army.cz (MO ČR)
Armáda  |  15.07.2024 16:46:00

Výsledky hospodaření státních podniků spadajících pod Ministerstvo obrany za rok 2023

Autor: Rostislav Fridrich

Ministerstvo obrany je zakladatelem celkem pěti státních podniků. Jedná se o LOM PRAHA, VOP CZ, Vojenský výzkumný ústav (VVÚ), Vojenský technický ústav (VTÚ) a Vojenské lesy a statky (VLS). Každý podnik má vlastní management, věnuje se jiné činnosti a hospodaří s vlastními prostředky. Jednou za rok jsou vydávány zprávy o výsledcích hospodaření a za rok 2023 vykázaly zisk čtyři z těchto pěti státních podniků.

Všechny jsou od loňského roku součástí iniciativy Pro silnou armádu. Ta je reakcí na aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, a proto bylo podepsáno společné memorandum o vzájemné dlouhodobé spolupráci těchto podniků. Cílem iniciativy je co nejefektivněji pracovat na modernizaci a posílení Armády České republiky (AČR). Většina státních podniků rovněž vykazuje v posledních letech stabilní či rostoucí zisky.

Podnik LOM Praha vykázal za rok 2023 zisk po zdanění ve výši 30,19 milionu korun při celkovém obratu 1 589,1 milionu korun. Vůči roku 2022, kdy zisk činil 15,5 milionu korun se jedná o téměř dvojnásobné navýšení. Oproti tomu v letech 2020 a 2021 se podnik potýkal se zápornými čísly. Co se týče projektů, tak pro LOM Praha byla v loňském roce firmou Aero Vodochody započata sériová výroba cvičných letounů L-39NG. První let stroj absolvoval letos v červnu. LOM Praha si objednal celkem čtyři kusy letounu, které budou sloužit k výcviku českých vojenských pilotů a nahradí stávající stroje L-39C Albatros, kterým končí technická životnost. Kromě výcviku pilotů a pozemního personálu, oprav letecké techniky a výzkumnými a modernizačními pracemi, se státní podnik momentálně zaměřuje na projekt H-1. Díky tomu vystavěl na základně vrtulníkového letectva budovu simulačního centra určenou pro umístění simulátoru vrtulníku AH-1Z Viper a technického zázemí pro výcvik leteckého a pozemního personálu.

Jediným státním podnikem, který vykázal za rok 2023 záporný výsledek, byl VOP CZ. A to ve výši 55,8 milionu korun. Ministryně obrany Jana Černochová loni v prosinci odvolala ředitele VOP CZ z důvodu dlouhodobě neutěšených výsledků tohoto strategického podniku i problémů v rámci jeho vnitřní firemní komunikace. V letošním roce pak proběhlo výběrové řízení, ze kterého vzejde nový ředitel. Jeho úkolem bude konsolidace a stabilizace podniku, jenž se zabývá například opravami, modernizací a servisem vojenské techniky. Firma se také stala hlavním strategickým partnerem švédské společnosti BAE Systems pro zakázku na bojová vozidla pěchoty CV90 pro českou armádu. V Česku by se tak mělo vyrábět více než 200 kusů vozidel z celkem 246 plánovaných jednotek.

Ziskem za rok 2023 se pak mohou pochlubit i zbylé státní podniky. Vojenský výzkumný ústav ve výši 89,9 milionu korun a Vojenský technický ústav ve výši 12,9 milionu korun po zdanění. V případě VVÚ činil jeho obrat 2 516,7 milionu korun. Jedná se o pokračování úspěšnosti podniku, kdy v roce 2020 dosáhl zisku 29,3 milionů korun, v roce 2021 pak 28,7 milionu korun a 243,6 milionu korun v roce 2022. Podnik se zabývá vývojem, výzkumem nebo inovacemi v oblastech jakými jsou například vojenská chemie, speciální elektronika nebo maskování. V roce 2023 podnik realizoval celkem 197 zakázek, z toho 37 ve prospěch ministerstva obrany a AČR. Mimořádnou pozornost podnik věnoval zabezpečení sériové výroby lehkých obrněných vozidel S-LOV-CBRN I, LOV-CBRN II a jejich dodávkám chemickým specialistům AČR. VTÚ pak představuje podnik, který realizuje projekty jak pro tuzemské, tak i pro zahraniční obchodní partnery. Jeho obrat činil za loňský rok 833,6 milionu korun a jednalo se o v pořadí již devátý hospodářsky úspěšný rok. Například v roce 2020 činil zisk podniku 9,4 milionu korun, roku 2021 pak 10,9 milionu korun a 12,6 milionu korun v roce 2022.

Co se týče Vojenských lesů a statků, tak jejich zisk po zdanění činil 211,9 milionu korun při celkovém obratu 3 046 milionu korun. Výsledek hospodaření za rok 2023 byl výrazně ovlivněn výkyvy cen dřeva na trhu, kdy průměrná cena jeho zpeněžení byla ve výši 1 819 /m3, což je druhá nejvyšší průměrná cena dřeva za posledních 13 let. Tržby z prodeje dříví tvořily 51 % všech výnosů podniku. VLS se rovněž loni podařilo fakticky ukončit kůrovcovou kalamitu. Oproti lesnické sezóně 2020/2021, kdy kalamita v lokalitách VLS kulminovala, se podařilo snížit tzv. kalamitní základ na pouhá 4 %. Meziročně se pak podařilo zredukovat kalamitní základ o čtyři pětiny. Povedlo se také vysadit téměř 7 milionů sazenic a založit 1926 hektarů nových lesních porostů. Podařilo se rovněž navýšit výrobu a odbyt mléka v ekologickém systému hospodaření na 1,35 milionu litrů a na trhu uplatnit 619 kusů zástavového skotu. VLS hospodaří převážně ve výcvikových prostorech AČR na zhruba 126 tisících hektarech lesní půdy. I v případě VLS se jedná o další hospodářsky úspěšný rok. V roce 2020 činil jeho zisk 50 milionů korun, v roce 2021 pak 466,3 milionu korun a roku 2022 dosáhl výše 680,3 milionu korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688