Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  03.07.2024 11:47:54

Férový zaměstnavatel: kdo letos získal nejlepší hodnocení od svých současných i bývalých zaměstnanců a zaměstnankyň?

Ilustrační foto

Již popáté portál Atmoskop.cz vyhlásil kategorii Férový zaměstnavatel ve spolupráci se soutěží Pluxee (dříve Sodexo) Zaměstnavatel roku. Kdo letos získal nejlepší hodnocení od svých současných i bývalých zaměstnanců a zaměstnankyň? Seznamte se s receptem na úspěch od vítězů.

„Dnešní pracovní trh je dynamický a konkurenční, a proto je pro zaměstnavatele nezbytné, aby se odlišili a přilákali ty nejlepší talenty, stejně tak si udrželi šikovné stávající zaměstnance. Férovost a firemní kultura hraje klíčovou roli při rozhodování stále většího množství lidí. Ti se při rozhodování častěji přiklánějí k zaměstnavatelům, kteří dokáží naplnit jejich představy o práci,“ říká Tomáš Pavlíček z Atmoskop.cz.

Nejférovější malé firmy do 100 zaměstnanců

1. Agnostix
Vynikající hodnocení získala od svých lidí mladá technologická společnost Agnostix, která staví na individuálním a osobním přístupu. Toho si zaměstnanci podle Sebastiána Šumavského cení nejvíce: „Všichni vědí, že jsou rovnocenní partneři a mohou se na nás s čímkoliv obrátit. Poskytujeme maximální volnost a možnost aktivně se podílet na chodu firmy.“ Ocenění je pro firmu potvrzením, že to, co dělá, dělá dobře. „Je to výborná motivace pokračovat a pro ostatní společnosti skvělý signál k tomu, snažit se postavit spokojenost lidí do popředí svého byznysu,“ říká Senior Recruitment Consultant.

2. Iresoft
Pověst super zaměstnavatele potvrdila softwarová firma Iresoft. Loňskému vítězi ocenění přineslo publicitu, zviditelnění značky a pomohlo při náboru zaměstnanců. „Kandidáti hodnocení na Atmoskopu při pohovorech často zmiňují a je pro ně jedním z důležitých faktorů,“ popisuje HR manažerka Renata Balíková. Hodnocení tu využívají i pro interní účely coby zpětnou vazbu od kolegů. Vědí tedy, že nejvíce si lidé cení přátelského a podpůrného prostředí, kde dominují výborné vztahy, férovost a důvěra. Velkým benefitem je také svoboda a flexibilita, možnost pracovat na smysluplných produktech a příležitosti k osobnímu rozvoji.

3. Notum Technologies
Společnost Notum Technologies se stará nejen o softwarová řešení pro klienty, ale také o své zaměstnance. „Tvoříme komunitu a dobré vztahy mezi kolegy podporujeme společnými aktivitami, stejně jako transparentní a otevřenou komunikací,“ říká Gabriela Jankovičová. Pro tým je klíčové udržovat pozitivní atmosféru, díky které se i v dnešní online době těší na osobní setkání v kanceláři. „Nasloucháme kolegům a často využíváme jejich nápady a zpětnou vazbu. Jsme tým, který si vzájemně kryje záda a pomáhá nováčkům,“ doplňuje HR & marketingová specialistka, podle níž je ocenění potvrzením, že jejich snaha má smysl.

Střední firmy o 100 až 1000 zaměstnancích s top kulturou

1. Cesta domů

Práce v organizaci Cesta domů, která poskytuje odbornou péči umírajícím a jejich blízkým, je specifická tím, že přirozeně přitahuje lidi sdílející podobné hodnoty. Těmi jsou lidskost, profesionalita, respekt, otevřenost, týmovost. Scházejí se zde ti, kdo hledají smysluplnou práci. S růstem organizace vzniká i větší potřeba dobře nastavit komunikaci a sdílet informace. „Snažíme se vytvořit prostor pro zaměstnance a vedoucí, aby se mohli vyjádřit k tématům, která jim leží na srdci, a diskutovat o nich. Snažíme se pamatovat i na neformální setkávání, k dobré atmosféře přispívají i věrnostní a věcné benefity, vstřícnost k práci na zkrácený úvazek, sabbatical nebo podpora v těžké životní situaci,“ vyjmenovává Lucie Rydvanová. Organizace uspěla v hodnocení zaměstnanců, přestože momentálně prochází obdobím změn, což ne všichni zaměstnanci vnímají pozitivně. „Prostor pro komunikaci ve firmě bude tedy ještě důležitější než dříve,“ říká HR manažerka.

2. Hilti ČR

Firma Hilti, dodavatel vybavení pro stavebnictví, vnímá jako nejlepší cestu k férovosti otevřenou komunikaci všemi směry, jasné procesy a transparentnost k zaměstnancům, kde jen to jde. „Naši kolegové si velmi cení možností kariérního růstu, osobního rozvoje a spravedlivého zacházení od svých lídrů,“ říká Judita Bihellerová. To se odráží i v hodnocení na Atmoskopu, kde 95 % recenzí vyzdvihlo férové zacházení. K vysoké spokojenosti pomáhá zřejmě i fakt, že více než 90 % tým lídrů vyrostlo uvnitř firmy. „Ročně se u nás posune až pětina zaměstnanců,“ doplňuje HR ředitelka. Věří, že ocenění učiní z Hilti ještě větší magnet pro špičkové talenty.

3. IP Polná

Společnost IP Polná pomáhá lidem zlepšovat kvalitu bydlení. A podobné zásady má i vůči zaměstnancům. „Ač je nás aktuálně přes 160, jsme jedna velká IP rodina. Dohody budujeme na podání ruky. Co si řekneme, to platí,“ přibližuje Denisa Slabá. „Kolegům se kromě nadstandardních firemních benefitů líbí hlavně firemní kultura s rodinnou atmosférou. Mluvíme spolu, všichni si tykáme, společně slavíme narozeniny i pracovní úspěchy.“ Lidé si podle vedoucí interního náboru cení také firemního projektu Chceme pomáhat potřebným. Ocenění si společnost velmi váží, protože je skvělou zpětnou vazbou i pobídkou pro uchazeče.

Výborná firemní kultura u velkých firem nad 1000 zaměstnanců

1. Skupina innogy

Ocenění získává již potřetí. V energetické společnosti innogy v duchu svého oboru věří, že lidé jsou energií jejich úspěchu. „Stavíme proto na srozumitelné komunikaci, férovém chování, respektování principů základního slušného chování,“ popisuje Adam Polášek. Kolegové oceňují flexibilitu, důvěru, slušné chování a zázemí silného a stabilního zaměstnavatele. „Jako jedni z mála máme zkrácenou pracovní dobu 7,5 hodiny, jdeme naproti zkráceným úvazkům, zapojujeme rodiče malých dětí a umožňujeme pracovat našim zaměstnancům jak z kanceláře, tak z domova,“ vyjmenovává HR Employer Brand Manager. Férový zaměstnavatel je pro skupinu jedna z nejcennějších zpětných vazeb a důkaz toho, že funguje kontinuální budování vztahů ve všech směrech.

2. GasNet

Provozovatel plynárenské sítě GasNet je další stálicí mezi férovými zaměstnavateli, loni obsadil první příčku a výborná hodnocení získal i v letošním ročníku. Jaký je recept plynařů na to, stát se „férovým zaměstnavatelem“? Podle Marka Pavliše je klíčové naslouchat lidem, vtahovat je do hry, propojovat se. „Hodně se ptáme lidí na jejich názory, se kterými systematicky pracujeme. Propojujeme nejvyšší vedení se zaměstnanci po celé republice, máme mnoho interních komunit,“ říká PR & Communication Senior Specialist. Váží si zpětné vazby, kterou jim prostřednictvím hodnocení na Atmoskopu a ocenění lidé dávají. „Z výsledků průzkumů vyplývá, že v GasNetu panuje dobrý týmový duch a důvěra.“

3. Člověk v tísni

Opakovaně úspěšná je i neziskovka Člověk v tísni, která se zaměřuje na humanitární a rozvojovou pomoc. Jak popisuje Anna Soumarová, pracuje tu velmi různorodá parta nadšenců, kteří věří tomu, co dělají. „Nejmladšímu z nás je 18, nejstaršímu dokonce přes 70. Každá generace má své pořadí hodnot a potřeb a my je dokážeme respektovat.“ Ze zaměstnaneckého průzkumu ví, že lidé bez ohledu na věk nejvíce oceňují přátelskou, otevřenou a profesionální atmosféru. A tři základní hodnoty: respekt, pomoc, svobodu. Důležité je, že se o všem mezi sebou dokáží otevřeně a věcně bavit a snaží se věci řešit. „To vše si chceme udržet, k tomu vedeme naše nové kolegy a kolegyně a musíme ohlídat, aby to bylo v DNA našich manažerů a manažerek,“ doplňuje HR ředitelka.

Jak se mezi zaměstnavateli při výběru zorientovat

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company Matching, který pomáhá identifikovat firmy nejlépe odpovídající jejich osobním a profesním hodnotám. Člověk pak po vyplnění krátkého dotazníku zaměřeného na preference získá seznam firem, jež nejlépe odpovídají jeho představám,“ říká Tomáš Pavlíček z Atmoskop.cz a dodává: „Na jednom místě pak najdou největší množství hodnocení zaměstnavatelů v ČR, které umožňuje transparentní pohled do firem. Stále více žadatelů o práci se právě podle tohoto hodnocení rozhoduje.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688