Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.07.2024 06:08:07

Pilulka se možná dostane do rukou Čupra, zakladatele Rohlik.cz. Oznámená dohoda však vyvolává otázky

Společnosti Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA) má nakonec pomoci vytrhnout trn z paty Tomáš Čupr. Tedy domácí podnikatel známý především coby zakladatel a šéf internetového obchodu rohlik.cz. Obchodu, který však právě i vedle potravin nabízí již také lékárenské produkty, resp. v daném segmentu spolupracuje s významným hráčem na trhu – BENU lékárna. A nejspíše si Čupr brousí zuby na přímé rozšíření lékárenského byznysu. Mohl by se totiž stát hlavním akcionářem společnosti PILULKA. Ta totiž v poměrně strohé tiskové zprávě mj. zveřejnila, že Čupr od některých stávajících akcionářů získal opci na ovládnutí kontrolního podílu v PILULCE. A to za blíže nespecifikovaných podmínek. Tedy není nyní známa ať už například příp. kupní cena akcií či časový horizont.

Navíc také není vůbec jasné, o jak vysoký kontrolní podíl by se jednalo. Tedy zda by například podíl prodali jen bratři Kasovi, kteří by nejspíše měli nyní kontrolovat cca 35 % firmy, či někdo z dalších dvou hlavních akcionářů. Tedy skupina Wood & Company či Marek Krajčovič, který zatím jako poslední „Insider“ prodával akcie firmy. Jak jsme před měsícem přiblížili, zbavil se na pražské burze více než 1,8 tisíce akcií.

Poslední známá konkrétnější akcionářská struktura prezentovaná společnosti PILULKA (před SPO v červnu 2023)


Zdroj: PILULKA (grafická úprava kurzy.cz)

Dveře k celé v úvodu zmiňované transakci nejspíše otevřela půjčka. Čupr má totiž PILULCE nejprve umožnit čerpat až 80 mil. . Dle zmiňované tiskové zprávy ale až po blíže nespecifikovaném „splnění obvyklých odkládacích podmínek“. Zda by se mohlo jednat například o zastavení některých akcionářských podílů, můžeme jen spekulovat. Každopádně financePILULKA dle sdělení použít na navýšení pracovního kapitálu a na úhrady pohledávek dodavatelů. Jak bylo již při letošním START Day poodkryto, firma je totiž v prodlení se splácením faktur některým dodavatelům. A z textu lze vycítit, že Čupr zřejmě tlačí na další restrukturalizaci.

Celé znění poslední TZ společnosti PILULKA: Společnost Pilulka Lékárny a.s., provozovatel internetové lékárny Pilulka oznamuje, že dne 4.července 2024 podepsala úvěrovou smlouvu umožňující čerpání úvěru do výše 80 mil. , a to po splnění obvyklých odkládacích podmínek. Součástí dohody s úvěrujícím, společností Growth Expert s.r.o. ze skupiny TCF Capital českého podnikatele, Tomáše Čupra, je i opce ve prospěch úvěrujícího na nabytí kontrolního podílu ve společnosti Pilulka Lékárny a.s. od některých stávajících akcionářů za podmínek dohodnutých s těmito akcionáři. Společnost Pilulka Lékárny a.s. použije prostředky z úvěru na navýšení pracovního kapitálu a na úhrady pohledávek dodavatelů. Společnost Pilulka Lékárny a.s. současně bude pokračovat v dobrovolné restrukturalizaci, jejímž cílem je meziroční snížení fixních nákladů a zlepšení cash-flow.

Neexistující firma?

Ve výše zveřejněné tiskové zprávě však možno každopádně nalézt rozpor. Tedy především ve vztahu k prezentované údajné Čuprově firmě Growth Expert s.r.o., která má právě poskytnout zmiňovanou finanční injekci. Taková firma totiž u nás vůbec neexistuje, resp. není totiž dle jména v Obchodním rejstříku k nalezení.

Na naše emailové dotazy k transakci Tomáš Čupr, resp. jeho skupina TCF Capital do zveřejnění článku zatím nereagovala. Sama PILULKA pak na základě žádosti na poskytnutí identifikace firmy v neděli odpověděla, když finanční ředitel Tomáš Hospůdka sdělil IČO 21260834. Dle ještě nedělních večerních údajů Obchodního rejstříku se však pod danou identifikací nacházela společnost s názvem ASVEIG Systems s.r.o. Firma se základním kapitálem jen 12 tis. založená teprve letos v únoru. Nejspíše však za účelem dalšího prodeje coby „Ready made společnost“, když vlastníkem je totiž v rejstříku zapsána firma zaměřující se na daný byznys. Tomáš Čupr tedy mohl danou firmu v posledních dnech koupit a teprve je v procesu přejmenovávání/změn.

Pro investory, ověřující si dění okolo PILULKY, by se však v tiskové zprávě firmy jistě hodilo zveřejnit právně relevantní údaje…  

Insider transakce nahlášeny s ročním zpožděním

Jak k investorům (ne)proudí potřebné informace ukazuje další renonc(i). Při loňském navyšování kapitálu (SPO) zaznívalo od zakladatelů, že se dané sekundární nabídky hodlají zúčastnit. Tedy například se tak bez jakékoliv specifikace vyjadřoval Petr Kasa. Vše však ukazovalo na to, že zůstalo jen u slov. Regulatorní hlášení totiž tehdy v tomto ohledu žádné nepřišlo, resp. jen asi měsíc po SPO Martin Kasa naopak nahlásil ČNB prodej akcií. Na pražské burze totiž 21. července po drobném kurzovém nádechu titulu na 475 prodal 1 350 akcií PILULKA. Jak se až nyní ukázalo, teoreticky vlastně hned realizoval drobný zisk.

V 1. kole SPO objemově za 40 % navýšení kapitálu při ceně 450 totiž stáli Martin Kasa společně s bratrem Petrem. Zatímco posledně zmiňovaný koupil 22 223 akcií PILULKA, Martin pak rovných 22 tis. Tyto výrazné transakce po cca 10 mil. však regulátorovi, tedy potažmo investorské veřejnosti, nahlásili shodně až letos na konci června.

V té souvislosti stojí za to připomenout, že letos v březnu Petr Kasa prodal na pražské burze přes 18 tis. akcií PILULKA při průměrné ceně „jen“ 215,52 . V porovnání s cenou v SPO tedy za méně než polovinu. K transakci tehdy uvedl: „Jednorázový prodej z důvodu získání finančních prostředků na splátku soukromého úvěru.“ Ještě větší otázky však stále vzbuzuje jeho předcházející transakce za 3,77 mil. z listopadu 2023, kdy naopak nakoupil téměř 9,5 tis. akcií při „nesmyslné“ ceně cca 398 . V tu dobu se totiž akcie PILULKA obchodovaly v porovnání o třetinu levněji, resp. pod hranicí 260 . A teprve před dvěma týdny se vyrojil ještě další obdobně nestandardní obchod z té doby. Na konci října totiž mimo burzu při obdobně nesmyslném kurzu 417 koupil 2 302 akcií PILULKA člen dozorčí rady Miloš Čebík. Zainvestoval tedy do akcií asi 960 tis. Kč, když je mohl na burze pořídit levněji o cca 400 tis. Kč. Transakci nahlásil až po téměř 8 měsících… Budeme sledovat, jak se k daným obchodům/prodlením příp. postaví dohled, tedy ČNB.

Kurz akcií PILULKA nasměrují podmínky opcí

Dříve zmiňované neplnění kovenantů a v té souvislosti rizika možného konce společnosti nyní jistě podstatně zmírnila oznámená finanční injekce Tomáše Čupra. Pro akcie PILULKA ji tak jistě lze v daném okamžiku považovat za značně pozitivní. Alfou a omegou je však do budoucna cena, za jakou by akcie ve velkém mohl Čupr příp. ovládnout. Při splnění zákonných podmínek by totiž následně mohlo dojít i na veřejnou nabídku odkupu pro ostatní akcionáře. Cena by se pro ně právě výrazně odvíjela od zmiňovaných opčních transakcí.

Přestože sama firma v tomto ohledu nic nezveřejnila, investoři by se správně v těchto dnech stejně měli „opční“ podrobnosti dozvědět od samotných zainteresovaných akcionářů. Dle všeho totiž opce rovněž podléhají regulatornímu hlášení pro ČNB. V rámci „čistoty“ domácího kapitálového trhu by se je investoři měli dozvědět neprodleně…

Připomenout závěrem lze, že na konci května, kdy akcie PILULKA stály na burze cca 180 , se v rozhovoru pro Czechcrunch Tomáš Čupr mj. vyjádřil o poohlédnutí po lékárenské firmě. Blíže nespecifikovanou cenu za možné převzetí PILULKY tehdy charakterizoval jako „neakceptovatelnou“.

Graf: PILULKA LÉKÁRNY - graf kurzu akcie cz

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
17.07. 13:22  Neexistujici firma no a? (Petr pod 980)
Diskuse je uzavřena

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 18:47  Propad Spirit Airlines tlačí akcie aerolinek vzhůru X-Trade Brokers (XTB)
Pá 16:52  Týden na akciových trzích: Indexy sestoupily z historických maxim - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688