Jan Berka (Roklen24)
Akcie v ČR  |  12.07.2024 09:32:49

Nižší sazby neznamenají nové rekordy na akciích (video)

Nižší sazby neznamenají nové rekordy na akciích

Klíčové body

Zdroj: Depositphotos

Americká inflace je na cestě směrem k dosažení inflačního cíle. Červnový výsledek tempa růstu cen doručil čísla odpovídající přiblížení se hodnotám na úrovni cenové stability. Relativně s jistotou tak můžeme říct, že úroky letos opravdu klesnou. Otázkou je, zda tento krok splní představy o další podpoře růstu amerických akcií.

Sazby sice neklesnou hned na červencovém zasedání, potvrdí-li se však započatý dezinflační trend a bude-li pokračovat trend uvolňování trhu práce, zářijové setkání Fedu bude tzv. živé. Trh v tuto chvíli počítá s tím, že by úroky měly letos klesnout o půl procentního bodu. Nad rámec toho začal lehce koketovat s možností třetího snížení po čtvrt procentním bodu, které rozhodně nevylučujeme.

Z teoretického pohledu by nižší sazby měly podpořit akcie. Když se však podíváme na čtvrteční vývoj Wall Street, vidíme bezmála procentní propad indexu S&P500 a téměř dvouprocentní u technologického indexu Nasdaq. Opak se týkal indexu Russell 2000, který sdružuje malé a střední podniky. Právě ty jsou obdobím vyšších sazeb zasaženy nejvíce, proto onen zhruba tři a půl procentní růst v návaznosti na výhled snížení úroků.

Zdroj: Google Stocks

Podíváme-li se pod pokličku indexu S&P500, vidíme několik zajímavostí. Jednou z nich, na kterou upozornila banka Goldman Sachs, je, že se průměrné ceny call opcí na konkrétní akcie z indexu obchodují na 2,8násobku call opcí celého indexu. Implikace, kterou z grafu vnímáme, je, že růst indexu je tažen nikoliv plošnou poptávkou, nýbrž soustředěnou zaměřující se na konkrétní akcie.

Koncentraci u indexu S&P500 můžeme vidět i z dalšího grafu, který prezentoval Torsten Slok ze společnosti Apollo Global. Z něj je patrné, že se podíl akcií indexu S&P500 překonávajících jeho výkon posunul na historicky nejnižší hodnoty. Dostáváme se tak do situace, kdy se stock picking scvrkává na to, zda máte rádi technologie, nebo ne. Jsou to totiž právě technologické firmy, které letos stály za opakovaným překonáním dosavadních historických rekordů. Velké technologické firmy představující zhruba třetinu celého indexu S&P500.

Zdroj: Apollo Global

Tento týden začala výsledková sezóna za druhý kvartál. Bude zajímavé sledovat, zda dojde na naplnění trvajících optimistických očekávání. Data společnosti FactSet ukazují, že od čtvrtého čtvrtletí 2023 do čtvrtého čtvrtletí 2024 mý být dosaženo 17% růstu zisku na akcii indexu S&P500.

Zdroj: FactSet

Bude na splnění tohoto výhledu stačit současná kondice americké ekonomiky? Snažíme se na odpověď aplikovat myšlení přesahující sektor technologií, z čehož nám vyplývá, že půjde o velmi složitou cestu. Vycházíme přitom z postupně slábnoucího amerického spotřebitele, kde jdeme ode dna, tj. od těch nejchudších zatížených dluhem z kreditních karet s úrokem přesahujícím 20 %, směrem nahoru.

Z následujícího grafu vidíme, že očekáváné zisky indexu S&P500 šly historicky ruku v ruce s vývojem nominálního HDP. Aktuálně však převládá výrazný rozchod. Dojde-li na to, že vinou zpomalující ekonomiky americké firmy nevyplní tržní očekávání, výsledek bude přehodnocení dalšího výhledu, jehož součástí nepochybně bude akciová korekce. Jak silná, vyplyne právě ze síly spotřebitele. Pokud jeho poptávka oslabí výrazně, firmy mohou snižovat marže. I to se však jednou zastaví. Tehdy začnou podniky propouštět, což bude prvkem stojícím za dalším potenciálním oslabením spotřebitelské poptávky.

Zdroj: Yardeni Research

Aktuální tržní očekávání plně zaceňují snížení amerických sazeb o půl procentního bodu. Pakliže se tak stane, měnová politika bude méně restriktivní. Stále však bude zatěžovat ty domácnosti a firmy, které jsou citlivé na výši úrokových sazeb. A přesně to se dále projeví na jejich chování, které je už tak dost silně ovlivněné jedním z nejdelších období vysokých sazeb. Klíčové je, že Fed si s ohledem na současné inflační prostředí nedovolí razantní snížení úroků. Takže i menší restrikce bude dál působit – bude stále restrikcí.

Takto představená situace není nutně předzvěstí krize. Americká ekonomika sice zpomaluje, její výkon však stále odpovídá dosažení tzv. hladkého přistání. To ale nevylučuje možnou akciovou korekci, i přes nižší sazby. Pakliže se potvrdí, že dosavadní akciová rally stála primárně na základech sentimentu a očekávání, při jejich změně se musí změny dočkat i rozložení portfolií.

Přesně takový scénář popsal kolega Dušan Vaškovic v našem podcastu Berka&Peterka. Současnou tržní situaci připodobnil k době kupónové privatizace, kdy lidem v podstatě ani nezáleželo, do čeho investují, hlavně že investují, protože to tak dělali všichni ostatní. A to rozhodně není pevný základ zdravého trhu. Ten je nutno vždy hledat především ve výkonu ekonomiky, zejména u spotřebitele.

Co se týče dnešního vývoje na trzích, očekávejme dozvuky inflačních čísel. Kurz dolaru včera krátce oslabil k 1,0890 za euro, část ztrát již ale smazal. Americké výnosy klesly, výnosová křivay se napřímila, dnes však vidíme jistou korekci výnosového poklesu. Zda vydrží by mohl určit i výsledek amerického indexu cen výrobců, který bude z dnešního kalendáře asi nejzajímavější událostí.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0869 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,51 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0815 do 1,0910 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,34 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,32 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,27 až 25,47 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,24 do 23,48 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:51  Týden na akciových trzích: Jeden z nejhorších týdnů od začátku roku, indexy… Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:01  Proč japonské akcie padají? Jan Berka (Roklen24)
Pá 10:40  PM ČR: Změny v managementu společnosti Research (J&T BANKA)
Pá   9:59  Krátké zprávy: ČEZ; ČNB; PMČR; COLT Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688