Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zákony a právo  |  02.07.2024 13:16:05

Notářská komora ČR spouští nový systém pro zabezpečení úschov, pohyby peněz půjde sledovat

Uschovat peníze při transakci, typicky větší sumu při nákupu nemovitosti, bude od příštího měsíce u všech notářů bezpečnější. Nový systém pro sledování pohybu uschované peněžní částky opustil testovací prostředí a vstoupí do reálného provozu. Notářská komora ČR tak všem, kdo požadují nejvyšší stupeň zabezpečení při převodech kupní ceny, poskytne systém kontroly, který bude smluvní strany informovat o jakýchkoliv pohybech na účtu. A to včetně připsání úroků, které jsou při aktuálních sazbách a výši ukládaných částek nezanedbatelné. V případě, kdy by notář poslal peníze jinam, než má, dostane komora okamžitě informaci a začne situaci řešit.

Notářská komora ČR mění v rámci digitalizace a zlepšení svých služeb pravidla pro úschovu peněz. Tu jako nezávislý prostředník poskytuje veřejnosti při nákupu a prodeji, a to většinou v případě nemovitostí. Od srpna bude systém zasílat SMS, e-maily a datové zprávy při pohybech na účtu jak těm, kteří peníze k notáři složili, tak těm, kteří je mají obdržet. Tedy například, když notář odešle platbu po zapsání nového majitele bytu do katastru nemovitostí z úschovního účtu na účet prodávajícího. Dosavadní systém, kdy pohyby na úschovních účtech jednotliví notáři zadávali ručně, bude nahrazen automatickou komunikací s bankou UniCredit, která na systému s Notářskou komorou spolupracuje. Účastníci transakce budou mít i možnost náhledu na účet úschovy.

Nový systém zabezpečení funguje tak, že všechny transakce na účtech pro notářské úschovy jsou povinně notifikovány bankou, a všechny úschovní účty jsou na základě přímé komunikace s bankou povinně registrovány u Notářské komory. V případě pohybu na účtu bude systém rozesílat SMS, email a datovou zprávu o tom, na jaký účet se suma přesouvá,“ říká Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR a dodává: „Kdykoli notář obdrží od účastníka úschovy na účet úschovy peníze, nebo kdykoli notář odešle peníze prodávajícímu, dostane informaci i Notářská komora. Ta v případě nesrovnalostí začne věc okamžitě řešit.

Notář bude nově zadávat do systému komory i účty účastníků, na které bude peníze vyplácet. A v případě změny zadaného účtu nebo odeslání na jiný účet se o tom kupující i prodávající okamžitě dozví. Pokud by byly prostředky neoprávněně odeslány na jiný účet, bude možné je ve spolupráci s orgány veřejné moci posléze zadržet.

Notářská komora ČR jako jediný poskytovatel bezpečných úschov používá systém CIS (Centrální informační systém), do kterého jsou povinně zařazeni všichni notáři v ČR, a rozhraní API sloužící k předávání dat mezi softwarovými aplikacemi.

Bezpečná úschova peněz při koupi či prodeji funguje tak, že notář jako prostředník transakce na speciálním úschovním účtu uloží peníze kupujícího a prodávajícímu je vyplatí, až když je majetkové právo k prodávané věci přepsáno na kupujícího. To může u nemovitostí trvat i měsíc či déle. Notář samozřejmě majiteli vyplatí i bankou zaslaný úrok, který u těchto vysokých částek dosahuje mnohdy i desetitisíců korun.

Mgr. Radim Neubauer (* 28. 2. 1977)

- Od roku 2015 prezident Notářské komory ČR

- 2014/2015 prezident Notářské komory pro hl. m. Prahu

- Od září 2011 notář v Praze

- Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, Aledo High School v Illinois (USA) a Gymnasium Liebigschule ve Frankfurtu nad Mohanem (SRN)

- Je členem Evropského právního institutu (ELI) (20142015) a Komise pro evropské záležitosti Mezinárodní unie notářství (CAE UINL) (20082014)

- Mluví plynně německy a anglicky

- S manželkou žije v Praze a společně vychovávají tři děti

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688