Saxo Bank (Saxo)
Dluhopisy  |  08.07.2024 11:28:29

Dluhopisy: Co dělat, než se inflace stabilizuje

  • Výnosy amerických i evropských vládních dluhopisů se budou navzdory umírněnější monetární politice i ve 3. čtvrtletí držet v úzkém pásmu. Příčinou jsou nejisté inflační vyhlídky.
  • Rozdíl v nedávném vývoji amerických a evropských sazeb přispěje ke zvýšení volatility dluhopisů, takže budeme preferovat kvalitní obligace a krátkou duraci.
  • Úvěrový spread má podle všeho zůstat stabilní, aktivita na primárním trhu zpomaluje a současná míra inflace nutí investory hledat vyšší výnosy.

Snahy o zvýšení likvidity trhu sníží výnosy, klíčem zůstává inflace

V červnu začal Fed zmírňovat tempo kvantitativního zpřísňování (QT) a americké ministerstvo financí zahájilo zpětný odkup vládních dluhopisů, aby zvýšilo likviditu na trhu. Navzdory těmto snahám se očekává, že zůstanou výnosy z amerických vládních dluhopisů zvýšené, dokud se inflační trend jednoznačně nevrátí k cílovým 2 %. Pokud se ekonomika ochladí, může to americkým vládním dluhopisům prospět, ale tuto poptávku patrně vyváží neochota Fedu výrazněji snížit sazby.

V Evropě zatím míra inflace klesla víc než v USA, což umožňuje ECB v případě potřeby zmírnit restriktivní monetární politiku, i když se inflace dál drží nad cílovými hodnotami.

To připravilo scénu pro nadcházející čtvrtletí, kdy může dál růst divergence mezi Spojenými státy a Evropou. I když se rozdíl úrokových sazeb mezi oběma regiony v letošním roce výrazně prohloubil, trh s forwardovými swapy předpokládá, že se tento spread v následujících třech letech vyrovná, protože není pravděpodobné, že by se jejich monetární politika dál rozcházela. Pokud však bude evropská inflace i nadále oslabovat rychleji než americká, může se rozdíl v úrokových sazbách vrátit na úroveň před pandemií, což by Evropě přineslo strmější výnosové křivky.

Navzdory všeobecně očekávanému a předem avizovanému červnovému snížení sazeb se zdá, že odpovědní činitelé ECB s dalším odklonem evropské monetární politiky od té americké váhají. I nadále se hodlají řídit daty a na zbytek roku se nezavázali k žádnému konkrétnímu postupu. A tak se dá čekat, že budou krátkodobé sazby nadále stabilní a výnosové křivky mírně zestrmí s tím, jak se bude evropská ekonomika zotavovat a v červenci začne s postupným útlumem programu PEPP.

 

Díky atraktivním výnosům podpoří silná poptávka korporátní dluhopisy

Navzdory trvalému úpadku firemních dluhopisů bude poptávka po korporátních dluhopisech investičního charakteru patrně dostatečná. Další vývoj inflace totiž zůstává nejistý a primární trhy upadají do zimního spánku. Fed zpomaluje QT a ECB začíná snižovat sazby, takže nejspíš dojde k dalšímu zúžení úvěrového rozpětí.

Podobně se očekává, že si po celé 3. čtvrtletí udrží podporu i korporátní dluhopisy s vysokým výnosem. Spready na trhu s rizikovými dluhopisy jsou sice ve srovnání s historickým průměrem malé, ovšem v posledních dvou letech se tyto instrumenty osvědčily jako klíčový prostředek zajištění proti inflaci. Vzhledem k tomu, jak nejistý je úspěch centrálních bank v boji proti inflaci, se očekává, že bude po korporátních dluhopisech s vysokým výnosem navzdory oslabujícím fundamentům poptávka po celé 3. čtvrtletí. V tomto prostředí bude zásadní pečlivý výběr a analýza zdola nahoru.

Investiční dopady

Vývoj na trzích úrokových sazeb je i nadále úzce svázán s vývojem inflace. Americká monetární politika se čím dál víc rozchází s tou evropskou, a tak je důležité zachovat opatrnost a omezit svou durační expozici. Dál proto preferujeme kvalitní dluhopisy a splatnost do pěti let, ale k úvěrovému riziku a delším duracím se stavíme opatrně.

Na rozvinutých trzích dosáhly krátkodobé sazby svého vrcholu v roce 2023, kdy nabízely držitelům obligací scénář, v němž se nedalo prohrát. Pokud například předpokládáme roční držbu, musel by výnos 2letých amerických státních dluhopisů stoupnout nad 10,6 %, aby byla návratnost záporná, zatímco v případě 2letých německých státních dluhopisů by musel výnos stoupnout nad 6 %.

Dlouhodobé sazby jsou i nadále ohroženy možným návratem inflace ke 2 % a případným opětovným zvýšením prémie za splatnost, zejména vhledem k rostoucím obavám ohledně udržitelnosti deficitů. Pokud si americká ekonomika udrží svou výjimečnost, mohou výnosy tamních státních dluhopisů znovu otestovat 5% hladinu a pak by s sebou vytáhly i výnosy evropských státních dluhopisů.

 

Althea Spinozzi, specialistka na dluhopisy Saxo Bank

Althea Spinozzi je obchodníkem v Saxo Bank a specializuje se na dluhopisy. Působí v globálním prodejním týmu.
Althea Spinozzi začala v Saxo Bank pracovat v roce 2017 jako specialistka na dluhopisy. Vytváří průzkumy dluhopisů a spolupracuje přímo s klienty, kterým pomáhá vybírat dluhopisy a obchodovat s nimi. Vzhledem k tomu, že má široké znalosti pákového dluhového efektu, zaměřuje se hlavně na dluhopisy s  vysokým výnosem a na firemní dluhopisy s atraktivním poměrem rizika a výnosu. Althea má v oblasti finančních služeb sedmiletou zkušenost, zejména v oblasti dluhopisů a platforem.
Před svým nástupem do Saxo Bank pracovala v týmu Leveraged Loan v Royal Bank of Scotland a předtím s týmem Institutional Fixed Income v Mitsubishi UFJ v Londýně nebo v týmu Platform Sales v Bloomberg LP.
Althea k obchodování s dluhopisy přistupuje velmi aktivně a zaměřuje se na maximalizaci celkových výnosů. Althea má titul MSc v oblasti managementu rozvoje z londýnské School of Economics a bakalářský titul v oblasti mezinárodního obchodu z bostonské Northeastern University. Althea má FCA certifikát CF30.

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688