ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  13.07.2024 11:03:00

Krize ostravské huti se prohlubuje. Liberty Ostrava již nemá ani na energie

Zcela bez peněz, a brzy možná i bez elektřiny, je společnost Liberty Ostrava. Podle deníku Lidové noviny to vyplývá ze zápisu jednání prozatímního věřitelského výboru, který má redakce k dispozici.

Ze zápisu rovněž plyne, že informací o skutečném stavu ostravské hutě je téměř stejně málo jako dříve. A že vůbec není jasné, jak by huť chtěla financovat provoz v dalších týdnech a měsících. Navíc hrozí, že v srpnu nebudou moci fungovat ani ty provozy, které se podařilo po odstávce spustit.

Podle informací Lidových novin, si tato hutní firma si totiž nevydělá ani na elektřinu, nemluvě o výplatách. A bez platby předem, jí proud prodají zřejmě jen ti nejodvážnější. Insolvenční správce, podle zveřejněného zápisu, zatím „nedostal uspokojivé odpovědi na své dotazy. Dlužník (Liberty Ostrava, pozn. red.) se vyjadřoval obecně. Konkrétní informace a dokumenty slíbil dodat následně, část postupně dodává, avšak ty zásadní dosud nedodal,“ stojí v zápisu z jednání prozatímního věřitelského výboru.

Správce tímto narážel zejména na plány financování dalšího provozu hutě. Ze tří slíbených variant zatím obdržel jen dvě, i ty jsou však podle insolvenčního správce „zcela nereálné“. Počítají totiž se schodkovým hospodařením, dlužník však nijak nevysvětluje, jak chce tyto schodky financovat.

„Tedy nejenže dlužník nepředkládá variantu jinou než výrazně negativní, ale není ani schopen vysvětlit, z jakých zdrojů hodlá schodek v řádu stamilionů financovat,“ stojí dále v zápisu z jednání výboru s tím, že v těchto plánech nejsou započítány ani náklady na mzdy.

Lidové noviny k tomu dále uvádějí, že problémy s budoucím financováním provozu zhoršují i informace o prodejích některých pohledávek za firmami ze skupiny Liberty, které byly jedním ze zvažovaných zdrojů pro záchranu huti.

Konkrétně jde o pohledávku za hutí Liberta Czenstochowa, kterou Liberty prodala ještě před vyhlášením insolvence. Se splatností za dva roky. Čili jde o peníze, které insolvenční správce uvidí nejdříve v roce 2025, spíše ještě později. Pokud vůbec, dodávají.

Podle zástupce státní pojišťovny EGAP, která je jedním ze členů prozatímního věřitelského výboru, jde o „podezřelou transakci“. Navíc není stále zřejmé, co se stalo se zbytkem z pohledávek, odhadovaných v řádu miliard, které má ostravská Liberty vůči dalším firmám ve skupině. Ty totiž byly „insolvenčnímu správci přislíbeny, dosud však nedodány“.

To se nezměnilo ani poté, co se ke schůzi prozatímního věřitelského výboru připojil Iain Hunter, zástupce mateřské skupiny Liberty. Podle něho byla část pohledávek ve skupině splněna a část započtena.

Ekonomická situace všech společností skupiny a celková finanční situace skupiny se, jak dále konstatoval, výrazně zhoršila a v současné chvíli tyto společnosti „nemají dostatek likvidních finančních prostředků“. Což v praxi znamená, že na podporu od vlastníka ostravští hutníci v nejbližší budoucnosti příliš spoléhat nemohou.

O tom, jak přesně vypadá přehled pohledávek Liberty Ostrava za dalšími firmami ze skupiny, zda jde o oněch zhruba devět miliard, jak opakovaně říkají například odboráři, ale zatím insolvenční správce představu nemá. Liberty toto číslo stále neposkytlo.

Hlavní účetní skupiny je, podle vyjádření Liberty Ostrava, z vážných rodinných důvodů „nedostupný“. Což vyvolává i další otázky. „Pakliže není za dlužníka přítomen žádný zástupce, který by byl schopen tento detail poskytnout, vyvstává otázka, jak je fakticky dlužník řízen,“ měl, podle zápisu, konstatovat zástupce EGAP, státní pojišťovny, která je jedním z členů prozatímního věřitelského výboru.

„Jsme v kontaktu s Liberty Ostrava i s insolvenčním správcem a kroky činíme s ohledem na minimalizaci potenciálních ztrát,“ nechtěl situaci více komentovat mluvčí EGAP Jan Černý.

Zástupci Liberty Ostrava odmítli tvrzení v zápisu komentovat úplně. Otevřeněji se k průběhu řízení postavila společnost BazcomCZ, která krajskému zastupitelství poslala podnět na prověření, zda v Liberty nedošlo k trestným činům.

? ? ?

K tomu můžeme, za odbory, jenom dodat, že vláda, která v minulém týdnu, de facto, odmítla vstup státu do huti Liberty, odborářům, a tím také zaměstnancům ostravské huti slibuje vstup jednoho, či dvou, velkých soukromých společností, které se se zabývají hutnictví, či alespoň strojírenstvím, tak zatím odborům OS KOVO nedala uspokojivou odpověď. Mimochodem, Český rozhlas k tomu uvedl, že jedním ze zájemců o obnovení části výroby v zadlužené huti Liberty Ostrava, která je od minulého měsíce v úpadku, je s největší pravděpodobností společnost CE Industries podnikatele a bývalého zbrojaře Jaroslava Strnada. Také skupina Moravia Steel se seriózně zabývá možností provozování některých provozů druhovýroby Liberty Ostrava. Jenže Český rozhlas zároveň konstatuje, že nejde o převzetí a další provozování celé výroby ostravské huti Liberty, nýbrž jen o část výroby, kterou se, tito zájemci o Liberty Ostrava, ve svých provozech zabývají. Navíc, z citace vedení těchto dvou firem, které Český rozhlas, uvedl, vyplývá, že oba zájemci zajím velmi pečlivě propočítávají, zda se jim to vyplatí. Což, může trvat minimálně 14 dní, jak jeden z nich konstatuje. Jenže, v situaci, jak uvádí zpráva věřitelského výboru, huť Liberty na tom opravdu není nejlépe. Proto, každá prodleva, či váhání, zda převzít, či nepřevzít alespoň část výroby, může složitou vnitřní situaci hutního kombinátu ještě více prohloubit. Takže, i když vláda nehodlá převzít celou huť do státního vlastnictví, tak by procesu převzetí části výroby, měla svým jednáním a dalším postupem napomoci!

  • Zdroj: Lidovky.cz, Český rozhlas
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k energiím a ceně energií







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688