Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  17.07.2024 09:55:38, aktualizováno 11:10:57

Dluh na osobu stoupá: Jak Češi splácejí půjčky?

Ne každá půjčka je špatná. Češi zjistili, že lze krátkodobé půjčky a odložené platby využívat ke snadnějšímu řízení osobních financí. I přesto, že většina z nich platí své závazky včas, objevuje se v poslední době trend, který naznačuje zhoršující se platební morálku. Co to znamená pro spotřebitele a poskytovatele úvěrů?

Zhoršuje se platební morálka mladých splácejících  

Podle nejnovějších údajů Bankovního registru klientských informací dosáhl objem nesplácených úvěrů na spotřebu ke konci prvního čtvrtletí 25,5 miliardy korun, což je o 10 % více než o rok dříve. Zajímavým trendem je úbytek těch, kteří mají problémy se splácením. Tato skutečnost paradoxně zvyšuje průměrnou nesplácenou částku na jednoho dlužníka.  

Problém s řádným splácením se nejvíce projevuje u mladších věkových skupin. Například u lidí ve věku 15–24 let se průměrná nesplácená částka meziročně zvýšila o 27 % na 112 tisíc korun. U věkové skupiny 25–29 let došlo k nárůstu o 18 % na 153 tisíc korun.  

Ověřování bonity dlužníků: Krok správným směrem  

S rostoucím objemem nesplácených úvěrů roste také důraz na to, jakým způsobem je ověřována bonita dlužníků. Tento trend je patrný nejen u bankovních, ale i u nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Data z Nebankovního registru klientských informací (NRKI) využívá pro pečlivé prověření bonity a platební morálky dlužníků stále více nebankovních společností. Potvrzuje to počet dotazů na úvěrové zprávy klientů, který se ze strany nebankovních poskytovatelů úvěrů meziročně zvýšil o 17 %.  

Jedním z příkladů tohoto trendu je fintechová společnost Twisto, která nově vstoupila do NRKI. Twisto, poskytovatel odložených plateb, tímto krokem posiluje svou pozici transparentní a důvěryhodné finanční instituce. Twisto připojením k NRKI zajišťuje, že při posuzování žádostí svých klientů využívá nejspolehlivější dostupné informace. „Vstup do NRKI právě nyní nám umožní lépe reagovat na aktuální výzvy a poskytovat našim klientům kvalitnější služby,“ uvedl Jan Čermák, Head of Risk v Twistu.  

Jak se chránit před problémy se splácením?  

I když mohou být půjčky dobrým pomocníkem při řízení financí, je nutné dodržovat několik zásad, aby se člověk nestal jen číslem ve statistikách nesplácejících dlužníků:  

  • Pečlivě zvažte své finanční možnosti: Před uzavřením úvěru si důkladně spočítejte, zda budete schopni splácet pravidelné měsíční splátky.
  • Vyhněte se zbytečným úvěrům: Půjčujte si pouze na nezbytné věci a vyhněte se půjčkám na spotřebu, které nejsou nutné.
  • Sledujte své výdaje: Mějte přehled o svých příjmech a výdajích, abyste předešli nepříjemným překvapením.
  • Konzultujte svou situaci s odborníky: Pokud máte problémy se splácením, neváhejte vyhledat pomoc u finančního poradce nebo specializovaných organizací.

Zodpovědné půjčování jako klíč k finanční stabilitě  

S rostoucím objemem nesplácených úvěrů a zvyšující se průměrnou nesplácenou částkou na dlužníka je více než kdy jindy důležité, aby poskytovatelé úvěrů důkladně ověřovali bonitu svých klientů. Tento krok je klíčový pro minimalizaci rizik nesplácení a zlepšení finanční stability jak jednotlivců, tak celého trhu. Pro spotřebitele je zásadní být informovaný a pečlivě zvažovat všechny možnosti před uzavřením úvěru, aby se vyhnuli finančním problémům a udrželi své finance pod kontrolou.  

 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

20.08.2024  Autem do Rakouska 2024 Josef Pavelec (Dálnička.cz)
20.08.2024  Poplatek za předčasné splacení hypoték: není to výhra pro klienty ani banky Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688