Jan Berka (Roklen24)
Akcie v ČR  |  12.07.2024 11:01:52

Bank of Japan v akci? Strategie cílení špatných zpráv pro dolar

Bank of Japan v akci? Strategie cílení špatných zpráv pro dolar

Zdroj: Depositphotos

Oficiálně není nic potvrzeno, čím dál více signálů však nabádá, že včerejší akce na japonském jenu, která se odehrála těsně po zveřejnění nad očekávání nižší americké inflace, mohla být intervence. Japonské ministerstvo financí logicky mlží. Množství vyjádření zástupců ministerstva financí však leccos napovídá.

Na trhu stále převažují čisté spekulativní sázky na oslabení jenu, při pohledu na včerejší rudou svíci se však zdá, že za pohybem stálo pravděpodobně něco silnějšího než uzavírání shortů. Dnes ráno navíc vidíme další pohyb směrem k silnějšímu jenu, za čímž by mohl stát exchange rate check ze strany Bank of Japan. Právě tato kontrola kurzu předcházela dřívějším intervencím. Další případný vstup do trhu proto nelze zcela vyloučit. Odehrát by se mohl tehdy, jakmile by se na trhu objevila negativní zpráva plošně oslabující americkou měnu.

Zdroj: Bloomberg

Bank of Japan mezitím zveřejnila výsledky průzkumu poukazujícího na síření rostoucích mezd mezi malé a střední podniky, kde sehrává roli snaha udržet si pracovníky. Nedostatek pracovní síly přitom není dle výsledků přechodný jev.

Z šetření mezi domácnostmi pak vyplynulo, že více než 87 % respondentů očekává pokračující růst cen v příštím roce a více než 80 % to samé během příštích pěti let. U obou časových rámců dosahují očekávání historicky nejvyšších čísel, za rok 11,5 % a za pět 8,7 %.

Zdroj: Bloomberg

Japonská centrální banka má tak další dílky do skládačky týkající se napjatého trhu práce a inflačních očekávání. I to by mohlo sehrát roli v případném scénáři zvýšení sazeb na červencovém zasedání spolu s oznámením snížení tempa nákupů státní dluhopisů. Tzv. tapering Bank of Japan už řeší s účastníky dluhopisového trhu.

Trh aktuálně očekává, že by tento měsíc, konkrétně 31. července, Bank of Japan mohla zvýšit sazby o deset bazických bodů s necelou 50% pravděpodobností. Můžeme tak říci, že tento krok není v trhu započítán. Pakliže by se centrální banka rozhodla, že šlápne na jestřábí plyn a oznámím tapering spolu se zvýšením sazeb, rizikem by, ceteris paribus, bylo posílení jenu, minimálně krátkodobé, a nárůst japonských výnosů.

Otázkou bude, v jakém prostředí se zasedání odehraje. Výhodou pro Bank of Japan budou tlaky na plošně slabší dolar a nižší americké výnosy. K tomu by nejvíce mohl přispět samotný Fed, který však zasedá v ten samý den, co japonská kolegyně, avšak později.

Pokud by se ukázalo, že včerejší posílení jenu bylo intervencí, a navíc úspěšnou, tedy že by na trhu nedošlo k opětovnému oslabení japonské měny, pravděpodobnost snížení sazeb na konci měsíce by mohla klesnout.

Zdroj: Bloomberg

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 18:33  Akcie Vistry prudce klesají po varování o zisku X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:10  Krátké zprávy z ČR: ČEZ, PMČR Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688