mdcr.cz (MD ČR)
Auto Moto  |  03.07.2024 16:36:00

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět úsek dálnice D6 Petrohrad – Lubenec

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo dnes stavbu 12 kilometrů dlouhého úseku dálnice D6 PetrohradLubenec v Ústeckém kraji. Práce vyjdou na 3,47 miliardy bez DPH. Řidiči novým úsekem v celé délce poprvé projedou v říjnu 2027 a po dva kilometry dlouhém úseku navazujícím na obchvat Lubence již na přelomu let 2025 a 2026. ŘSD aktuálně buduje dalších 21 kilometrů D6 i odpočívku u Kolešova, kde budou po obou stranách dálnice parkovací místa a čerpací stanice.

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět úsek D6 Petrohrad – Lubenec
„Úsek PetrohradLubenec je jednou z největších dopravních staveb v Česku. Na D6 mezi Prahou a Karlovými Vary jde o nejdelší a zatím nejnákladnější stavbu. Celá D6 z Prahy až do Karlových Varů by měla být hotová v roce 2028. Doba jízdy se tak zkrátí z nynějších téměř dvou hodin o polovinu. Do všech rozestavěných i plánovaných úseků investuje ŘSD 26 miliard bez DPH. Stejně jako v minulých letech naší vlády je stavební rozpočet výrazně proinvestiční,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

V začátku území navazuje trasa na rozestavěný úsek D6 Hořovičkyobchvat, který plánuje ŘSD zprovoznit příští rok. Stavba pak končí napojením na obchvat Lubence. Součástí nového úseku bude 16 mostů, mimoúrovňová křižovatka Černčice a dvě protihlukové stěny. Jeden z mostů překlene plánovanou přehradu Kryry. Území budoucí dálnice teď zkoumají archeologové. Zatím zaznamenali hlavně nálezy ze 17. až 20. století. Odkryli také dva pravěké objekty a okraj žárového pohřebiště ze starší doby železné – tři hroby. K zajímavostem patří rovněž dřevěný vodovod směřující do zaniklého pivovaru v Ležkách. Podařilo se vyzvednout část potrubí se zachovanými letokruhy.

Dálnice především odvede dopravu z obcí, kudy nyní jezdí motoristé po silnici první třídy. Je to víc než 8000 vozidel denně. Lidem v přilehlých obcích se výrazně uleví. Stávající šířkové uspořádání silnice I/6 je už nevyhovující, naprosto nepostačuje narůstajícím intenzitám silniční dopravy a nezajišťuje její plynulost a bezpečnost. Dostavba dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů je pro ŘSD zásadní prioritou, což je na rozestavěnosti této dálnice také vidět,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ze zhruba 130 km dlouhého spojení mezi hlavním městem a Karlovými Vary zbývá dokončit 63 kilometrů dálnice. Příští rok by měla být D6 od Prahy hotová k jesenické křižovatce na hranici Středočeského a Ústeckého kraje. ŘSD ještě letos v srpnu zprovozní úsek D6 Krupá, přeložku dlouhou 6,5 kilometru. Příští rok v září chce ŘSD otevřít úseky u Hořesedel, Hořoviček a odpočívku Kolešov. Letos a v roce 2025 plánuje ŘSD také začít stavět další dva úseky dálnice D6 v Karlovarském kraji.

Stavba je navržena ke spolufinancování v rámci Programu Doprava 2021-2027 (OPD3) z Fondu soudržnosti.

Hlavní trasa:

délka: 12106 m
počet stavebních objektů: 170
zhotovitel: sdružení EUROVIA CZ a.s, BERGER BOHEMIA a.s. a Stavby mostů a.s.
cena stavby dle smlouvy: 3 477 584 013 bez DPH
zahájení realizace: 7/2024
zprovoznění: 10/2027

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688