OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.07.2024 12:00:00

Fond zábrany škod ČKP pomáhá 10 let. Podpořil už 197 aktivit

Zájemci mají od začátku července opět možnost podávat své žádosti a usilovat o finanční podporu z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Pomoc fondu dlouhodobě přitom směřuje také na projekty zaměřující se na prevenci bezpečnosti, kam za deset let doputovala částka 1,5 miliard, díky kterým získalo podporu již 189 projektů. Během deseti let své existence fond podpořil 197 aktivit HZS a IZS částkou 6 miliard korun. U záchranných sborů se jednalo zejména o nutnou obnovu a modernizaci vybavení složek. Lhůta pro podání žádostí pro rok 2025 je do pátku 15. září 2024.

Kromě nákupu důležité techniky pro záchranné sbory a obce byly letos z fondu rovněž podpořeny i projekty, které cílí na další potřebné navyšování bezpečnosti na silnicích, prevenci a osvětu účastníků silničního provozu. Jedná se například o výukové kurzy usilující o snížení nehodovosti motocyklistů, dále o projekt řešící bezpodmínečnou nutnost zlepšit systém vzdělávání v oblasti správného chování řidičů v případě vzniku nehody, nebo projekt Národního den bez spěchu.

Významný objem prostředků byl v roce 2024 podobně jako v předchozích letech použit na podporu organizačních složek Hasičského záchranného sboru, dále na vybavení Integrovaného záchranného systému ČR a na pomoc vybraným obcím po celé České republice. K tomu uvádí generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Vladimír Vlček: „Novou techniku a vybavení si hasiči ani další složky IZS nepořizují lehkovážně. Potřebují ji, protože díky ní dokážou při ochraně lidského života, zdraví, majetku i životního prostředí pomoci rychleji, účinněji a s lepšími výsledky“. Pomoc směřovala například na nákup nových speciálních policejních vozidel, na pořízení evakuačních a zotavovacích vozidel pro mimořádné události, dále na koupi sanitních vozidel nebo na zajištění přístrojů pro umělou plicní ventilaci. Opět se přitom jedná pouze o část z celkového počtu projektů, které Fond zábrany škod ČKP v roce 2024 podpořil.

Prostřednictvím vzdělávacích projektů, nákupu nové technologie a zlepšující se vybavenosti tak dlouhodobě dochází k záchraně lidských životů a osudů účastníků dopravních nehod. „Letošní rok je výjimečný tím, že si připomínáme už deset let existence fondu, během kterých došlo k rozdělení už více než 7,5 miliard korun. Podstatná část z této částky přitom pochází z příspěvků pojišťoven z vybraného pojistného u povinného ručení a dále u příspěvku ČKP z garančního fondu. Každým rokem z této prvním dekády se nám opakovaně ukazují pozitivní dopady pomoci, za což jsme moc rádi,“ popisuje tajemník komise fondu zábrany škod a výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek.

Jak podat žádost?

Komise fondu každoročně vybírá z přihlášek projekty, které spojuje jedno zcela zásadní téma - nelhostejnost vůči tomu, jaká je situace na našich silnicích. A stejně tak tomu bude i v roce 2025. Více podrobností, jak podat žádost o finanční prostředky z Fondu zábrany škod ČKP naleznete zde: www.fondzabranyskod.cz/zadosti/postup. Lhůta pro podání žádosti je do pátku 15. září 2024. Žádosti pro dopravně bezpečnostní projekty mají mírně aktualizovaný formulář. Dne 1. 4. 2024 také vstoupily v platnost nové Zásady. Komise bude posuzovat veškeré žádosti o prostředky z FZŠ po jejich vyhodnocení dopravně bezpečnostními a marketingovými hodnotitelskými skupinami na svém nejbližším zasedání (standardně v 1. polovině listopadu) uskutečněném po lhůtě pro jejich podání a zpracuje návrh na rozdělení prostředků z FZŠ jednotlivým žadatelům na následující kalendářní rok. 

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688