Patria (Patria Finance)
Cestování  |  02.07.2024 17:40:58

Zisky na cestě k mimořádně dlouhému nadtrendovému boomu?

Ziskovost obchodovaných firem se historicky celkem slušně chová podle učebnicového „vracení se k trendu“. Nyní se přitom už delší dobu drží nad trendem a tento návrat by tedy probíhal směrem dolů. Jenže trend je zároveň tvořen tím, jak probíhají jednotlivé cykly…

RIA v následujícím grafu ukazuje odchylku zisků společností obchodovaných na americkém trhu od dlouhodobějšího trendu ziskovosti. Zřejmé jsou tu cykly, zisky mají tendenci onen trend na čas přestřelovat a pak jej zase podsřelit v době ekonomického útlumu, či krize. V ekonomii a ve financích se často hovoří o vracení se k průměru, či k trendu. A zde tento efekt funguje spolehlivě – extrémy jsou po čase korigovány a to z obou stran. Zatím.

1

Zdroj: X

Pointa grafu je zřejmě v tom, že nyní máme za sebou už delší období, kdy se zisky pohybují nad trendem. A to se nedá uvažovat o tom, že by do výsledků firem už promlouvala umělá inteligence a další nové technologie, do kterých jsou vkládány velké naděje. Ale jeden zajímavý jev už proběhl: Předchozí období vyšší inflace do marží firem nesáhlo negativně, ale společnosti naopak byly často schopné marže zvyšovat. Jinak řečeno, nákladové tlaky více než vykompenzovaly růstem cen a k inflaci tak přidávaly*.

U současného cyklu jsou tedy zisky nad trendem už docela dlouho, zpět k němu je neposlala ani zisková recese minulého roku. A pokud by se skutečně začal vliv nových technologií projevovat i na úrovni ziskovosti korporátního sektoru, mohlo by se toto období nadtrendové ziskovosti protáhnout ještě mnohem déle. Což už by ale více měnilo trend samotný – posouvalo by jej to směrem nahoru a z čistě statistického hlediska by tak docházelo ke korekci současného „excesu“. Ne tím, že by zisky mohutně obracely dolů k trendu, ale tím, že trend táhly k sobě nahoru. To je ale „práce“ na delší dobu.

Rád bych na závěr ještě zmínil souvislost s valuacemi. Přesněji řečeno s tím, že valuace založené na volném toku hotovosti nejsou zdaleka tak vysoko, jako ty založené na ziscích. Příčina se zdá být v dlouhodobě nižších investičních výdajích. Pokud by tomu tak bylo, nabízela by se otázka, zda tyto nižší výdaje nemají negativní dopad na schopnost společností generovat zisky (a cash flow). Ale graf by ukazoval, že ziskovost nemá tendenci padat pod trend, ale naopak. Více příště.

*Nejde o jev, který by byl omezen jen na Spojené státy, které na rozdíl od Evropy šly cestou celkem mohutné fiskální stimulace. Svou roli tedy mohla u chování firemního sektoru a schopnosti zvyšovat marže silná poptávka, ale možná nebyla jediným faktorem. USA si přitom svým způsobem na straně oné fiskální stimulace prohodily s Evropou roli, k čemuž podle mne mohla v nemalé míře přispět i určitá změna ve filozofii na straně ekonomické politiky. Mám tím na mysli teorie typu MMT a podobně, ale to už se od dnešního tématu hodně vzdaluji.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688