Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  18.07.2024 09:50:39

ČEZ: Vláda vybrala korejskou KHNP pro výstavbu dvou jaderných bloků

Česká vláda vybrala korejskou KHNP pro výstavbu dvou jaderných bloků (2,11 GW) v jaderné elektrárně Dukovany. ČEZ nyní zahájí podrobná jednání s KHNP ohledně prvního bloku. Indikativní parametry prezentované vládou jsou, že cena jednoho bloku by při stavbě dvou bloků měla být přibližně 200 mld. , přesné náklady budou záviset na dalším jednání s KHNP. Garantovaná cena elektřiny z nových bloků bude ‘nižší než současná tržní cena, tj. pod 90 EUR/MWh‘. Začátek výstavby je plánován na rok 2029, dokončení v roce 2036, druhý blok pak o 1-2 roky později. Model financování pro druhý blok bude kombinací modelu financování prvního bloku (které už je schváleno) s některými dodatečnými nástroji, bude tedy opět vyžadovat notifikaci Evropské komise. O podobě modelu financování druhého bloku má být rozhodnuto do konce roku 2024.

Schválení dvou nových bloků v JE Dukovany je v zásadě v souladu s obecným očekáváním. Jako mírně negativní vidíme komentáře z TK vlády, týkající se financování druhého bloku. Vláda na ní nenaznačila žádný plán na restrukturalizaci ČEZu. Z omezených poskytnutých informací se zdá, že ČEZ by měl stavět druhý blok pod podobným finančním schématem jako první blok (projekt vlastněný ČEZ, téměř plně financovaný státem, omezená finanční účast ČEZu, ale stále zodpovědnost za projekt). Oznámená cena ~200 mld. /blok (cca 7,5-8,5 mil. EUR/MW) je nad našimi odhady, možná ale pod odhady zbytku trhu. Očekávaná realizační cena elektřiny pro plánovaný čtyřicetiletý CfD kontrakt na vyrobenou elektřinu pod 90 EUR/MWh se nám na první pohled jeví pro danou výši investice poněkud nízká (náš hrubý odhad pro takový CAPEX je 90-100 EUR/MWh, neznáme ale detaily), což může také mít negativní dopad na sentiment vůči ČEZ. Nicméně věříme, že výpočet realizační ceny CfD bude vypočten tak, aby to ČEZu poskytlo odpovídající výnos na jeho malou finanční účast v projektu. Projekt od státu dostane velmi nízko úročené financování a maximální expozice ČEZ je pro první blok podle dřívějších informací od finančního ředitele 1,5 mld. EUR. Dalším krokem, který bude zároveň pro akcie ČEZ nejdůležitější, bude rozhodnutí o schématu financování pro druhý blok, které vláda plánuje dokončit do konce roku 2024. Restrukturalizace firmy do té doby stále není vyloučena, i když odhadujeme, že firma by mohla stavět i druhý blok za podobných podmínek jako první. Petr Bártek, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Et   9:57  Krátké zprávy COLT a ČEZ Research (Česká spořitelna)
Et   9:55  VIG: Poznámky z konferenčního hovoru Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688