OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.07.2024 17:00:00

Pojištění dlouhodobé péče pomůže stárnoucí populaci

Počet lidí závislých na péči druhých v Česku rychle roste a náklady na dlouhodobou péči mohou dosáhnout až milionů korun. Od 1. července 2024 sice vzroste státní příspěvek pro osoby v této situaci, stále však zdaleka neobsáhne všechny výdaje. Odborníci očekávají, že se stárnutím populace poroste zájem o pojištění dlouhodobé péče, které v roce 2024 začaly pojišťovny nabízet.

Počet osob, které potřebují dlouhodobou pomoc s běžnými činnostmi, v Česku rychle roste. Podle odhadů by do roku 2050 mohl dosáhnout téměř jednoho milionu. Pojištění dlouhodobé péče představuje způsob, jak se na tuto situaci připravit a zajistit potřebnou finanční podporu.

„Toto pojištění je určeno pro každého, kdo v důsledku vážného zdravotního stavu bude potřebovat dlouhodobou pomoc s běžnými životními činnostmi. V případě pojistné události klient nebo jemu blízká osoba dostane pojistné plnění, které může využít na péči doma nebo v pečovatelském zařízení,“ vysvětluje Petr Motáček, specialista na pojištění ze společnosti FinGO.

„Náklady na dlouhodobou péči se mohou vyšplhat až na několik milionů korun. Státní příspěvek na péči zdaleka nepokryje veškeré výdaje. Pojištění dlouhodobé péče tak může být klíčovou pomocí v situaci, kdy se staneme závislými na péči druhých,“ pokračuje Petr Motáček.

Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo navýšení příspěvku na péči, které bude platné od 1. července 2024. I přes toto navýšení však mnoho lidí bude potřebovat další finanční zdroje, aby si potřebnou péči mohli dovolit. Pojištění dlouhodobé péče představuje vhodné doplnění státní podpory.

Pojištění dlouhodobé péče pomůže stárnoucí populaci 1

Snížená soběstačnost člověka se dělí do čtyřech stupňů závislosti podle schopnosti zvládat základní životní potřeby. Těmi jsou mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost. Speciální stupeň (IV.+) je určen osobám s úplnou závislostí, o které je pečováno mimo pobytové sociální služby.

Výhodou pojištění dlouhodobé péče je také daňové zvýhodnění. Pojistné za III. a IV. stupeň závislosti si klient může odečíst od základu daně až do výše 48 000 ročně. Tento produkt tak představuje výhodnou investici do budoucnosti.

Pojištění dlouhodobé péče s tímto daňovým zvýhodněním si lze nyní sjednat u dvou pojišťoven na českém trhu, NN Pojišťovny a Kooperativy. Podmínky jednotlivých pojišťoven se mírně liší, obecně však platí, že čím dříve si člověk toto pojištění sjedná, tím výhodnější podmínky může získat. Ale zatímco u pojišťovny NN může pojištěná osoba vstoupit v 18 letech, tak u Kooperativy nejdříve ve 40 letech. Další pojišťovny, které již avizovaly, že se přidají, jsou Generali Česká pojišťovna, Allianz nebo Simplea. Ostatní to zatím zvažují.

Pojištění dlouhodobé péče pomůže stárnoucí populaci 2

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688