Rödl & Partner (Rödl & Partner)
Daně a účetnictví  |  11.07.2024 10:45:17

Komentář: Pokud likvidujete zásoby, nezapomeňte na protokol

V nedávném rozsudku se Nejvyšší správní soud zabýval otázkou daňové uznatelnosti nákladů na likvidaci znehodnocených zásob v případě, kdy daňový subjekt nepořídil o likvidaci protokol, byť to bylo podle zákona o daních z příjmů jeho povinností. Přesto Nejvyšší správní soud nevyloučil, aby daňový subjekt prokázal likvidaci jinak. Jinými slovy, absence protokolu o likvidaci zásob ještě automaticky neznamená, že náklady na likvidaci budou daňově neuznatelné. Dále se tématu věnuje v komentáři advokát Jakub Šotník, partner poradenské kanceláře Rödl & Partner.

V tomto konkrétním případě si daňový subjekt primárně nárokoval výdaje na pořízení kartonových obalů, které měl použít k balení zboží - dveří před jejich prodejem. Správce daně však vyjádřil pochybnosti o pořízení kartonových obalů, protože zjistil, že daňový subjekt žádné dveře nenakupoval, neprodával a ani nevyráběl. Navíc dané zboží - dveře nevedl v přehledu majetku a závazků. Podle správce daně daňový subjekt rovněž neprokázal samotný záměr dveře prodávat. Pochybnosti správce daně o pořízení kartonových obalů určených k balení dveří proto i nadále přetrvávaly.

Daňový subjekt se snažil pochybnosti správce daně o pořízení kartonových obalů rozptýlit. Začal tvrdit, že kartonové obaly určené k balení dveří nemohl v konečném důsledku použít, protože byly poškozeny povětrnostními vlivy. Obaly proto musel zlikvidovat ve sběrném dvoře. Za tímto účelem předložil kopii příjmového pokladního dokladu, který uváděl předání 1 340 kg papírových lepenkových obalů na sběrně, přijatých bezplatně. Navíc navrhoval uskutečnit výslech zaměstnankyně sběrny, která obaly přijala.

Správce daně však zpochybnil také samotnou likvidaci kartonových obalů ve sběrně, protože daňový subjekt nepředložil žádné dokumenty dokládající zničení a likvidaci obalů, jako jsou soupis vyřazených zásob či likvidační protokol. Navíc správce daně zpochybnil, že by likvidaci kartonových obalů provedl sběrný dvůr zdarma na své náklady.

Pokud jde o výslech zaměstnankyně sběrny, ta potvrdila převzetí „nějakého papíru“ a vystavení pokladního dokladu, ale nemohla si přesně vzpomenout na detaily převzetí ani na stav materiálu, což oslabilo pozici daňového subjektu.

Daňový subjekt tak čelil značným důkazním obtížím, když bez likvidačního protokolu specifikujícího likvidované zásoby a okolnosti likvidace nebyl schopen s jistotou prokázat daňovou uznatelnost nákladů na likvidaci. V důsledku toho nebyl daňový subjekt schopen ani prokázat výdaje na pořízení samotných kartonových obalů, když neprokázal jejich použití při balení dveří a ani jejich tvrzenou likvidaci sběrným dvorem.

Zákon o daních z příjmů přitom jasně stanoví, že pro doložení likvidace musí daňový subjekt vytvořit likvidační protokol. Ten však daňový subjekt neměl. Přesto Nejvyšší správní soud nevyloučil možnost doložení likvidace jinak, například svědeckou výpovědí nebo záznamem v knize jízd. Ale ani tyto důkazní prostředky nebyl v tomto případě daňový subjekt schopen předložit.

Podle Nejvyššího správního soudu sice nedodání protokolu o likvidaci ještě neznamená automatické vyloučení daňové uznatelnosti nákladu za likvidaci, nicméně daňový subjekt musí být schopen poskytnout správci daně odpovídající doklady (likvidační protokol, předávací protokol) či jiné důkazní prostředky prokazující údaje uvedené v daňovém přiznání.

Jakub Šotník, advokát se specializací na daňové právo a partner poradenské kanceláře Rödl & Partner

Rödl & Partner

Rödl & Partner je mezinárodní poradenská kancelář, která se řadí k vedoucím poradenským společnostem na evropském trhu. Poskytuje služby ve všech oblastech podnikání; propojuje právní, daňové, auditorské, účetní a podnikové sféry poradenství. Kancelář je zastoupena ve všech významných průmyslových zemích světa. Silnou pozici si vybudovala především na trhu ve střední, východní a západní Evropě, v Asii i USA. Poradenský servis poskytuje více než 5 200 poradců ve 107 pobočkách v 50 zemích světa.

V České republice Rödl & Partner působí od roku 1991, pobočky má v Praze a Brně. Poradenský servis nabízí díky své síti více než 320 poradců v oborech právní poradenství, daňové poradenství, audit, business proces outsourcing a podnikové poradenství.

Je dvanáctinásobným držitelem prestižního ocenění Právnická firma roku v oboru daňového práva v letech 2012 až 2023.

Více informaci na: www.roedl.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688