Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  12.07.2024 09:32:35

Ranní okénko - Týden uzavřou další data z USA

Poslední pracovní den tohoto týdne přinese další informace ohledně vývoje cen ve Spojených státech, konkrétně půjde o index cen výrobců (PPI). V meziročním vyjádření by měla červnová výrobní inflace dle mediánu analytických odhadů jen nepatrně vzrůst na 2,3 % (vs 2,2 % v květnu). V květnu index PPI dokonce poklesl o -0,2 %, tentokrát se očekává meziměsíční růst ve výši 0,1 %. Jádrové ceny ve výrobě by mohly růst o něco rychleji, po odečtení potravin a energií se očekává meziměsíční nárůst cen o 0,2 %, meziročně pak o 2,5 % (vs 2,3 % v květnu).

Dodatečné indicie o inflaci v USA se pak dozvíme i skrze inflační očekávání spotřebitelů v rámci červencového průzkumu University of Michigan. V předchozím měsíci došlo k poklesu inflačních očekávání na ročním horizontu z 3,3 % na 3 %, tyto hodnoty lze stále interpretovat jako zvýšené i vzhledem k tomu, že průměr v předpandemických letech se nacházel kolem 2,5 %. Hlavní část reportu bude věnována spotřebitelskému sentimentu, kde se očekává nepatrné zvýšení ze 68,2 na 68,5 bodů. V průzkumu se v posledních letech objevuje určitá sezónnost, kdy série lepších období jsou následována horšími, trendově však spotřebitelská důvěra již od poloviny roku 2022 roste, a tak by tomu mělo být i nadále.

Hlavní událostí pro světové trhy bylo zveřejnění inflace ve Spojených státech, kde došlo k překvapení směrem níže. V meziměsíčním vyjádření došlo po očištění o sezónní vlivy dokonce k mírnému poklesu cen (-0,1 % vs odhad 0,1 %), meziročně byly ceny vyšší o 3 % (vs odhad 3,1 % a 3,3 % v květnu). Snížila se i jádrová inflace (0,1 % m/m vs 0,2 % v květnu), v meziročním vyjádření klesla z květnových 3,4 % na 3,3 %, ačkoli trh očekával stagnaci cen. Pokud se podíváme blíže na rozklad inflace po kategoriích, současná deflace (v meziměsíčním srovnání) byla spíše nevyrovnaná, tažena zejména energiemi. K cenovému poklesu tak dochází spíše na nabídkové straně než ochlazováním poptávky, která zůstává silná. Přesto se jedná o další pozitivní zprávu pro americký Fed, který příchodem dalších příznivých dat podmiňuje zahájení cyklu uvolňování měnové politiky. Z vyjádření předsedy Powella v Kongresu tento týden je navíc zřejmé, že zájmem Fedu není ekonomiku příliš dlouho omezovat, pokud inflační vývoj dovolí, neboť do mandátu Fedu spadá i podpora zaměstnanosti. První snížení sazeb se tak nyní jeví jako nejpravděpodobnější v září, trh tomuto načasování již přisuzuje pravděpodobnost vyšší než 86 %.

Včerejší den byl také ve znamení německé inflace, když byl potvrzen mírný růst spotřebitelských cen, oproti předběžnému odhadu nedošlo k žádné změně. V červnu tak ceny rostly mírným tempem 0,1 %, meziročně byly vyšší o 2,2 % (v případě harmonizovaného indexu o 0,2 % m/m, resp. 2,5 % r/r).

Americké trhy včera i přes dobré zprávy o inflaci ztrácely, index S&P 500 poklesl o 0,88 %. Evropě se dařilo lépe, německý DAX porostl o 0,69 %, pražský index PX si připsal 0,41 %. Koruna mírně posilovala a pohybuje se kolem úrovně 25,35 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   0:24  2. srpna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 17:40  Tak to zatím nevyšlo… Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688