David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  10.07.2024 11:32:28

Investovat jako celebrita? I drobný investor může vsadit na oblasti, ke kterým má osobní vztah

Někdo má rád fotbal, jiný rychlá auta, někdo našel zalíbení třeba v hamburgerech. Mohlo by se zdát, že osobní preference ve spotřebě, koníčky nebo emoční vztah k různým věcem nemá vůbec vliv na to, kam lidé investují. Jenže v řadě případů tomu je jinak. Do oblastí, ke které mají lidé osobní vztah, investují také celebrity a ukazuje se, že občas mají i celkem slušný instinkt. Podívejme se, kterým známým osobnostem se v investování daří nejvíce.

„V našem světě je skvělé, že pokud jste člověk, který se dívá kolem sebe a přemýšlí, jak vylepšit svět, máte nejlepší předpoklady investovat do něčeho nového, co na trh přinese svěží vítr. Myslím si, že v tomto mají slušné schopnosti leckteré celebrity,“ řekl v rozhovoru pro magazín Forbes Quaid Walker, který část své profesní dráhy spojil s technologickou společností Google.

Walker založil společnost Bezel, která obchoduje s luxusními hodinkami jako například Rolex nebo Omega. A natočil několik videí, kde popisuje, jak se mu podařilo na rozjetí svého byznysu získat několik milionů dolarů jako vstupní investici od známých osobností ze světa sportu nebo showbyznysu.

Nejen Walkerovy zkušenosti naznačují, že být celebritou neznamená být finančně negramotný. Právě i mezi známými osobnostmi najdeme řadu příkladů, kdy se celebrity o své finance starají více než solidně.

Například portál Fast Company vydal nedávno žebříček osobností, které jsou nejúspěšnější v investicích do takzvaného venture kapitálu (rizikový kapitál – investice zpravidla do start-upů, tedy do firem stojících na počátku svého životního cyklu).

Žebříčku vévodí Joe Montana, který je mnohem známější ve Spojených státech než v Evropě. Montana je hvězdou amerického fotbalu z 80. let minulého století. V té době vyhrál jako quarterback klubu NFL San Francisco 49ers čtyřikrát Super Bowl. Montana se však stihl zapsat i mezi investorské celebrity, když od roku 2020 investoval do 569 začínajících firem, a dokonce svými investicemi podpořil i deset pozdějších unicornů (firem, jejichž tržní kapitalizace dosáhne alespoň jedné miliardy dolarů).

Hned za Montanou můžeme najít amerického herce Ashtona Kutchera. Filmoví kritici na něm obvykle nenechávají nit suchou, ve světě financí se mu však skvěle daří. Kutcer se může pochlubit úspěšnými investicemi do více než stovky společností, z nichž pět se rovněž vyvinulo v unicorny.

V první desítce úspěšných investorských celebrit ze světa stříbrného plátna nebo televizní obrazovky najdeme ještě Roberta Downeyho Juniora, Willa Smithe nebo Oprah Winfreyovou.

Portál Thinkadvisor.com zveřejnil mírně odlišný žebříček investorů z řad celebrit. A sice deset nejúspěšnějších osobností ve světě financí za rok 2023. Nejméně úspěšným z nich byl známý televizní kuchař Gordon Ramsay. Jeho jmění se odhaduje na 820 milionů dolarů a měsíční příjem pak na 12 milionů. Jeho investice směřují zejména do realit, luxusních vozidel a jachet, ale také akcií. Svůj majetek v roce 2023 zhodnotil o 17,6 procenta.

Devátou pozici obsadil kanadský rapper Drake, který investuje do takřka stejných aktiv jako Ramsay. A pravděpodobně ne náhodou dosáhl téměř totožného zhodnocení, a to 17,8 procenta.

Podobně investuje také americký rapper Kanye West (zhodnocení majetku o 20,7 procenta), trinidadská zpěvačka, rapperka a herečka Nicki Minaj (36,9 procenta) nebo americký youtuber a boxer Logan Paul (49 procent). Nejlépe se loni dařilo americkému zpěvákovi a skladateli Kennethu Edmondsovi), který svůj majetek zhodnotil o 134,4 procenta. Také základem jeho portfolia jsou reality a luxusní vozidla.

Právě nemovitosti najdeme u celebrit mezi investicemi nejčastěji. To ale neznamená, že do realit nemohou investovat i drobní investoři, kteří zrovna neoplývají volnými miliony dolarů v hotovosti. Na finančním trhu totiž dnes existuje řada podílových fondů, které se na investice do nemovitostí zaměřují. Fungují jako klasické ETF (Exchange traded funds), do kterých lze investovat pomocí nejrůznějších aplikací i velmi malé částky.

Své investiční portfolio si ale díky ETF fondům můžete nastavit prakticky libovolně. A můžete do něj přimíchat i společnosti nebo celá odvětví, se kterým vás pojí něco víc než jen touha co nejlépe zhodnotit své úspory.

 

David Matulay, analytik společnosti InvestingFox

 

Varování! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může ovlivnit výnosy v důsledku kolísání. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a aktuální očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je obchodní značka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

 


David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.07.2024  Ceny nemovitostí zase rostou. Hypotéky sice klesají, ale nestojí to za řeč Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
17.07.2024  Český statistický úřad dnes zveřejnil data o červnovém vývoji cen výrobců Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
15.07.2024  Výhody propojení Fintokei s Purple skupinou David Varga (Fintokei)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688