Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.07.2024 17:44:00

Co s penězi – hospodaření firem nyní a před třiceti lety

Za posledních pár desetiletí se v oblasti hospodaření s hotovostí docela výrazně změnilo chování firemního sektoru. Podíváme se jak a na možnou souvislost se současnými „vysokými“ valuacemi trhu.

Následující graf od Goldman Sachs popisuje dlouhodobější používání hotovosti ze strany amerických obchodovaných firem. Konkrétně jejího použití na investice, odkupy a dividendy a na fůze a akvizice:

sous1
Zdroj: X, Goldman Sachs

Na straně fůzí a akvizic tedy firmy zhruba drží lajnu – dávají na ně zhruba 10 % toho, co ročně generují na hotovosti. Investice ale trendově klesají, z cca 70 % jsou nyní pod 50 %. A vracení peněz akcionářům se zvedá z méně než 30 % podílu na současných více než 40 %. Samo o sobě by to mohlo svádět k závěru, že firmy nemají tolik investičních příležitostí, jako dříve a proto více vrací peníze akcionářům. Jenže pokud se podíváme na dlouhodobější vývoj ziskovosti, obrázek vypadá trochu jinak – korporátní sektor totiž drží svou ziskovost na dlouhodobém růstovém trendu, či jej dokonce přestřeluje. To by se s dlouhodobější absencí zajímavých investičních příležitostí moc nerýmovalo.

Jak jsem tu tedy již před časem psal, nejde možná o to, že firmy investují méně, ale o to, že za investice méně platí. Což už přímo souvisí s oněmi údajně vysokými valuacemi amerických akcií. Ty jsou totiž historicky vysoké, pokud poměřujeme ceny k ziskům. Ale zdaleka ne tolik to platí, pokud ceny poměříme k volnému toku hotovosti. A příčinou mohou být právě historicky nízké výdaje na investice (i relativně k odpisům). Více jsem se tomuto tématu věnoval v pár předchozích článcích.

Připomenout si v souvislosti s prvním grafem můžeme ještě následující obrázek. Bank of America v něm porovnává vývoj objemu dividend a odkupů na americkém akciovém trhu. Odkupy vykazují mnohem větší cykličnost, jejich popularita u firem ve srovnání s dividendami přitom trendově roste:

sous2
Zdroj: X, BolfA Global Research

Firmy tedy ze svých zisků vyplácejí trendově více a více. A víc a víc k tomu používají odkupy. Příčin může být více, nejčastěji bývá zmiňováno daňové hledisko a to, že investoři nemají rádi prudké změny v dividendách. Odkupy tak z tohoto pohledu poskytují větší flexibilitu. Jejich hodnocení přitom z fundamentálního pohledu není zase tak jasné, jak je někdy prezentováno. Odkupy sice snižují počet akcií a tudíž zvyšují zisky na akcii EPS. Ale zároveň mění kapitálovou strukturu a tudíž i rizikovost akcií. A tudíž by se měly promítat i do změny valuačních násobků.

Pokud tedy odkupy například zvýší EPS ze 100 na 105 dolarů, na druhé číslo by neměly být automaticky nasazovány staré valuační násobky. Tedy například PE ve výši 10 se závěrem, že hodnota akcie vzrostla díky odkupům z 1000 (100 x 10) dolarů na 1050 (105 x 10) dolarů. Záleží na tom, jak se kvůli odkupům změnilo PE. Pokud firma například kvůli odkupům prudce zvýšila své finanční riziko, mohlo PE klesnout a více než eliminovat efekt vyšších EPS.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688