Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  02.07.2024 14:57:00

Řemeslníci se pustili do rekonstrukcí několika škol v Hradci Králové, modernizují se budovy i hřiště

Některé mateřské a základní školy v Hradci Králové jsou již zaplněny řemeslníky. Chystají se na opravy i úpravy, které povedou ke zkvalitnění prostředí pro děti i jejich učitele. Město investuje do oprav téměř 210 milionů korun bez DPH. Práce už probíhají v ZUŠ Střezina, kde je v rámci druhé etapy rekonstrukce opravováno zázemí vedení školy. Stavbaři nastoupí také do MŠ Pohádka, kde vybudují nové třídy nebo do ZŠ a MŠ Malšova Lhota, kde postaví přístavbu a nainstalují vzduchotechniku. Rekonstrukce v dalších školách, které vyjdou na 20 milionů korun s DPH, budou zajišťovat Technické služby Hradec Králové. Například v ZŠ Kukleny dojde k opravám hřiště i sportovní podlahy v tělocvičně, práce proběhnou i v MŠ Štefcova nebo v ZUŠ Brandlova.

 
Školy během prázdnin pochopitelně nespí. Na prázdniny plánujeme především akce, které se týkají pravidelné údržby a drobnějších stavebních úprav. Nad to máme připraven a realizujeme balík investičních akcí, které mají zázemí hradeckých základních a mateřských škol zásadněji modernizovat,“ sdělila hradecká primátorka Pavlína Springerová. Na některé školy ale stavbaři dorazili ještě před koncem školního roku.

Už v květnu se řemeslníci pustili do druhé etapy rekonstrukce ZUŠ Střezina na Slezském Předměstí, kde provedli demoliční práce. „Opraveno bude mimo jiné zázemí pro vedení školy, dojde na výměnu oken, dveří i střechy a následně se celá budova zateplí. Novinkou bude vysoké loubí s horizontální atikou a pravidelným sloupovím před průčelím budovy. Nejedná se jen o estetické vylepšení, ale půjde o výrazný symbol našeho závazku k užitným i uměleckým hodnotám. Školu tak promění v ikonické místo, které si každý zapamatuje,“ říká náměstek primátorky pro oblast investic Lukáš Řádek. Nový kabát dostanou i pavilony klasické a moderní hudby. Druhá etapa vyjde na přibližně 137 milionů korun bez DPH. Veškeré stavební práce provádí firma STAKO, která by měla být s rekonstrukcí hotová ke konci roku 2027. Město v budoucnu chystá navázat ještě třetí etapou, která počítá s výstavbou nového koncertního pavilonu a přilehlého parkoviště.

O prázdninách dojde v ZŠ a MŠ Malšova Lhota ke stěhování, aby tu mohli řemeslníci zahájit stavební práce. Ve stávajícím objektu dojde v říjnu ke kompletní výměně topení, k instalaci vzduchotechniky a zateplení budovy. Zároveň bude vystavěna přístavba, ve které vznikne nový prostor na výdej jídla, a jídelna, jež může fungovat například i ke společenským, kulturním či vzdělávacím účelům. V patře budou zřízeny tři třídy, na které se město chystá čerpat dotaci, a v horním patře najde zázemí personál školy. Vznikne také větší prostor šaten pro žáky a úprav se dočká i tělocvična. Objekt bude díky výtahu bezbariérový. Dešťová voda bude svedena do retenční nádrže, z níž může být využívána v rámci zahradní údržby, přebytečná voda pak vsakována na pozemku. Předpokládaná cena rekonstrukce je 65 milionů korun bez DPH. „Kvůli stavebním pracím bude muset dojít ke stěhování nejen vybavení, ale i dětí. Děti z MŠ najdou dočasné útočiště v ZŠ Štefánikova. Žáci ze základní školy obsadí areál v Lipkách,“ dodává primátorka Springerová. Přestavby dvou tříd za sedm milionů korun se dočká i mateřská škola Pohádka. Práce budou probíhat až do listopadu.

Do oprav školských zařízení, které mají ve své správě Technické služby Hradec Králové, bude vynaloženo přes 20 milionů korun včetně DPH. „Nejnákladnější rekonstrukci čeká ZŠ Kukleny, kde bude za více než čtyři miliony korun opraveno do konce září školní venkovní hřiště a na téměř 2,5 milionu korun vyjde oprava sportovní podlahy v malé tělocvičně, která by měla být hotova před koncem letních prázdnin. Rekonstrukcí ve výši téměř pěti milionů projde podlaha ve školní kuchyni v ZŠ Bezručova,“ uvádí náměstek primátorky Pavel Vrbický odpovědný za správu majetku města. Zde byly zahájeny práce k 1. červenci a skončí až v říjnu.

I na ostatních městských školách se uskuteční řada změn. K opravě střechy za více než 4,6 milionů korun dojde v MŠ Plotiště Sever, kde budou práce zakončeny v srpnu. Práce na opravě zpevněných ploch, včetně zahradních úprav, provedou řemeslníci za 2,7 milionů korun od července až do srpna v MŠ Štefcova. Za více než 2,5 milionu korun bude přes prázdniny opravena kotelna v ZŠ Svobodné Dvory. Okna se již opravují v ZŠ Plotiště Jih, částečně jsou vyměňována v ZUŠ Brandlova a v ZŠ Milady Horákové dojde k výměně hlavních uzávěrů vody.

Některé školy ale opravy teprve čekají. Jde o MŠ Hrubínova a MŠ Plácky, ZŠ Nový Hradec Králové a ZŠ Milady Horákové, kde bylo vypsáno výběrové řízení na zhotovitele. Půjde ale jen o exteriérové opravy, které nijak nezasáhnou do kvality výuky dětí. Například bude nejdéle do listopadu vyměněno oplocení či dojde k výměně vstupních bran a branek. Do konce roku je v plánu vybudování zastřešení vstupu do školní jídelny ZŠ Sever, v příštím roce zde bude provedena rozsáhlá oprava pavilonu šaten.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688