Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.07.2024 13:37:14

Pražská burza v týdnu rozšířila letošní celkové zisky nad 19 %. ERSTE se „obula“ do odkupu vlastních akcií


Evropské trhy zejména v druhé polovině týdne zaznamenaly novou vlnu optimismu ve světle také spekulací na „lepší“ výsledek víkendového druhého kola voleb ve Francii. I přes sváteční páteční absenci pražská burza dokázala týdenním výrazným posunem indexu PX o 1,7 % západním trhům konkurovat. Pozitivní šňůra domácího trhu trvá 5 seancí, resp. po očištění o dividendy ještě o seanci více. Tedy dle sesterského indexu PX-TR zohledňujícího navíc „výplatudividend. Za posledních 14 seancí navíc tento index klesl jen dvakrát a již v úvodu týdne se poprvé ve své historii krátce podíval nad hranici 4 tis. bodů. Týden nakonec zakončil na téměř 4 042 bodech, tedy letos přidává již přes 19 %. Při pohledu zpět o rok lze pak dle indexu napočítat pro investory možné zhodnocení o zhruba 30 %.

Graf: PX-TR graf, ke stažení SVG, PNG

Vítězem zkráceného týdne se staly akcie PRIMOCO, které tak rozšířily pozitivní reakci na předchozí oznámené uzavřené firemní kontrakty. Pražskou burzu však v týdnu primárně vytáhly k výrazným ziskům akcie ERSTE, které s aktuální vahou 21 % právě dominují indexu PX/PX-TR. V domovské Vídni se vydaly výrazně na sever, když své jistě sehrál také spuštěný odkup vlastních akcií samotnou bankou. Dle dosud zveřejněných dat banka do středy nakoupila 479 tis. vlastních akcií za 21,7 mil. EUR. Tedy během jen 4 seancí stihla utratit více než 4 % z plánovaných 500 mil. EUR. Doplnit lze, že i přes pokus o další růstpátek titul v domovské Vídni nakonec uzavřel červeně, resp. v přepočtu oproti pražské burze o cca 4 níže.

 

Index PX v týdnu již žádná emise výkonnostně nepřekonala, když jejich zisky byly do procenta. Nejvíce nicméně domácí trh dále podpořily akcie ČEZ, předvádějící každopádně značnou opakovanou volatilitu v rozsahu cca 875-890 . Ceny elektřiny přitom změny prakticky nepředvedly, s titulem si jistě „hrály“ nové debaty ohledně windfall tax. Tedy zda dojde od příštího roku na její předčasné zrušení či nikoliv.

Téměř již zpět u svých historických maxim se ocitly akcie MONETA. Podporou mohla být zveřejněná akcionářská struktura banky k 30. červnu, která za poslední čtvrtletí indikuje možné navýšení podílu ze strany finančníka Pavla Tykače. Ten každopádně již déle ovládá více než desetinu firmy, na jeho „hlavním“ účtu na firmě Manecomte v CDCP přibylo nicméně za kvartál více než 4,5 mil akcií MONETA. Ke konci června na něm měl téměř 46,9 mil akcií MONETA, resp. 9,17 %. Doplnit lze, že skupina J&T, resp. účet společnosti Mythessa Holdings se mezikvartálně naopak nepatrně snížil z 11,31 % na 11,20 %.

Před dividendou se u svých více než 2letých maxim držely v týdnu akcie KOFOLA. Díky i růstu akcií ERSTE pak o své prvenství z hlediska letošního kurzového zhodnocení přišly akcie COLT. Své nicméně sehrálo také rozhodné datum pro nárok na dividendu. Titul se v návaznosti propadl až na 650 , nicméně ztráty rychle mírnil. Zmínit lze, že v návaznosti na motivační program šest členů nejvyššího vedení obdrželo v souhrnu opce na celkem 789 500 akcií COLT. Valnou většinu (657 500) obdržel CEO a předseda představenstva Jan Drahota.

Druhý týden v řadě se z pravidelně sledovaných titulů nejvíce nedařilo akciím PILULKA. Reagovaly vlastně na oznámení o dalších problémech firmy a možnou další „preventivní“ restrukturalizaci, pokud by nedošlo na úspěšné avizované jednání s investory. Následně ve čtvrtek po uzavření trhů však právě firma zveřejnila uzavření dohody s Tomášem Čuprem (rohlik.cz), který firmě poskytne finanční injekci až 80 mil. . Navíc se díky získaným opcím může stát i hlavním akcionářem. K výraznému dění okolo firmy, které má právě i řadu rozporů, připravujeme samostatný rozsáhlý článek.

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 18:47  Propad Spirit Airlines tlačí akcie aerolinek vzhůru X-Trade Brokers (XTB)
Pá 16:52  Týden na akciových trzích: Indexy sestoupily z historických maxim - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688