Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  10.07.2024 17:17:00

Jablonec má odtah vozidel a nabízí i jejich ekologickou likvidaci

10.07.2024 - Statutární město Jablonec nad Nisou uzavře smlouvu o odtahu vozidel překážejících na komunikacích se společností Jan Melichar – ODTAHOVÁ SLUŽBA. Ta zajistí odtah a má k dispozici také vhodnou plochu na jejich uskladnění. Zároveň město uzavře smlouvu na ekologickou likvidaci autovraků s odbornou firmou Petra Kubáčka. Tuto službu bude město nabízet občanům zdarma.

Společnost Jan Melichar – ODTAHOVÁ SLUŽBA, sídlící v sousedním Rychnově u Jablonce nad Nisou, zajistí nejen odtah vozidel, ale také jejich uskladnění na vhodné ploše mimo parkovací plochy města. „Kapacita parkovací plochy společnosti je cca 56 vozidel. Cena za odtah vozidla je 3 000 bez DPH, měsíční parkovné za jedno vozidlo je ve stejné výši,“ konstatuje jablonecký primátor Miloš Vele s tím, že náklady bude hradit majitel vozu.

Téma odstavné plochy řešil magistrát již v minulosti, ale dosud se ji nepodařilo najít. Podle zákona č. 13/1996 Sb., o pozemních komunikacích, má vlastník komunikace oprávnění, nikoli povinnost, odstranit vozidlo z komunikace. „Odstranění aut z komunikace řešíme vždy přijarním úklidu, při velkoplošných opravách komunikací atd. V případě potřeby si však v mezích zákona vystačíme pouhým lokálním přemístěním,“ doplňuje Martin Oklamčák, vedoucí oddělení interního auditu a stížností jabloneckého magistrátu.

Problémem jsou také autovraky, na jejichž existenci si Jablonečané stěžují. „I nám vadí auta, která se rozpadají na ulicích nebo parkovacích plochách a zabírají tak potřebné místo. Proto jsme se rozhodli uzavřít smlouvu také s odborníkem na jejich likvidaci. Občanům pak budeme službu nabízet zdarma,“ připomíná primátor Vele. Podle jeho slov si vedení města od zavedené služby slibuje zjednodušení procesu likvidace autovraků i finanční úsporu pro občany, městu ubyde počet nevzhledných autovraků a zlepší se životní prostředí. Partnerem Jablonce bude firma Petra Kubáčka, která zajišťuje ekologickou likvidaci autovraků a vyřazení vozidel z registru. „Občan, který potřebuje své auto zlikvidovat, se dostaví na radnici na odbor technický, konkrétně na oddělení správy komunikací, kde odevzdá doklady od vozu a firma se o vše ostatní postará,“ uzavírá Miloš Vele.

Množství dlouhodobě odstavených vozidel v Jablonci nad Nisou v posledních třech letech stoupá. V roce 2023 se počet nahlášených vozidel ve srovnání s rokem 2021 zvýšil o 113 %, vozů s neplatnou STK bylo za stejné období o 255 % víc. V roce 2023 odstranil vlastník nebo město 88 % nahlášených vozidel z pozemní komunikace, přičemž 10 % je stále v řešení. A na odstavnou plochu mohla být ve stejném roce odstavená 2 % z nahlášených vozidel, za tři roky tak mohlo být odstaveno celkem 4,35 %.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688