Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  03.07.2024 14:57:13

Přiletěli jste na dovolenou a vaše kufry nikde? S pojištěním máte nárok na kompenzaci

Zpožděná zavazadla

Pražské letiště se od začátku prázdnin potýká s četnými problémy při odbavování zavazadel. Lidé vracející se z dovolených čekají i několik hodin na své kufry. Ještě hůře jsou na tom však ti cestující, kteří odlétají na dovolenou, zatímco jejich zavazadla zůstávají na letišti. Co v takové situaci můžete dělat? A kdy máte nárok na kompenzaci? 

Přiletět na dovolenou a marně čekat na své zavazadlo je noční můrou turistů. Místo vytouženého odpočinku tak přichází stres, zda a kdy za vámi zavazadla do cílové destinace dorazí. Starosti jsou pak o to větší, pokud v nich máte uložené věci, bez nichž se jen stěží obejdete, jako jsou například léky, zdravotnické pomůcky a další. Není však pochyb o tom, že chybějící kufry přidělají vrásky na čele každému a celkový zážitek z dovolené dokážou značně poznamenat. 

Události posledních dní, jejichž dějištěm se stalo Letiště Václava Havla, navíc ukázaly, že se podobné případy nemusí zdaleka týkat jen zaoceánských letů nebo cest, jež jsou spojeny s několika přestupy. Nepříjemná situace se zpožděnými zavazadly se totiž dotkla především přímých charterových letů vypravovaných pro klienty cestovních kanceláří. 


Co dělat, když se nedočkáte zavazadla? 

Pokud váš kufr nedocestuje do cílové destinace společně s vámi, situaci okamžitě řešte přímo na cílovém letišti. Obraťte se na reklamace zavazadel (Baggage Claim), kde sepíšete reklamační protokol, tzv. Property Irregularity Report (PIR). V něm mimo jiné uvedete, kde se budete následující dny vyskytovat a kam mají vaše kufry doručit. Jelikož za vaše zavazadla zodpovídá přepravce, reklamaci můžete vyplnit také online na jeho webových stránkách – tuto možnost můžete využít například v případě pozdně nočních letů, kdy už na reklamacích nemusíte místní pracovníky zastihnout. Vždy ale upřednostněte možnost mít doklad přímo od daného letiště. 

Letecké společnosti se obvykle snaží zavazadlo doručit do 24 až 48 hodin. Jen málokdo si ale umí představit, že stráví dva, nebo dokonce více dní dovolené bez svých osobních věcí. A i když se bez části z nich pravděpodobně nějaký čas obejdete, některé si budete muset obstarat. Ať už se jedná o hygienické nebo zdravotnické potřeby, dětskou výživu nebo plínky, ale také oblečení, včetně plavek. 


Proti zpožděným zavazadlům se můžete připojistit

Cestovní pojištění vás sice před zpožděním zavazadel neochrání, pomůže vám ale situaci zvládnout finančně a zmírnit její nepříjemné důsledky. Je ale potřeba si k cestovnímu pojištění sjednat připojištění zpoždění přepravovaných zavazadel, respektive zpožděného letu, jež se vztahuje právě i na zpožděná zavazadla. Některé pojišťovny mohou pojištění zpožděných zavazadel nabízet už v rámci samotného cestovního pojištění, pokud si například zvolíte dražší produkt.  

Pokud se vaše zavazadla zpozdí o více než 6 hodin, máte pak nárok na proplacení nákladů, které jste v cílové destinaci museli vynaložit na zakoupení všech nezbytných věcí, a to až do výše zvoleného limitu. Jedná se především o věci základní potřeby, nepočítejte tedy s tím, že vám pojišťovna proplatí například zakoupení drahého parfému.

Cokoliv si budete muset v důsledku chybějícího zavazadla dokoupit, evidujte. Schovejte si veškeré účtenky od nákupů – právě na základě nich vám pojišťovna náklady proplatí.


Na kolik vás vyjde připojištění zpožděných zavazadel?

Pojištění zpoždění zavazadel lze zakoupit k vybraným produktům jako připojištění. Cena takového připojištění se pohybuje řádově kolem 150 Kč za každou osobu na týdenní dovolenou. Jako připojištění toto riziko nabízí například Axa Assistnace. 

Některé produkty však takovou ochranu v sobě obsahují automaticky a jen dle zvoleného rozsahu se liší limit pro pojistnou událost. Tedy platí, čím vyšší krytí, tím případně vyšší pojistné plnění v případě zpoždění zavazadel. Mezi pojišťovny, které toto krytí mají v rámci produktu v ceně, patří např.: PVZP nebo SV pojišťovna. 


Zpožděná zavazadla z dovolené

Zavazadla se pochopitelně můžou zpozdit i na zpáteční cestě z dovolené, což ostatně mnozí čeští turisté v uplynulých dnech na vlastní kůži zažili. Na tento případ se ale bohužel cestovní pojištění nevztahuje. Pokud se však vaše zavazadla na pásech ani po několika hodinách neobjeví, je dopravce povinen vám je na jeho náklady doručit na vámi uvedenou adresu, a to opět na základě vyplněného reklamačního protokolu. 

Jestliže se svého zavazadla nedočkáte do 21. dne od vyplnění reklamace, považuje se za ztracené a máte nárok žádat po dopravci finanční kompenzaci za hodnotu jak samotného zavazadla, tak věcí v něm obsažených. Také proti ztrátě zavazadel se můžete připojistit v rámci cestovního pojištění

 


Ondřej Vacek

Pracovní začátky sahají do roku 2005, když začínal jako projektový koordinátor a později jako projektový manažer v jedné z největších cestovních agentur v ČR. Od roku 2010 se věnoval především rozvoji pojistných produktů. Od roku 2018 rozvíjel své znalosti z pozice produktového manažera cestovního pojištění v přední pojišťovně zaměřující se právě na cestovní pojištění. V roce 2020 rozšířil řady společnosti Ušetřeno.cz, nejdříve jako produktový manažer cestovního pojištění, aby následně v roce 2022 převzal rozvoj celého oddělení pojištění – tedy odpovědnost za strategii i v oblasti autopojištění a pojištění nemovitostí.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více informací na https://www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   9:28  Půjčka a ztráta zaměstnání: Co dělat dál? Iva Grácová (Bezvafinance)
Et   8:49  Kudy a za kolik autem do Chorvatska Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 11:26  Jak si užít letní sportování u vody v klidu? Postará se o vás správné cestovní… Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688