst cen je velmi pozitivní aspekt pro rozpočet českých domácností po období ekonomické stagnace a recese, je ale třeba vnímat tyto fakta v širším kontextu. Od července nás totiž na druhou stranu řada změn v státních zákonech velmi přiškrtí. Na každoměsíční faktuře za elektřinu nám přibyl poplatek – Platba za provoz nesíťové infrastruktur, za novou studnu stavebníci místo 300 Kč zaplatí 10 tisíc Kč, k udržení státního příspěvku k penzijnímu spoření budete muset spořit o dost více a za sociální služby se významně zvýšily hodinové sazby. 








Graf 2: Vývoj meziroční jádrové inflace. Zdroj: kurzy.cz

V souhrnu je tedy dobré, že ceny potravin nám meziročně klesly o 4 %, ceny nájemného však vzrostly o 7 %, nehledě na změny ve vodném, stočném, elektřině a dalších fixních nákladech spojených s bydlením. Česká republika tak určitě zlepšuje svojí ekonomickou reputaci v porovnání s posledními několika kvartály, avšak není na místě se ještě radovat. Všichni víme, jak to chodí s předčasným radováním.

Jak tedy z aktuální situace vytěžit maximum?

Určitě je vhodné zaujmout obezřetný postoj v nakládání s osobními financemi. Takový přístup zajisté zahrnuje diverzifikované investování do investičních instrumentů od těch rizikovějších a potenciálně výnosnějších jako jsou například kryptoměny nebo akcie až po ty konzervativnější (nižší riziko s atraktivním zhodnocením) jako jsou dluhopisy, nemovitostní fondy nebo i alternativní formy investování do nemovitostí.

V případě, že vás právě v dnešní době zajímají pevné výnosy na konkrétní dobu dopředu, tyto alternativní formy investování pro vás mohou být pravou volbou. Můžete si tak zajistit fixní roční výnos až 8,5 % i na 3 roky dopředu. 

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 80 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Více na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Et 10:29  Volatilita technologických akcií jako nový normál? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Po 10:16  Důvěra v domácí ekonomiku v létě poklesla Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
23.08.2024  Stávají se ETF vlivnějšími než kryptoměny? Ali Daylami (BITmarkets)
21.08.2024  Zlom na trhu pohonných hmot! Nejlepší čas natankovat? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688